Kumpulan Tentang Resep Masakan Lengkap

Sabtu, 11 April 2020

Tutorial memasak KEK @ DESSERT : Kek sarang semut @ gula hangus

KEK @ DESSERT : Kek sarang semut @ gula hangus ~ memang saat ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita, salah satunya kamu. Mereka memang telah terbiasa menggunakan internet di gadget untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan ide. Next adalah gambar mengenai KEK @ DESSERT : Kek sarang semut @ gula hangus yang dapat sobat jadikan wawasan.

KEK @ DESSERT : Kek sarang semut @ gula hangus kamu dapat memasak KEK @ DESSERT : Kek sarang semut @ gula hangus manfaatkan 8 bahan 9 langkah. Berikut langkah-langkah untuk memasaknya.

Komposisi untuk memasak KEK @ DESSERT : Kek sarang semut @ gula hangus

  1. Sobat juga memerlukan 1 1/4 cawan gula.
  2. Anda perlu 1 cawan air panas.
  3. Anda Memerlukan 1/3 cawan butter.
  4. Sediakan 1 cawan tepung gandum.
  5. Selain itu juga tambahkan 2 sudu teh soda bikarbonat.
  6. Silahkan sobat siapkan 4 biji telur.
  7. Anda membutuhkan 1/2 cawan susu pekat.
  8. Sediakan 1 sudu teh esen vanila.

Langkah cara membuat KEK @ DESSERT : Kek sarang semut @ gula hangus

  1. Panaskan dan cairkan gula. Guna api perlahan untuk elakkan gula hangit. Setelah gula cair, masukkan air panas perlahan lahan supaya gula tidak merecik keluar. Biarkan sebentar sehingga gula cair bersama air tadi. Setelah cair, tutup api dan masukkan butter. Kacau sebati sehingga butter cair..
  2. Ketepikan gula tadi dan sejukkan..
  3. Di dalam bekas yang lain, satukan telur dan susu pekat serta esen vanila.pukul sebati. Tidak perlu pukul hingga kembang cukup seksdar kuning telur sebati bersama susu pekat..
  4. Kemudian, masukkan tepung dan soda bikarbonat yang telah di ayak ke dalam adunan telur. Kacau hingga sebati dan tidak beketul..
  5. Setelah gula yang di cairkan tadi sejuk, boleh lah masukkan ke dalam adunan tepung dan kacau sebati..
  6. Tapis dan tuang adunan ke dalam loyang pembakar yang telah di oles dengan butter dan dilapik baking paper. Tutup dan Perap kan adunan selama 2 jam..
  7. Sebelum adunan di bakar, panaskan oven terlebih dahulu dengan suhu 160⁰ selama 10mnt dan boleh bakar adunan yang telah diperap terlebih dahulu..
  8. Bakar api bawah dahulu selama 30mnt dan kemudian api atas bawah selama 20mnt. Bergantung pada oven masing masing..
  9. Tips : kek hendaklan potong secara melintang untuk kelihatan lubang lubang di dalam kek tersebut. SELAMAT MENCUBA😀.

Begitulah pembahasan KEK @ DESSERT : Kek sarang semut @ gula hangus terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel situs ini bermanfaat suport kita dengan cara share postingan artikel blog ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga mem-bookmark halaman website ini dengan judul KEK @ DESSERT : Kek sarang semut @ gula hangusartikel ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga artikel ini bersumber dari https://www.cookpad.com

0 komentar:

Posting Komentar

Label