Kumpulan Tentang Resep Masakan Lengkap

Kamis, 26 Maret 2020

Panduan membuat Kek Batik Cik NaNa

Kek Batik Cik NaNa ~ memang waktu ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita, salah satunya Anda. Mereka memang sudah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan contoh. Berikutnya merupakan gambar tentang Kek Batik Cik NaNa yang bisa kalian jadikan contoh.

Kek Batik Cik NaNa anda sanggup membuat Kek Batik Cik NaNa pakai 6 bahan 7 langkah. Berikut cara anda untuk memasaknya.

Bahan dan bumbu untuk memasak Kek Batik Cik NaNa

  1. Silahkan kamu siapkan 200 gm biskut marie (sy guna jenama Econsave).
  2. Kamu perlu Bahan Milo :.
  3. Selain itu juga tambahkan 1/2 biji mentega (sy guna jenama Farmcow).
  4. Anda Memerlukan 1 cawan susu pekat (sebarang jenama).
  5. Silahkan sobat siapkan 1 cawan milo.
  6. Silahkan kamu persiapkan 2 sudu besar serbuk coco.

Langkah cara memasak Kek Batik Cik NaNa

  1. Saya guna biskut marie ni, sebab senang nak kira 200gm banyak mana. Satu row = 100gm. Jadi saya guna 2row sahaja untuk mendapatkan 200gm..
  2. Panaskan periuk terlebih dahulu selama 5minit. Kemudian tutup api..
  3. Masukkan Bahan Milo (mentega, milo, serbuk koko dan susu pekat). Kacau sehingga semua sebati (tak perlu buka api lagi, sebab haba dari periuk yang panas tadi membantu mencairkan kesemua bahan).
  4. Bila kesemua bahan dah cair, baru buka api dapur dengan sangat perlahan dan masak adunan sehingga mendidih. Tutup api dapur. (ambil dalam 1/2cawan Bahan Milo ini dan ketepikan, untuk dijadikan topping).
  5. Masukkan biskut marie yang telah dipatah-patahkan. Kacau sebati..
  6. Masukkan adunan ke dalam loyang. Tekan bagi padat adunan tersebut menggunakan senduk. Kemudian tuang, Bahan Milo yang diasingkan tadi atas permukaan adunan dan ratakan sebagai topping..
  7. Boleh sejukkan seketika sebelum dihidangkan. (Untuk makan, keluarkan dari peti sejuk dan bagi berada dalam suhu bilik dalam 5-10minit, supaya tidak terlalu keras). Untuk resipi ni, makan begitu sahaja guna sudu pun boleh. Memang lembut adunannya. Selamat mencuba 😋.

Begitulah pembahasan Kek Batik Cik NaNa terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan blog ini bermanfaat suport saya dengan cara share postingan artikel website ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga mem-bookmark halaman blog ini dengan judul Kek Batik Cik NaNapostingan ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga artikel ini bersumber dari https://www.cookpad.com

0 komentar:

Posting Komentar

Label