Kumpulan Tentang Resep Masakan Lengkap

Selasa, 12 Mei 2020

Step by step membuat Kek Gula Hangus/Sarang Semut Confirm Jadi

Kek Gula Hangus/Sarang Semut Confirm Jadi ~ memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita, salah satunya sobat. Mereka memang telah terbiasa menggunakan internet di gadget untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Selanjutnya adalah gambar tentang Kek Gula Hangus/Sarang Semut Confirm Jadi yang dapat kamu jadikan inspirasi.

Kek Gula Hangus/Sarang Semut Confirm Jadi kamu bisa memasak Kek Gula Hangus/Sarang Semut Confirm Jadi pakai 10 bahan 10 langkah. Berikut langkah-langkah untuk membuatnya.

Bahan-bahan untuk memasak Kek Gula Hangus/Sarang Semut Confirm Jadi

  1. Siapkan juga Bahagian A (disejukkan).
  2. Sobat juga memerlukan 1 cawan gula.
  3. Siapkan juga 1 cawan air panas.
  4. Sediakan juga 100 g mentega/butter.
  5. Persiapkan Bahagian B.
  6. Anda perlu 3 biji telur.
  7. Kamu membutuhkan 1/2 cawan susu pekat.
  8. Anda perlu 1 cawan tepung gandum.
  9. Sediakan 1 sudu besar baking soda.
  10. Silahkan sobat persiapkan 2 titik esen vanila.

Step by step cara membuat Kek Gula Hangus/Sarang Semut Confirm Jadi

  1. Buka api kecil dan masukkan gula..
  2. Cara saya cairkan gula ialah pastikan sentiasa kacau supaya cair sekata..
  3. Masukkan air panas sedikit demi sedikit kedalam gula yang telah cair tadi. Nanti ada bunyi sizzling sikit tapi jangan takut, sekejap sahaja. Jangan masukkan air selagi gula tak betul betul cair ye, nanti berketul..
  4. Masukkan mentega/butter dan biarkan cair sehingga sebati dengan air gula tadi..
  5. Sejukkan Bahagian A (air gula) tadi pada suhu bilik. Betul betul tak panas ye. Suam pun taknak..
  6. Masukkan semua bahan Bahagian B dan pukul perlahan. Mula dengan telur dan jangan beriya pukul. Tak perlu kembang. Kemudian masukkan bahan lain..
  7. Bila Bahagian A sudah sejuk, masukkan ke dalam Bahagian B, dan pukul perlahan juga..
  8. Masukkan ke dalam loyang yang dialas dengan baking paper..
  9. Perap selama 1 jam. Lagi lama lagi cantik lubang kek..
  10. Bakar pada suhu 160°C selama 30 minit. Bergantung kepada oven masing-masing ye. Kalau belum masak, tambah lagi..

Begitulah pembahasan Kek Gula Hangus/Sarang Semut Confirm Jadi terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan website ini bermanfaat suport kami dengan cara share postingan artikel situs ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga mem-bookmark halaman blog ini dengan judul Kek Gula Hangus/Sarang Semut Confirm Jadikonten ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga artikel ini bersumber dari https://www.cookpad.com

0 komentar:

Posting Komentar

Label