Kumpulan Tentang Resep Masakan Lengkap

Rabu, 01 April 2020

Step by step membuat Kek Batik Indulgence

Kek Batik Indulgence ~ memang saat ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita, salah satunya kalian. Mereka memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di ponsel untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Berikutnya adalah gambar mengenai Kek Batik Indulgence yang bisa kalian jadikan ide. Assalamualaikum, hari ni kami akan share beberapa KEBAIKAN COKLAT yang ramai tidak tahu 😆😉. Setiap kali bicara soal coklat pasti ramai yang. Produk lain : daging salai homemade & puding kek. 📦 postage/self pickup/delivery 🚗 area klang valley .

Kek Batik Indulgence Tips Kek Batik Indulgence tanpa perlu bakar, tanpa telur tetap LEMBUT dan tips potong kek cantik. Kek Batik Indulgence ni tengah hangat viral di laman-laman sosial dan grup masakan. Bagi anda yang nak cuba buat sendiri manisan enak ini, resipi perkongsian saudari Ainie Syeema ni boleh dicuba. kamu dapat memasak Kek Batik Indulgence pakai 22 bahan 10 langkah. Berikut langkah-langkah untuk membuatnya.

Bahan dan bumbu untuk memasak Kek Batik Indulgence

  1. Sediakan White Chocolate Mousse.
  2. Anda Memerlukan 200 g white chocolate.
  3. Siapkan juga 400 g non-dairy fresh cream (instant).
  4. Selain itu juga tambahkan 20 g gelatin.
  5. Anda butuh 100 g air panas.
  6. Silahkan kamu persiapkan 2 st esen vanila.
  7. Silahkan kamu persiapkan boleh tambahkan 250g cream cheese jika suka.
  8. Persiapkan Ganache.
  9. Silahkan sobat siapkan 250 g dark chocolate.
  10. Kamu siapin 200 g non-dairy fresh cream(instant).
  11. Silahkan sobat siapkan 1 sb golden syrup (optional kalau takde)saya letak.
  12. Sediakan juga 15 g butter/mentega (optional kalau nak berkilat)saya letak.
  13. Persiapkan Kek Batik.
  14. Sediakan 400 g biskut Marie (kalau nak 500g pun takpe).
  15. Sediakan 250 g butter.
  16. Kamu perlu 3/4 tin susu pekat.
  17. Kamu perlu 🤎Bahan dibancuh:.
  18. Silahkan kamu siapkan 300 ml susu segar perisa coklat.
  19. Kamu siapin 200 g Milo.
  20. Selain itu juga tambahkan 4 sb serbuk koko.
  21. Kamu butuh 1 st esen vanila.
  22. Anda perlu 1 st serbuk Nescafe.

Bukan sekadar kek batik, namun resepi yang dikongsikan kali ini cukup memukau pandangan mata. OK sekarang kak ita kongsikan resepi kek Batik Indulgence Dan Cara buat rujuk video ya Selamat mencuba. Batik cake (Malay: Kek batik) is a type of Malaysian fridge cake dessert inspired by the tiffin, brought in the country by the British during the colonial era, and adapted with Malaysian ingredients. This cake is made by mixing broken Marie biscuits combined with a chocolate sauce or runny custard made with. Последние твиты от Abang Kek Batik (@shahrulhainan).

Langkah cara membuat Kek Batik Indulgence

  1. Kek batik: Cairkan butter dalam kuali,masukkan susu pekat dan bahan2 serbuk dan esen vanila yang dibancuh sekali dgn susu coklat. (Kalau takde susu coklat,guna freshmilk@susu cair). Masak sehingga ada gelembung2 udara. Masukkan biskut marie yg dipatah2kan. Kacau rata..
  2. Alas loyang dgn plastik. Masukkan adunan kek batik. Tekan2 padat dan rata. Sejukkan. (2 jam)*alas plastik senang nak keluarkan untuk potong..
  3. White Chocolate Mousse:(Dengan kaedah double boiled): 1.Panaskan fresh cream dalam bowl stainless steel,masukkan coklat putih. Kacau rata perlahan-lahan sehingga semua cair dan sebati. 2. Dlm bekas lain,Cairkan gelatin dgn air panas@guna microwave@double boiled. 3. Campurkan esen vanila dan gelatin ketika coklat masih panas. Kacau rata. *boleh simpan sedikit moose untuk tujuan mencorak/melorek kemudian..
  4. Tuangkan white chocolate mousse di atas kek batik yang telah sejuk/set. Sejukkan sehingga white chocolate mousse betul2 set..
  5. Ganache: (Dengan kaedah double boiled)1.Panaskan fresh cream dalam bowl dan kacau supaya tidak berketul. Biar suam. Masukkan coklat kacau rata perlahan-lahan sehingga coklat cair dan sebati. 2. Masukkan golden syrup (sirap glukos). 3.Masukkan butter. Kacau sehingga berkilat..
  6. Tuangkan ganache di atas white chocolate mousse yang telah betul2 beku/set. Lorekkan ganache dgn white chocolate moussse yang disimpan. Sejukkan.(semalaman lebih baik..tapi suruh anak2 bersabar dan istighfar byk2😸).
  7. Potong bila kek batik indulgences ini betul2 telah set.(keluarkan dgn plastik,potong dan boleh simpan semula dlm bekas/loyang dgn plastik jugak).
  8. P/s: walau nampak step panjang,tapi senang je nak buat..asalkan bahan2 dah ready. Ganache boleh sediakan awal2,simpan dlm peti. Nak guna just double boiled semula...
  9. P/s: saya guna nisbah gelatin kepada air 1:5. Kaedah terbaik untuk larutkan gelatin: tabur gelatin atas air (dlm mangkuk),diamkan 10 minit supaya gelatin serap air dgn baik. Kemudian barulah double boiled..
  10. P/s: untuk potong kek supaya cantik,rendam dulu pisau dlm air panas bbrp minit,lap,baru potong. (Saya main potong je tu..sebab keluarkan dari peti je..anak2 dah serbu 😅).

KEK BATIK CHEESE INDULGENCE : Open order from Monday-Friday, delivery on Saturday & Sunday. KEK BATIK INDULGENCE - makan sampai terpejam mata. Tips Kek Batik Indulgence tanpa perlu bakar, tanpa telur tetap LEMBUT dan tips potong kek cantik. Resepi Kek Batik Indulgence Cadbury inspirasi dari ibu Mr. Dessert yg mudah, kerana kita tak perlu guna bakar guna oven.

Begitulah pembahasan Kek Batik Indulgence terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan website ini bermanfaat suport kami dengan cara share postingan artikel blog ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga menandai halaman blog ini dengan judul Kek Batik Indulgencekonten ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga artikel ini bersumber dari https://www.cookpad.com

0 komentar:

Posting Komentar

Label