Kumpulan Tentang Resep Masakan Lengkap

Kamis, 14 Mei 2020

Resep Kek Chocolate cheese @ Kek Hantu

Kek Chocolate cheese @ Kek Hantu ~ memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita, salah satunya sobat. Mereka memang telah terbiasa menggunakan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan contoh. Berikutnya adalah gambar berkaitan dengan Kek Chocolate cheese @ Kek Hantu yang dapat kamu jadikan inspirasi.

Kek Chocolate cheese @ Kek Hantu kamu bisa memasak Kek Chocolate cheese @ Kek Hantu menggunakan 26 bahan 20 langkah. Berikut cara anda untuk membuatnya.

Bumbu dan bahan untuk memasak Kek Chocolate cheese @ Kek Hantu

  1. Silahkan sobat persiapkan Bahan untuk kek.
  2. Anda membutuhkan Bahan A (masak atas dapur).
  3. Silahkan sobat persiapkan 1 cawan susu cair / fresh milk / UHT Whipping Cream.
  4. Silahkan kamu siapkan 1 cawan minyak jagung / minyak masak.
  5. Silahkan kamu siapkan 1 cawan susu pekat manis.
  6. Silahkan sobat siapkan 1 cawan serbuk koko.
  7. Silahkan kamu siapkan 1 cawan gula halus.
  8. Siapkan juga Bahan B (pukul sebati).
  9. Selain itu juga tambahkan 2 biji telur Gred A(Telur di pukul dengan wisk)Ketepikan.
  10. Silahkan sobat siapkan Bahan C (ayak).
  11. Anda butuh 1 cawan tepung gandum.
  12. Silahkan kamu siapkan 1/2 sudu teh soda.
  13. Anda membutuhkan 1/2 sudu teh baking powdor.
  14. Kamu perlu 1/4 sudu teh garam.
  15. Kamu perlu Cream Cheese.
  16. Sediakan 250 gm Cheese.
  17. Kamu membutuhkan 500 ml UHT Whipping Cream.
  18. Anda perlu 3 sudu besar susu pekat manis.
  19. Kamu siapin 1 sudu teh pes lemon ~ jika suka (aznie xbbh).
  20. Kamu perlu Coklat Leleh.
  21. Silahkan kamu persiapkan 250 gm coklat masakkan gelap.
  22. Kamu siapin 250 ml UHT Whipping Cream.
  23. Kamu perlu 1 sudu teh golden syrup / glucose syrup / madu.
  24. Kamu siapin 1 sudu besar butter.
  25. Siapkan juga 1 sudu besar paste Hazelnut / Nutella (aznie xbbh).
  26. Kamu siapin 1 sudu teh esen vanila.

Step by step cara membuat Kek Chocolate cheese @ Kek Hantu

  1. Jika kek ini hendak di bakar sebaiknya gunakan UHT Whipping Cream untuk dapatkan kek yang lebih moist. Bakar dengan kaedah steam bath untuk dapatkan kek yang lembab * Jika kek ini hendak di kukus sebaiknya gunakan fresh milk atau susu cair..
  2. Cara -Satukan susu, minyak jagung, susu pekat, serbuk koko dan gula halus ke dalam periuk dan masak atas dapur dengan api yang perlahan hingga gula larut..
  3. Kemudian masukkan telur yang telah di pukul terlebih dahulu dan masak sebentar atas api yang sangat perlahan.. sekejap aje...
  4. Akhir sekali masukkan campuran tepung yang telah di ayak.
  5. Masak sebentar sambil di kacau rata dengan api yang sagat perlahan. Sekejap aje... tutup api..
  6. Sediakan bekas aluminium atau bekas yang tahan untuk di kukus ~ (jika kek di kukus) atau sediakan loyang ~ jika kek di bakar.
  7. Susun bekal aluminium dalam kukus.
  8. Tuangkan adunan 1/2 daripada bekas.
  9. Kukus dalam kukusan yang telah didih airnya selama 30 ~ 45 minit atau sehingga masak.
  10. Jika bakar, gunakan suhu 170C. --Bakar secara steam bath selama 45 minit atau sehingga kek masak sempurna.
  11. Sementara kita tunggu kek kita masak, kita sediakan krim cheese.
  12. Cara untuk membuat cream cheese -Satukan cheese dan susu pekat manis dan putar hingga adunan lembut dan sebati Masukkan UHT Whipping Cream dan putar hingga kental. * Pastikan jangan terlebih pukul kerana UHT Whipping cream akan mencair jika terlebih pukul.
  13. Cara Membuat Coklat Leleh -Satukan coklat, butter dan paste Hazelnut dalam mangkuk.. Masukkan UHT Whipping cream dan golden syrup dalam periuk dan panaskan hingga timbul buih kecil tepi periuk. Angkat dan tuangkan dalam bekas berisi coklat masakkan. Biarkan coklat mencair. Tambahkan esen vanilla dan gaul rata... Biarkan sejuk.
  14. Cara penyediaan it -Kek yang telah masak di biarkan sehingga sejuk sepenuhnya. Potong kek kepada 2 kepingan (jika nak buat cheese di tengah).
  15. Ambil sedikit cheese (dalam 2 sudu besar) dan campurkan dengan sedikit coklat leleh. Gaul rata dan letakkan dalam piping bag untuk hiasan atas kek..
  16. Kek yang telah di potong di letakkan cheese.
  17. Kemudian lapiskan dengan sekeping lagi kek di atas cheese. Ratakan cheese di atasnya.
  18. Simpan sebentar dalam peti ais hingga cheese keras sedikit. Bila cheese dah keras, tuangkan coklat leleh.
  19. Hiaskan atas kek dengan corak pilihan dengan menggunakan cheese coklat yang di letakkan dalam piping bag tadi..
  20. Lorekkan dengan lidi ketika coklat masih cair. Simpan dalam peti ais sebentar hingga coklatnya keras sedikit Sedia di nikmati...

Begitulah pembahasan Kek Chocolate cheese @ Kek Hantu terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel blog ini bermanfaat suport kita dengan cara bagikan postingan artikel blog ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga menandai halaman website ini dengan judul Kek Chocolate cheese @ Kek Hantupostingan ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga artikel ini bersumber dari https://www.cookpad.com

0 komentar:

Posting Komentar

Label