Kumpulan Tentang Resep Masakan Lengkap

Minggu, 31 Mei 2020

Tutorial memasak Kek Batik Indulgence

Kek Batik Indulgence ~ memang saat ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita, salah satunya kalian. Mereka memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di ponsel untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Selanjutnya merupakan gambar berkaitan dengan Kek Batik Indulgence yang dapat kalian jadikan contoh.

Kek Batik Indulgence kamu mampu memasak Kek Batik Indulgence memanfaatkan 23 bahan 12 langkah. Inilah langkah-langkah untuk memasaknya.

Bahan dan bumbu untuk memasak Kek Batik Indulgence

  1. Anda butuh Bahan- bahan :-.
  2. Sobat juga memerlukan kek batik.
  3. Kamu membutuhkan Biskut Marie 500g (2 pek).
  4. Kamu membutuhkan 1 Ketul Butter 250g.
  5. Sobat juga memerlukan 1 Cawan Milo.
  6. Silahkan sobat persiapkan 1/2 Cawan Serbuk Koko.
  7. Sediakan juga 1/2 Cawan Susu Pekat Manis.
  8. Sediakan juga 1/2 Cawan Susu Cair.
  9. Anda perlu 1 Biji Telur.
  10. Silahkan kamu persiapkan 1 Sdk Esen Vanila.
  11. Sediakan juga 1/2 Sdk garam.
  12. Persiapkan Topping Cheese:-.
  13. Silahkan kamu persiapkan 1 Ketul Cream Cheese 250g.
  14. Siapkan juga 1/2 Cawan Gula Icing.
  15. Silahkan sobat persiapkan 1/2 Cawan Whipping Cream.
  16. Sediakan 50 mls air panas.
  17. Kamu membutuhkan 1 Sudu makan Gelatin.
  18. Silahkan sobat persiapkan 1 Sudu Kecil Esen Vanila.
  19. Selain itu juga tambahkan Topping Coklat :-.
  20. Kamu butuh 300 g Dark Coklat(coklat masakan).
  21. Persiapkan 1 Sudu Makan Butter.
  22. Siapkan juga 1/2 Cawan Whipping Cream.
  23. Anda Memerlukan 1 Sudu kecil esen vanila.

Step by step cara memasak Kek Batik Indulgence

  1. Masukkan butter dalam kuali atau periuk dan cairkan dengan api perlahan..
  2. Bila butter dah cair,masukkan serbuk milo dan serbuk koko gaul dengan cepat untuk mgelakkan adunan berketul-ketul..
  3. Masukkan pula susu pekat, susu cair telur, esen vanila dan garam kemudian kacau perlahan smpai pekat..
  4. Masukkan pula biskut marie yang telah Dipatah-patahkan tadi, Gaul sehingga sebati dan bolehla masukkan kedalam loyang..
  5. Lapik loyang dengan baking paper. Masa tengah panas ni, tekan adunan kek batik supaya padat. Sejukkan pada suhu bilik..sementara kek sejuk bolehla buat topping cheese pula..
  6. Pukul Cream Cheese pada kelajuan sederhana, sampai sedikit gebu..
  7. Kemudian masukkan Whipping cream, gula icing, esen vanila dan gelatin yg telah dicairkan menggunakan 50mls air panas tadi..Pukul adunan sehingga sebati dan kental..
  8. Tuang cream cheese tadi ke atas kek batik,ratakan dan sejukkan di dalam peti sejuk selama 30 minit..
  9. Untuk Topping coklat pula..Cairkan dark coklat guna kaedah double boiler kemudian masukkan whipping cream, butter dan esen vanila gaul hingga sebati dan tuang ke atas lapisan cream cheese. Ratakan..
  10. Langkah terakhir sejukkan kek didalam peti sejuk semalaman supayah kek betul-betul set. Bila kek dah sejuk, keluarkan dari loyang, potong dan bolehla dihidangkan bersama seisi keluarga...
  11. Tips supayah potongan kek cantik dan xmelekat..rendam pisau ke dalam air panas lebih kurang 1minit, lap kering dan bolehla potong kek..selamat mencuba..😊.
  12. .

Begitulah pembahasan Kek Batik Indulgence terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan situs ini bermanfaat suport kita dengan cara bagikan postingan artikel blog ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga menandai halaman blog ini dengan judul Kek Batik Indulgencekonten ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga postingan ini bersumber dari https://www.cookpad.com

0 komentar:

Posting Komentar

Label