Kumpulan Tentang Resep Masakan Lengkap

Minggu, 17 Mei 2020

Resep Kek Batik Rangup

Kek Batik Rangup ~ memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita, salah satunya Anda. Mereka memang telah terbiasa menggunakan internet di HP untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Selanjutnya merupakan gambar seputar Kek Batik Rangup yang bisa kalian jadikan contoh.

Kek Batik Rangup anda mampu membuat Kek Batik Rangup pakai 7 bahan 13 langkah. Inilah langkah-langkah untuk membuatnya.

Bahan dan bumbu untuk memasak Kek Batik Rangup

  1. Siapkan juga 250 gram butter.
  2. Sediakan juga 1/2 tin susu cair.
  3. Anda Memerlukan 1 tin susu manis.
  4. Silahkan sobat persiapkan 2 cawan milo.
  5. Kamu siapin 3 sudu serbuk koko.
  6. Anda butuh 2 cawan nestum.
  7. Selain itu juga tambahkan 1 paket biskut marie (dalam 40 keping saiz besar).

Intruksi cara memasak Kek Batik Rangup

  1. Ini adalah bahan-bahannya. Gambar ketiga tu saya dah bahagi ikut sukatan. Kalau anda perasan, resepi ni ada nestum. Yaaa, nestum inilah yang membuatkan kek batik ini sedikit liat chewy chewy kata orang 😁.
  2. Pertama, cairkan sebuku butter tadi..
  3. Masukkan susu manis..
  4. Masukkan susu cair..
  5. Masukkan serbuk koko. Kacau..
  6. Masukkan milo. Kacau..
  7. Masukkan nestum. Kacau..
  8. Kacau hingga sebati dan licin. Perlahankan api..
  9. Masukkan biskut marie yang sudah dipatah-patahkan..
  10. Tutup api. Gaul hingga merata..
  11. Pindah masuk ke dalam loyang. Saya buat 2 loyang untuk dapatkan kek setebal 1 inci. Tekan-tekan guna sudu. Kalau nak puas hati, tekan guna tangan. Pastikan guna sarung tangan atau alas dengan plastik ya. Panas tu 😆. Pastikan kek kita padat dalam loyang. Kalau tak, nanti masa nak potong, keknya pecah..
  12. Macam ni rupa dia bila sudah dipadatkan. Kalau guna loyang, lapik permukaan kek dengan plastik. Nak jimat ruang peti ais, tingkatkan aja 2 loyang tu. takda masalah..
  13. Dalam sejam pun dah beku boleh potong. Cumanya kalau nak cantik dan senang potong, keluarkan dulu kek kita dari peti ais dalam 5 minit sebelum potong. Saya tak sabar, beku-beku saya dah potong. Hihi. Selamat mencuba 🍓.

Begitulah pembahasan Kek Batik Rangup terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel blog ini bermanfaat suport kita dengan cara share postingan artikel situs ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga mem-bookmark halaman blog ini dengan judul Kek Batik Ranguppostingan ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga artikel ini bersumber dari https://www.cookpad.com

0 komentar:

Posting Komentar

Label