Kumpulan Tentang Resep Masakan Lengkap

Senin, 27 April 2020

Tutorial memasak Resepi Kek Marble Susu Yang Lembut, Moist Dan Gebu Sukatan Cawan

Resepi Kek Marble Susu Yang Lembut, Moist Dan Gebu Sukatan Cawan ~ memang waktu ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita, salah satunya Anda. Mereka memang sudah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan contoh. Selanjutnya adalah gambar seputar Resepi Kek Marble Susu Yang Lembut, Moist Dan Gebu Sukatan Cawan yang dapat kamu jadikan wawasan.

Resepi Kek Marble Susu Yang Lembut, Moist Dan Gebu Sukatan Cawan kamu bisa membuat Resepi Kek Marble Susu Yang Lembut, Moist Dan Gebu Sukatan Cawan pakai 11 bahan 4 langkah. Berikut step by step untuk membuatnya.

Bahan-bahan untuk memasak Resepi Kek Marble Susu Yang Lembut, Moist Dan Gebu Sukatan Cawan

  1. Anda perlu Bahan-bahan :.
  2. Silahkan kamu siapkan 4 biji telur.
  3. Selain itu juga tambahkan 1 cawan mentega atau 250 gm butter.
  4. Silahkan kamu siapkan 1 cawan gula halus.
  5. Kamu siapin 2 cawan tepung gandum.
  6. Silahkan kamu siapkan 1 sudu teh baking powder.
  7. Kamu membutuhkan 1/2 sudu teh baking soda.
  8. Kamu butuh 2 sudu besar susu tepung.
  9. Sediakan 1 sudu kecil esen vanila.
  10. Selain itu juga tambahkan 2 sudu besar serbuk koko.
  11. Persiapkan 2 sudu besar air panas.

Langkah cara memasak Resepi Kek Marble Susu Yang Lembut, Moist Dan Gebu Sukatan Cawan

  1. Cara-cara : 1. Pukul butter bersama gula sampai kembang. 2. Kemudian masukkan esen vanila dan juga susu tepung dan putar rata 3. Kemudian masukkan telur satu persatu dan pukul lagi hingga kembang 4. Masukkan tepung yang sudah diayak bersama baking powder dan baking soda dan putar rata dengan kelajuan rendah. Dah siap, ketepikan sekejap 5. Sediakan bekas lain masukkan serbuk koko dan juga air panas dan kacau hingga larut 6. Ambil beberapa senduk adunan dan gaul rata dengan pes koko tadi.
  2. 7. Sediakan loyang 9" yang telah dialas dengan kertas dan ambil dalam beberapa sudu besar adunan coklat terlebih dahulu letak di tengah - tengah loyang kemudian letak adunan yang biasa 8. Buat secara berselang seli sampai habis. Ambil lidi dan lorekkan jadi corak marble 9. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 150 dan bakar selama 40 minit 10. Boleh cucuk dengan lidi di tengah kek nak tahu masak ke tidak, tak melekat tanda masak lah ya..
  3. 11. Jangan terlebih masak lah ya takut tekstur kek kering Keluarkan dari oven, nanti loyang suam sikit boleh terbalikkan atas redai, tunggu kek sejuk sepenuhnya boleh dihidangkan.
  4. Sudu besar untuk sukatan metrik jangan guna sudu biasa sama juga dengan cawan.

Begitulah pembahasan Resepi Kek Marble Susu Yang Lembut, Moist Dan Gebu Sukatan Cawan terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan blog ini bermanfaat suport saya dengan cara bagikan postingan artikel website ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga mem-bookmark halaman website ini dengan judul Resepi Kek Marble Susu Yang Lembut, Moist Dan Gebu Sukatan Cawanartikel ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga artikel ini bersumber dari https://www.cookpad.com

0 komentar:

Posting Komentar

Label