Kumpulan Tentang Resep Masakan Lengkap

Rabu, 01 April 2020

Tutorial membuat Kek pandan

Kek pandan ~ memang waktu ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita, salah satunya kamu. Mereka memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Berikutnya adalah gambar mengenai Kek pandan yang bisa Anda jadikan wawasan. Kenapa saya berikan kek guna kaedah ni ? Sebab saya sering mendapat permintaan daripada mereka yang ingin mencuba hasilkan kek sendiri tak kira kek pandan , kek span atau kek cheese leleh tapi. Pandan cake is a light, fluffy, green-coloured sponge cake ("kue"; of Indonesian origin) flavoured with the juices of Pandanus amaryllifolius leaves.

Kek pandan Kek kena disejukkan dahulu barulah cantik ketika dipotong. See more ideas about Pandan cake, Cake recipes, Pandan chiffon cake. Jom cuba buat Kek Span Pandan. kamu dapat membuat Kek pandan manfaatkan 10 bahan 5 langkah. Berikut cara anda untuk membuatnya.

Komposisi untuk memasak Kek pandan

  1. Kamu butuh 250 g margerin.
  2. Kamu membutuhkan 1 1/2 cawan gula kaster.
  3. Silahkan kamu persiapkan 2 cawan tepung gandum.
  4. Sediakan 2 sdk baking powder.
  5. Kamu butuh 4 biji telur.
  6. Sediakan juga 100 ml pati santan.
  7. Kamu membutuhkan 60 ml pati air daun pandan.
  8. Silahkan sobat persiapkan 1 sdk pewarna hijau.
  9. Silahkan kamu persiapkan 1/2 sdk pewarna hitan.
  10. Kamu siapin 1/2 sdk pewarna hijau gelap.

Petang-petang macam ni, minum kek homemade sambil minum teh memang sedap! Nak sedekah dekat jiran-jiran pun boleh. Untuk kek pandan kukus yang gebu ni, saya tukarkan gandum / soda bikarbonat kepada self raising Untuk video tutorial kek pandan gebu ni, boleh tengok video yang saya sediakan pada bahagian atas. Kek pandan merupakan sejenis kek simple yang popular di kalangan masyarakat melayu kerana banyak kuih muih masakan melayu menggunakan daun pandan sebagai bahan asas resepi masakan.

Intruksi cara membuat Kek pandan

  1. Pukul gula dan margerin hingga kembang berkrim...kira warna kuning pucat laa.
  2. Masukkan telur 1 demi 1...putar 30 saat setiap 1nya...dah siap..tambahkan pewarna hijau.
  3. Masukkan serbuk penaik yang telah diayak bersama tepung..berselang seli dengan air pandan dan santan..buat hingga selesai....
  4. Tuang adunan ke dalam loyang 8x8...yang telah di sapu nipis margerin...dan tinggalkan 2 sdb untuk melorek...ambil 1 sdb dan tambahkan pewarna hijau gelap..lagi 1 sdb untuk warna hitam....
  5. Bakar dengan suhu 170..selama 40 minit...

Kek chiffon adalah kek yang sangat ringan yang dibuat dengan minyak sayuran, telur, gula, tepung, serbuk penaik, dan perasa. Kek chiffon boleh di buat dengan pelbagai perasa seperti pandan, coklat. Kek Pandan adalah kek span, ringan, berwarna hijau yang berasal dari Asia Tenggara, dengan perisa jus daun pokok pandan Pandanus amaryllifolius. Ia juga dikenali sebagai chiffon pandan. Kek ini popular di Indonesia, Malaysia, Filipina, Singapura, Vietnam, Laos, Thailand, Sri Lanka, Hong Kong.

Begitulah pembahasan Kek pandan terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan blog ini bermanfaat suport kita dengan cara share postingan artikel situs ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga mem-bookmark halaman website ini dengan judul Kek pandankonten ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga artikel ini bersumber dari https://www.cookpad.com

0 komentar:

Posting Komentar

Label