Kumpulan Tentang Resep Masakan Lengkap

Senin, 12 Oktober 2020

Resep Ayam Percik PKP

Ayam Percik PKP ~ memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita, salah satunya kamu. Mereka memang telah terbiasa menggunakan internet di HP untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan ide. Seterusnya merupakan gambar seputar Ayam Percik PKP yang dapat kamu jadikan inspirasi.

Ayam Percik PKP anda bisa memasak Ayam Percik PKP gunakan 19 bahan 6 langkah. Berikut cara anda untuk membuatnya.

Komposisi untuk memasak Ayam Percik PKP

  1. Anda perlu perapan ayam.
  2. Sediakan juga bahagian peha ayam (ayam potong 4).
  3. Kamu butuh biji bawang besar (di kisar).
  4. Anda membutuhkan bawang putih (di kisar).
  5. Selain itu juga tambahkan inci halia (di kisar).
  6. Kamu perlu sudu kecil garam.
  7. Anda perlu sudu kecil sos tiram.
  8. Anda membutuhkan kuah percik.
  9. Anda perlu biji bawang merah besar (di kisar).
  10. Selain itu juga tambahkan bawang putih (di kisar).
  11. Kamu butuh inci halia (di kisar).
  12. Kamu siapin sudu besar cili boh.
  13. Persiapkan kecil santan KARA.
  14. Kamu siapin air.
  15. Kamu butuh asam keping.
  16. Sediakan juga sudu kecil garam.
  17. Selain itu juga tambahkan gula melaka.
  18. Kamu membutuhkan serai (di ketuk).
  19. Persiapkan sudu kecil tepung beras (bancuh dengan sedikit air panas).

Step by step cara membuat Ayam Percik PKP

  1. Basuh ayam bersih2. Jika ayam besar kelar sedikit. Kemudian perap dengan bahan kisar selama 1 jam..
  2. Masak sebentar ayam dalam kuali sehingga separuh masak. Tak perlu letak air atau minyak..
  3. Kemudian alas aluminium foil dan masukkan ayam ke dalam air fryer dengan suhu 180°c selama 20 minit. Lepas 20 minit balikkan ayam dan sapu lebihan bahan perapan tadi dan masak lagi selama 10 minit. Suhu dan masa bergantung pada AF masing masing. Dah masak keluarkan ayam..
  4. Untuk kuah percik masukkan bahan kisar dan lain lain kecuali santan dan air ke dalam periuk. Masak sebentar hingga sebati..
  5. Kemudian masukkan sekotak santan dan segelas air. Terpulang nak kuah banyak mana. Kacau sebati sehingga betul betul masak. Kuah ni sedap ada rasa pedas dan manis manis sedikit..
  6. Akhir sekali bancuh 1 sudu kecil tepung beras dengan air panas dan masukkan dalam kuah tadi. Kacau sebati supaya kuah kelihatan sedikit pekat. Jika tengah bakar ayam boleh letak sedikit kuah percik ni atas ayam supaya rasa dia meresap ke dalam. Boleh la siram kuah percik ke atas ayam tadi. Taraaaa. Dah siap! Selamat mencuba. 😋.

Begitulah pembahasan Ayam Percik PKP terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel situs ini bermanfaat suport kami dengan cara bagikan postingan artikel situs ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga mem-bookmark halaman website ini dengan judul Ayam Percik PKPkonten ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga postingan ini bersumber dari https://www.cookpad.com

0 komentar:

Posting Komentar

Label