Kumpulan Tentang Resep Masakan Lengkap

Kamis, 04 Juni 2020

Resep Kek Batik Indulgence

Kek Batik Indulgence ~ memang waktu ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita, salah satunya kamu. Mereka memang telah terbiasa menggunakan internet di HP untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Seterusnya merupakan gambar seputar Kek Batik Indulgence yang bisa kalian jadikan contoh.

Kek Batik Indulgence kamu bisa memasak Kek Batik Indulgence memanfaatkan 23 bahan 12 langkah. Berikut cara anda untuk memasaknya.

Bumbu dan bahan untuk memasak Kek Batik Indulgence

  1. Kamu siapin Bahan- bahan :-.
  2. Silahkan kamu persiapkan kek batik.
  3. Persiapkan Biskut Marie 500g (2 pek).
  4. Selain itu juga tambahkan 1 Ketul Butter 250g.
  5. Siapkan juga 1 Cawan Milo.
  6. Silahkan sobat siapkan 1/2 Cawan Serbuk Koko.
  7. Kamu membutuhkan 1/2 Cawan Susu Pekat Manis.
  8. Silahkan kamu persiapkan 1/2 Cawan Susu Cair.
  9. Persiapkan 1 Biji Telur.
  10. Anda membutuhkan 1 Sdk Esen Vanila.
  11. Kamu perlu 1/2 Sdk garam.
  12. Selain itu juga tambahkan Topping Cheese:-.
  13. Kamu perlu 1 Ketul Cream Cheese 250g.
  14. Kamu perlu 1/2 Cawan Gula Icing.
  15. Sediakan juga 1/2 Cawan Whipping Cream.
  16. Silahkan sobat siapkan 50 mls air panas.
  17. Kamu siapin 1 Sudu makan Gelatin.
  18. Siapkan juga 1 Sudu Kecil Esen Vanila.
  19. Siapkan juga Topping Coklat :-.
  20. Selain itu juga tambahkan 300 g Dark Coklat(coklat masakan).
  21. Anda perlu 1 Sudu Makan Butter.
  22. Kamu perlu 1/2 Cawan Whipping Cream.
  23. Siapkan juga 1 Sudu kecil esen vanila.

Intruksi cara membuat Kek Batik Indulgence

  1. Masukkan butter dalam kuali atau periuk dan cairkan dengan api perlahan..
  2. Bila butter dah cair,masukkan serbuk milo dan serbuk koko gaul dengan cepat untuk mgelakkan adunan berketul-ketul..
  3. Masukkan pula susu pekat, susu cair telur, esen vanila dan garam kemudian kacau perlahan smpai pekat..
  4. Masukkan pula biskut marie yang telah Dipatah-patahkan tadi, Gaul sehingga sebati dan bolehla masukkan kedalam loyang..
  5. Lapik loyang dengan baking paper. Masa tengah panas ni, tekan adunan kek batik supaya padat. Sejukkan pada suhu bilik..sementara kek sejuk bolehla buat topping cheese pula..
  6. Pukul Cream Cheese pada kelajuan sederhana, sampai sedikit gebu..
  7. Kemudian masukkan Whipping cream, gula icing, esen vanila dan gelatin yg telah dicairkan menggunakan 50mls air panas tadi..Pukul adunan sehingga sebati dan kental..
  8. Tuang cream cheese tadi ke atas kek batik,ratakan dan sejukkan di dalam peti sejuk selama 30 minit..
  9. Untuk Topping coklat pula..Cairkan dark coklat guna kaedah double boiler kemudian masukkan whipping cream, butter dan esen vanila gaul hingga sebati dan tuang ke atas lapisan cream cheese. Ratakan..
  10. Langkah terakhir sejukkan kek didalam peti sejuk semalaman supayah kek betul-betul set. Bila kek dah sejuk, keluarkan dari loyang, potong dan bolehla dihidangkan bersama seisi keluarga...
  11. Tips supayah potongan kek cantik dan xmelekat..rendam pisau ke dalam air panas lebih kurang 1minit, lap kering dan bolehla potong kek..selamat mencuba..😊.
  12. .

Begitulah pembahasan Kek Batik Indulgence terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan situs ini bermanfaat suport kita dengan cara share postingan artikel website ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga menandai halaman blog ini dengan judul Kek Batik Indulgencepostingan ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga artikel ini bersumber dari https://www.cookpad.com

0 komentar:

Posting Komentar

Label