Kumpulan Tentang Resep Masakan Lengkap

Senin, 24 Februari 2020

Tutorial memasak Kek sarang semut

Kek sarang semut ~ memang waktu ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita, salah satunya kalian. Mereka memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Berikutnya adalah gambar berkaitan dengan Kek sarang semut yang bisa sobat jadikan inspirasi. Resepi kek sarang semut sukatan cawan ini banyak dicari dari pelbagai kaum khususnya Ibu-ibu. Hal ini dikeranakan kek sarang semut ini mempunyai bentuk yang unik dan memiliki rasa yang. Kek means cake, sarang means nest, semut means ants in Malay language.

Kek sarang semut Sedap nampak Kek Sarang Semut / Kek Gula Hangus versi kukus perkongsian FB Empayar Annur ni. Lebih istimewa lagi resipi ini dimasak tanpa ketuhar. Kek sarang semut ada banyak nama. anda mampu membuat Kek sarang semut gunakan 9 bahan 3 langkah. Inilah langkah-langkah untuk membuatnya.

Komposisi untuk memasak Kek sarang semut

  1. Silahkan sobat siapkan 2 cawan gula.
  2. Anda perlu 2 cawan air panas.
  3. Siapkan juga 7 biji telur gred A.
  4. Anda perlu 240 gram tepung selfraising.
  5. Sediakan 125 gram butter anchor salted.
  6. Anda perlu 2 sudu teh soda bikarbonat.
  7. Sobat juga memerlukan 160 gram susu pekat manis.
  8. Sediakan Sedikit gula sarawak untuk warna kek lebih cantik.
  9. Kamu membutuhkan 1 sudu teh essen vanilla.

Ada yang panggil kek gula hangus manakala di Kelantan,kek ini dipanggil kek span. Memang saya ingat dulu,waktu-waktu malam raya,emak akan buat kek ini untuk. Kek sarang semut dipanggil sebegitu kerana jaluran halus yang menjalar lubang-lubang kecil dan halus seakan sarang semut. Kek sarang semut ini perlu kenyal.

Langkah cara memasak Kek sarang semut

  1. Masak gula hingga mencair dan berubah warna keperangan dan berbuih.
  2. Masukkan air panas sedikit demi sedikit. Hati2 ya masukkan air tu..akan ada percikkan kemudian masukkan butter butter anchor dan gula hitam sarawak kacau sebati dan tutup api biarkan suam kita boleh campurkan bahan lain.
  3. Ayak tepung dgn bahan penaik terlebih dahulu 1.Blender telur hingga berbuih ketepikan 2.Masukan tepung yang telah diayak dalam air gula Kacau sebati 3.Masukan susu pekat Kacau sebati 4.Masukan telur yang diblender halus gaul rata dan tapis sebanyak 3 kali. sapukan majerin di loyang 9" bulat dan taburkan sedikit tepung untuk senang keluar dari acuan. 5.Tuang adunan yang di tapis tadi ke dalam loyang 6.Bakar pada suhu 170 api bawah setengah jam baki masa selebihnya guna api atas bawah.

Ini sebenarnya projek yang dibuat sama hari dengan Apam Dewa tempohari. This is my second post on the Malaysian Beehive cake or kek sarang semut. Antara Kek Gula Hngus, Kek Sarang Semut, Kek Sarang Lebah. yang mana. Resepi Kek Gula Hangus ( Kek Sarang Semut ) Yang Sangat Sedap, Kenyal dan Pasti Menjadi Sarangnya-wow! kemain bagi title kat post sendiri.haha. This week's treat is Malaysian honeycomb cake (kek sarang semut), which takes its name from its beehive-like in your cake tasting bitter.

Begitulah pembahasan Kek sarang semut terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel website ini bermanfaat suport saya dengan cara bagikan postingan artikel situs ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga menandai halaman blog ini dengan judul Kek sarang semutpostingan ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga postingan ini bersumber dari https://www.cookpad.com

0 komentar:

Posting Komentar

Label