Kumpulan Tentang Resep Masakan Lengkap

Rabu, 04 November 2020

Tutorial memasak Homemade Satay & Kuah Kacang

Homemade Satay & Kuah Kacang ~ memang waktu ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita, salah satunya sobat. Mereka memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di ponsel untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Berikutnya adalah gambar mengenai Homemade Satay & Kuah Kacang yang bisa kalian jadikan contoh.

Homemade Satay & Kuah Kacang kamu bisa memasak Homemade Satay & Kuah Kacang memanfaatkan 17 bahan 9 langkah. Inilah step by step untuk memasaknya.

Bahan-bahan untuk memasak Homemade Satay & Kuah Kacang

  1. Anda perlu Bahan- Bahan Satay.
  2. Kamu siapin Isi Ayam (dipotong).
  3. Kamu siapin Gula.
  4. Kamu siapin 2 Biji Bawang Besar.
  5. Kamu butuh 1 Labu Bawang Putih.
  6. Sediakan 3 Btg Serai.
  7. Kamu membutuhkan Halia & Lengkuas.
  8. Anda Memerlukan Serbuk Kunyit.
  9. Kamu siapin Garam.
  10. Anda membutuhkan Pecucuk Satay.
  11. Anda butuh Bahan-Bahan Kuah Kacang.
  12. Silahkan kamu persiapkan 600 gm Kacang Tanah.
  13. Sobat juga memerlukan 6 Biji Bawang Merah.
  14. Sediakan 1/2 Cawan Cili Kering.
  15. Siapkan juga 1 Cawan Gula Apong.
  16. Kamu butuh 1 Sudu Gula.
  17. Anda Memerlukan Garam.

Intruksi cara memasak Homemade Satay & Kuah Kacang

  1. Penyediaan Kuah Kacang: kacang Tanah mestilah Masak Secukup.Biarakan sejuk lepas tu kisar kacang tanah.Saya x buang kulit kacang.Jangan lupa kisar cili Kering..
  2. Panaskan minyak & masukkan Bawang Merah tumis sehingga Naik bau.Kemudian masukkan cili Kering kisar & goreng hingga pecah minyak..
  3. Apabila sudah Naik bau,masukkan kacang yg telah dikisar & masukkan air Secukupnya.Bila sudah menggelegak, masukkan gula apong dan garam (Secukup Rasa). Kuah kacang mesti ada rasa manis sikit..
  4. Kuah satay akan menjadi pekat apabila ia sudah sejuk. Jadi, pandai pandailah nak mengagak banyak mana air yang hendak diletak..
  5. Cara Penyediaan Satay:. Basuh isi ayam shngga bersih..
  6. Kisar bwng bsar,bwng Putih,serai,halia,lengkuas hingga halus..
  7. Masukkan isi ayam kedalam bekas.Tambahkan gula,bhn kisar,serbuk Kunyit & Garam Secukup Rasa..
  8. Perap isi ayam semalam.Keesokan hari,cucuk isi ayam menggunakan pecucuk satay.saiz ikut selera masing2..
  9. Bakar satay hingga Masak Dan nikmati bsama kuah kacang..

Begitulah pembahasan Homemade Satay & Kuah Kacang terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel website ini bermanfaat suport kami dengan cara share postingan artikel website ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga menandai halaman website ini dengan judul Homemade Satay & Kuah Kacangkonten ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga konten ini bersumber dari https://www.cookpad.com

0 komentar:

Posting Komentar

Label