Ayam masak kicap ~ memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita, salah satunya sobat. Mereka memang sudah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan contoh. Selanjutnya merupakan gambar berkaitan dengan Ayam masak kicap yang bisa kamu jadikan contoh. Semalam sempat jugakla masak lauk ayam masak kicap. Tapi cam biasalah, Dya sekarang ni jenis malas gi kedai. Jadinya guna apa barang yang ada je kat rumah.
Kacau rata dan biarkan masak agak lama. Ayam masak kicap dapat dijadikan lauk dan dimakan bersama nasi untuk makan petang mahupun malam. Ayam masak kicap juga biasa dihidangkan untuk kenduri dan majlis kahwin. kamu mampu memasak Ayam masak kicap gunakan 9 bahan 8 langkah. Berikut cara anda untuk membuatnya.
Bahan-bahan untuk memasak Ayam masak kicap
- Kamu perlu 500 g ayam potongan ekonomi (diperap dengan kicap tongnam).
- Kamu butuh 1 biji kentang (dipotong kecil).
- Kamu butuh 1/2 biji bawang merah besar.
- Siapkan juga 3 ulas bawang putih.
- Persiapkan 2 cm halia (dihiris halus).
- Selain itu juga tambahkan 1/2 sudu teh garam.
- Selain itu juga tambahkan 1/2 sudu teh penambah perasa.
- Sobat juga memerlukan 1 cawan air.
- Siapkan juga 1 sudu teh bawang merah goreng paket.
Ayam masak kicap legend & sambal padu ingin membuat tempan bole terus. Ayam masak kicap or chicken cooked in soy sauce recipe uses soy sauce, oyster sauce, tomato sauce, and chili paste for a deliciously sweet and chilli hot flavor. Ayam masak kicap is one Malay dish which is commonly found in Malaysia or even in Indonesia. The Malay word 'ayam' refers to chicken, 'masak' means cook and 'kicap' brings the meaning of soy sauce.
Langkah cara memasak Ayam masak kicap
- Tumbuk bawang merah besar dan bawang putih sehingga hancur. Simpan dahulu di tepi..
- Perap ayam potongan ekonomi dengan kicap jenama tongnam (3 - 4 sudu teh). Gaul dengan tangan supaya kicap dan ayam sebati. Simpan dahulu di tepi..
- Panaskan kuali, masukkan minyak masak selepas seketika, pastikan minyak panas dahulu..
- Masukkan bawang putih dan bawang merah yang ditumbuk, hirisan halia dan secubit garam, kacau sehingga bau harum..
- Masukkan kentang yang dipotong kecil. Masakkan untuk seketika..
- Masukkan ayam yang telah diperap dan kacau sehingga semua sebati. Tambah sedikit air supaya masakan tidak kering. Masak selama lebih kurang 15 minit, teruskan tambah sedikit air dan kacau setiap ketika..
- Cucuk isi ayam dengan garfu untuk pastikan sudah masak. Gaul dan rasa sedikit, taburkan garam dan penambah perasa dengan cubitan dan rasa lagi sehingga enak dimakan. Taburkan sedkit bawang merah goreng paket untuk hiasan..
- Ayam masak kicap yang menyelerakan sudah sedia untuk hidangan bersama..
Ayam kecap or ayam masak kicap is an Indonesian chicken dish poached or simmered in sweet soy sauce (kecap manis or kicap lemak manis) commonly found in Indonesia and Malaysia. In Indonesia, ayam kecap is pieces of chicken simmered in kecap manis (sweet soy sauce). Ayam masak kicap, ayam kicap atau ayam kecap ialah ayam hidangan rebus atau reneh dalam kicap manis (Kecap manis atau kicap lemak manis) yang biasa dijumpai di Indonesia dan Malaysia. Di Indonesia, ayam kecap adalah kepingan ayam yang direneh dalam kecap manis. Ayam bisa diolah jadi berbagai menu masakan yang menggugah selera, seperti digoreng atau Namun sebelum mulai masak, kamu perlu mengetahui bagaimana cara memasak ayam yang benar.
Begitulah pembahasan Ayam masak kicap terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel situs ini bermanfaat suport kami dengan cara share postingan artikel situs ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga menandai halaman website ini dengan judul Ayam masak kicapkonten ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga postingan ini bersumber dari https://www.cookpad.com
0 komentar:
Posting Komentar