Kek Batik Indulgence ~ memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita, salah satunya sobat. Mereka memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di ponsel untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan ide. Selanjutnya adalah gambar berkaitan dengan Kek Batik Indulgence yang dapat sobat jadikan inspirasi.
kamu mampu membuat Kek Batik Indulgence menggunakan 23 bahan 12 langkah. Berikut langkah-langkah untuk memasaknya.
Bahan-bahan untuk memasak Kek Batik Indulgence
- Kamu perlu Bahan- bahan :-.
- Anda butuh kek batik.
- Selain itu juga tambahkan Biskut Marie 500g (2 pek).
- Kamu butuh 1 Ketul Butter 250g.
- Silahkan kamu siapkan 1 Cawan Milo.
- Anda butuh 1/2 Cawan Serbuk Koko.
- Sediakan 1/2 Cawan Susu Pekat Manis.
- Silahkan kamu siapkan 1/2 Cawan Susu Cair.
- Anda Memerlukan 1 Biji Telur.
- Kamu butuh 1 Sdk Esen Vanila.
- Silahkan kamu persiapkan 1/2 Sdk garam.
- Anda perlu Topping Cheese:-.
- Kamu membutuhkan 1 Ketul Cream Cheese 250g.
- Silahkan sobat persiapkan 1/2 Cawan Gula Icing.
- Sobat juga memerlukan 1/2 Cawan Whipping Cream.
- Anda butuh 50 mls air panas.
- Silahkan sobat persiapkan 1 Sudu makan Gelatin.
- Kamu siapin 1 Sudu Kecil Esen Vanila.
- Silahkan sobat siapkan Topping Coklat :-.
- Silahkan kamu persiapkan 300 g Dark Coklat(coklat masakan).
- Selain itu juga tambahkan 1 Sudu Makan Butter.
- Anda membutuhkan 1/2 Cawan Whipping Cream.
- Anda membutuhkan 1 Sudu kecil esen vanila.
Step by step cara memasak Kek Batik Indulgence
- Masukkan butter dalam kuali atau periuk dan cairkan dengan api perlahan..
- Bila butter dah cair,masukkan serbuk milo dan serbuk koko gaul dengan cepat untuk mgelakkan adunan berketul-ketul..
- Masukkan pula susu pekat, susu cair telur, esen vanila dan garam kemudian kacau perlahan smpai pekat..
- Masukkan pula biskut marie yang telah Dipatah-patahkan tadi, Gaul sehingga sebati dan bolehla masukkan kedalam loyang..
- Lapik loyang dengan baking paper. Masa tengah panas ni, tekan adunan kek batik supaya padat. Sejukkan pada suhu bilik..sementara kek sejuk bolehla buat topping cheese pula..
- Pukul Cream Cheese pada kelajuan sederhana, sampai sedikit gebu..
- Kemudian masukkan Whipping cream, gula icing, esen vanila dan gelatin yg telah dicairkan menggunakan 50mls air panas tadi..Pukul adunan sehingga sebati dan kental..
- Tuang cream cheese tadi ke atas kek batik,ratakan dan sejukkan di dalam peti sejuk selama 30 minit..
- Untuk Topping coklat pula..Cairkan dark coklat guna kaedah double boiler kemudian masukkan whipping cream, butter dan esen vanila gaul hingga sebati dan tuang ke atas lapisan cream cheese. Ratakan..
- Langkah terakhir sejukkan kek didalam peti sejuk semalaman supayah kek betul-betul set. Bila kek dah sejuk, keluarkan dari loyang, potong dan bolehla dihidangkan bersama seisi keluarga...
- Tips supayah potongan kek cantik dan xmelekat..rendam pisau ke dalam air panas lebih kurang 1minit, lap kering dan bolehla potong kek..selamat mencuba..😊.
- .
Begitulah pembahasan Kek Batik Indulgence terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan situs ini bermanfaat suport kita dengan cara share postingan artikel blog ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga menandai halaman blog ini dengan judul Kek Batik Indulgencepostingan ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga postingan ini bersumber dari https://www.cookpad.com
0 komentar:
Posting Komentar