Ayam Percik ~ memang saat ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita, salah satunya sobat. Mereka memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di ponsel untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Next merupakan gambar seputar Ayam Percik yang dapat kalian jadikan ide. Ayam percik ini sangat sedap walaupun tak seindah gambar. Cara-cara memasak AYAM PERCIK dengan mudah, cepat dan sedap tanpa menggunakan perencah. Resepi Ayam Percik Kelantan, Malaysia Sederhana Spesial Asli Enak.
Ayam Percik Kelantan memang punya reputasinya yang tersendiri kerana berbeza daripada negeri lain. rasa makanan ini pula sangat lazat dan menyelerakan. biasanya resepi ayam percik kelantan. Ayam Percik, a Malaysian grilled or roasted chicken marinated in flavorful spices like turmeric, cumin & coriander along with lemongrass, coconut milk & tamarind. Ayam Percik, a Malaysian grilled or roasted chicken marinated in flavorful spices like turmeric, cumin It was during that time when I first laid my eyes… and mouth on Ayam Percik (pronounced. anda mampu membuat Ayam Percik memanfaatkan 15 bahan 11 langkah. Inilah cara anda untuk membuatnya.
Bumbu dan bahan untuk memasak Ayam Percik
- Silahkan kamu siapkan Bahan kisar:.
- Sediakan juga labu bawang besar.
- Silahkan kamu persiapkan bawang putih.
- Sediakan inci halia.
- Kamu siapin sudu kecil garam.
- Anda butuh sudu besar gula.
- Sobat juga memerlukan ekor ayam.
- Selain itu juga tambahkan Bahan Sos Putih:.
- Siapkan juga Ambil lebihan bahan kisar.
- Anda membutuhkan santan.
- Sediakan asam keping.
- Silahkan kamu siapkan sudu besar tepung beras.
- Silahkan sobat siapkan air.
- Sobat juga memerlukan sudu kecil garam.
- Anda butuh sudu besar gula (ikut manis dikehendaki).
Resepi Ayam Percik berkuah merah Kelantan style. Celup ayam di dalam kuah percik dan panggang sehingga masak. Celupkan dengan kuah lagi sekali sebelum dihidang. Aslinya resep Ayam Percik adalah masakan daerah Kelantan, Malaysia.
Step by step cara membuat Ayam Percik
- Mula2 kisar semua bahan kisar..
- Perap pada ayam selama 30 minit..
- Selepas 30minit bolehla mula bakar ayam dalam oven. Suhu 180c selama 50minit atau sehingga masak..
- Setiap 10minit keluarkan ayam dan sapu bahan kisar pd ayam dan kuah putih. Ulang langkah ni sebanyak 3 kali..
- Sementara ayam masak bolehla sediakan bahan sos pula ye. Masukkan semua bahan kisar yang lebihan perapan ayam tadi dan campur dengan 1 kotak santan dan 1 keping asam keping. Masak di atas dapur sehingga mendidih. Jika nak kuah byk skit bolehla tmbah sedikit air..
- Kemudian keluarkan asam keping dan masukkan 2 sudu besar tepung beras. Kacau sehingga kuah pekat..
- Sedia untuk tuang atas ayam yang telah di bakar tadi..
- Jika bakar dengan oven akan dapat efek mcm dlm gmbr ni ye..
- Untuk dapat efek garing bolehla bakar dalam air fryer sekejap dalam 15minit. Maka dapatlah efek garing macam dlm gmbr ni ye..
- Dan ayam tu siap sedia untuk dituang dengan sos putih yang siap dimasak tadi..
- Selamat mencuba!.
Namun ayam yang telah dibumbui kemudian dipanggang ini juga jadi hidangan populer di Singapura. This Ayam Percik looks so delicious and I like that it's so easy to cook, no, not cook but 'BAKE'! Normally this Ayam Percik (baked chicken in coconut sauce) is grilled over a low charcoal fire. Ayam percik, or roasted spiced chicken, is a grilled chicken dish that is cooked with rich coconut gravy. It originated in the northern Malaysian state of Kelantan.
Begitulah pembahasan Ayam Percik terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan situs ini bermanfaat suport saya dengan cara share postingan artikel website ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga mem-bookmark halaman blog ini dengan judul Ayam Percikkonten ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga artikel ini bersumber dari https://www.cookpad.com
0 komentar:
Posting Komentar