Kumpulan Tentang Resep Masakan Lengkap

Kamis, 26 Maret 2020

Resep Kek Karamel Alunan Kasih

Kek Karamel Alunan Kasih ~ memang waktu ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita, salah satunya Anda. Mereka memang telah terbiasa menggunakan internet di HP untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Berikutnya merupakan gambar berkaitan dengan Kek Karamel Alunan Kasih yang dapat Anda jadikan contoh.

Kek Karamel Alunan Kasih anda sanggup membuat Kek Karamel Alunan Kasih gunakan 23 bahan 10 langkah. Inilah cara anda untuk membuatnya.

Bahan-bahan untuk memasak Kek Karamel Alunan Kasih

  1. Kamu siapin Karamel.
  2. Anda membutuhkan 🎂 2 1/2 sudu besar gula.
  3. Anda Memerlukan Puding.
  4. Anda butuh 🎂 2 biji telur penuh (putih & kuning).
  5. Kamu butuh 🎂 3 biji kuning telur.
  6. Silahkan kamu siapkan 🎂 1 tin susu cair.
  7. Persiapkan 🎂 1/2 cawan susu pekat manis.
  8. Sediakan 🎂 1 sudu besar tepung kastad.
  9. Silahkan sobat siapkan 🎂 1 sudu teh esen vanila.
  10. Anda butuh Meringue.
  11. Selain itu juga tambahkan 🎂 6 biji putih telur (pastikan x bercampur kuning telur & air).
  12. Anda membutuhkan 🎂 3/4 cawan gula.
  13. Anda butuh 🎂 1 sudu teh cream of tartar.
  14. Selain itu juga tambahkan Kek.
  15. Anda perlu 🎂 3 biji kuning telur.
  16. Kamu perlu 🎂 1/2 cawan gula.
  17. Anda membutuhkan 🎂 1/2 cawan air.
  18. Anda butuh 🎂 1/4 cawan minyak jagung/minyak masak.
  19. Anda butuh 🎂 1 sudu teh esen vanila.
  20. Kamu perlu 🎂 1 1/2 cawan tepung gandum.
  21. Kamu membutuhkan 🎂 1 sudu besar serbuk penaik.
  22. Kamu membutuhkan 🎂 pewarna merah jambu & hijau.
  23. Silahkan sobat persiapkan 🎂 serbuk koko @ milo secukupnya.

Intruksi cara membuat Kek Karamel Alunan Kasih

  1. (Karamel) Cairkan gula di dlm loyang saiz 9 inci hingga keperangan. Kemudian sejukkan & biar ia mengeras.
  2. (Puding) Kacau semua bahan2 hingga sebati. Jangan sampai berbuih. Tapiskan ke dlm loyang berisi karamel tadi.
  3. (Meringue) Pukul putih telur hingga berbuih. Kemudian, masukkan cream or tartar. Pukul lagi. Selepas itu, masukkan gula & pukul dgn high speed hingga kental & bertanduk. Bila terbalikkan bekas, adunan tidak tumpah.
  4. (Kek) Pukul telur, gula, air, minyak & esen vanila hingga berkrim. Masukkan tepung gandum & serbuk penaik yg telah di ayakkan. Pukul lagi hingga kembang.
  5. Masukkan pula meringue secara tiga peringkat sambil di kaup balikkan dari bawah ke atas perlahan2 hingga sebati..
  6. Bahagikan adunan kpd 3 bahagian. 2 bahagian di campur dgn warna merah jambu & hijau. Satu lagi dibiarkan warna asal. Masa ni boleh panaskan oven dulu selama 10 minit pd suhu 170•c.
  7. Sudukan adunan hijau di atas puding perlahan2. Tak perlu di ratakan sebab utk dapatkan corak beralun. Jangan bimbang, ia tidak akan tenggelam sebab di dlm adunan kek ada meringue yg membuatkan ia menjadi ringan & terapung di atas permukaan puding. Kemudian, tapiskan serbuk koko/milo secara nipis memenuhi lapisan hijau tadi. Sudukan adunan kek semula warna putih. Jangan ratakan ye..buat step yg sama sampai ke lapisan merah jambu. Lapisan akhir tak perlu di tabur dgn serbuk koko lagi.
  8. Letak loyang kek di dlm loyang yg lebih besar berisi air panas. Tuang sampai 1/4 drp aras loyang saja, cukup sampai loyang kek tenggelam sedikit di dlm air. Kaedah ini di panggil 'water bath'. Ia akan membuatkan kek menjadi gebu.
  9. Bakar selama 1 jam 15 minit pd suhu 170•c hingga masak. Bila di cucuk dgn lidi, ia keluar bersih. Bergantung pada oven masing2..
  10. Setelah kek masak, sejukkan selama 20 minit hingga tepi kek lekang dari loyang. Sisipkan dgn pisau hingga ke dasar puding karamel & terbalikkan perlahan2 di atas pinggan.

Begitulah pembahasan Kek Karamel Alunan Kasih terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan blog ini bermanfaat suport kami dengan cara bagikan postingan artikel website ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga menandai halaman website ini dengan judul Kek Karamel Alunan Kasihartikel ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga postingan ini bersumber dari https://www.cookpad.com

0 komentar:

Posting Komentar

Label