Kumpulan Tentang Resep Masakan Lengkap

Kamis, 23 April 2020

Tutorial memasak Hurricane Swissroll Cake

Hurricane Swissroll Cake ~ memang waktu ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita, salah satunya Anda. Mereka memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di ponsel untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Seterusnya merupakan gambar mengenai Hurricane Swissroll Cake yang bisa kalian jadikan ide. Masih belum sempurna kurang lebih seperti ini ya bunda penampakan Hurricane swissroll cake nya yang lagi kekinian HURRICANE CHOCOLATE SWISS ROLL CAKE. When I first saw this beautiful roll cake that my baking friend Doris shared on Instagram, I was awestruck and told myself that I must try to bake this roll. When I first saw this beautiful roll cake that my baking friend Doris shared on Instagram, I was awestruck and told myself that I must try to bake this roll.

Hurricane Swissroll Cake I supposed it is named as such because of the pattern/design at the edge of the Swiss roll after you. Swiss Roll Cake Is Your Childhood Dreams Come True. This No-Bake Swiss Roll Cake Is Truly Amazing. anda sanggup membuat Hurricane Swissroll Cake menggunakan 13 bahan 9 langkah. Berikut step by step untuk memasaknya.

Bumbu dan bahan untuk memasak Hurricane Swissroll Cake

  1. Kamu perlu Bahan A.
  2. Sediakan juga 1 biji telur ~ saya guna gred B.
  3. Silahkan kamu persiapkan 4 butir kuning telur.
  4. Sediakan 80 gm tepung gandum / superfine flour.
  5. Anda Memerlukan 80 gm susu cair / fresh milk.
  6. Kamu butuh 50 gm minyak jagung.
  7. Anda perlu 1 sudu kecil esen vanilla ~ saya tambah.
  8. Sediakan Bahan B.
  9. Anda Memerlukan 4 biji putih telur.
  10. Selain itu juga tambahkan 80 gm gula kastor.
  11. Silahkan sobat persiapkan 1/2 sudu kecil jus limau nipis ~ saya guna cuka masakan.
  12. Sediakan C Bahan.
  13. Anda butuh Pewarna pilihan.

Little Debbie Has Carrot Cake Swiss Cake Rolls Now. Resep Hurricane Swiss Roll Varian Chocolate. Oooooya, agar kamu sukses dalam membuat cake ini meski sebelumnya belum pernah membuatnya, kamu bisa simak trik sukses membuatnya disini. Swiss Roll Cakes come in lots of flavors — strawberry and chocolate are the most popular —and are simply finished with powdered sugar.

Step by step cara memasak Hurricane Swissroll Cake

  1. PANASKAN OVEN 170℃... SEDIAKAN LOYANG PERSEGI 26CM / SAYA GUNA LOYANG 10X10 INCI YANG DIALAS DENGAN BAKING PAPER. Panaskan minyak jagung sebentar sahaja...tutup api dan masukkan tepung gandum dan kacau hingga sebati....masukkan susu cair dan kacau rata kemudian masukkan 1 biji telur + 4 kuning telur kacau lagi hingga sebati dan biarkan sebentar..
  2. Buat meringue putih telur pula...Masukkan putih telur kedalam bekas mixer...Pukul hingga berbuih masukkan 1/3 gula kastor dan putar lagi...masukkan gula hingga habis dan putar sehingga soft firm peak..
  3. Ambil 1/3 adunan meringue dan masukkan ke dalam adunan kuning telur tadi...whisk hingga sebati lalu masukkan ke dalam adunan meringue...guna whisk dan kaup balik hingga sebati...langkah terakhir bertukar kepada spatula dan kaup bawah adunan supaya semua adunan benar2 sebati..
  4. Saya bahagikan adunan kepada 4 bahagian dan warnakan..
  5. Masukkan 3 warna berlainan kedalam loyang dan tindan dengan adunan yang diwarnakan merah ( saya masukkan adunan berwarna ke dalam piping bag supaya lebih mudah..
  6. Gunakan hujung spatula iaitu bahagian pemegang dan lukis garisan menegak dari hujung ke hujung hingga habis tanpa mengangkat nya dan sambung lukis melintang pula dari hujung ke hujung...pastikan spatula jejak di dasar loyang sewaktu melukis.. (selain spatula boleh juga gunakan bahagian pemegang sudu/sudip atau apa2 yg dirasakan sesuai).
  7. Bakar suhu 180℃ selama 10 minit dan turunkan suhu 150℃ selama 20 minit... (Oven saya bakar suhu 170℃ selama 30 minit dan pusingkan loyang bahagian depan ke belakang dan bakar lagi selama 5 minit...suhu dan masa bergantung kesesuaian oven masing2.).
  8. Setelah kek masak letakkan sekeping baking paper bersih diatas permukaan kek dan terbalik kan lalu buangkan baking paper yang melekat pada kek...Perlahan2 gulungkan kek bersama baking paper yang bersih sewaktu ia masih panas dan biarkan hingga sejuk diatas cooling rack..
  9. Setelah sejuk perlahan2 bukakan semula gulungan kek...Buat dengan berhati2 supaya ia tidak pecah...Sapukan dengan filling simple buttercream dan gulungkan semula kek dgn baking paper dan sejukkan beberapa jam sebelum dipotong..

This chocolate Swiss Roll Cake takes things one step further with its shiny chocolate glaze that makes it taste just like a Little. This cake roll required more testing than usual because I was SO torn between using butter vs oil, cocoa powder vs melted chocolate, as well as the perfect amount of flour. Fluffy sponge cake rolled up with fresh matcha cream in the middle, this Matcha Swiss Roll will be an instant favorite this holiday season! Chocolate Swiss Roll CakeFrom Joanne Ozug of Fifteen Spatulas. Chocolate Swiss roll is a bit tricky.

Begitulah pembahasan Hurricane Swissroll Cake terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel website ini bermanfaat suport saya dengan cara bagikan postingan artikel situs ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga mem-bookmark halaman website ini dengan judul Hurricane Swissroll Cakepostingan ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga postingan ini bersumber dari https://www.cookpad.com

0 komentar:

Posting Komentar

Label