Kumpulan Tentang Resep Masakan Lengkap

Minggu, 12 April 2020

Resep Kek Sarang Semut

Kek Sarang Semut ~ memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita, salah satunya kalian. Mereka memang sudah terbiasa menggunakan internet di HP untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Next merupakan gambar berkaitan dengan Kek Sarang Semut yang bisa kamu jadikan contoh.

Kek Sarang Semut kamu mampu membuat Kek Sarang Semut mengfungsikan 9 bahan 17 langkah. Berikut langkah-langkah untuk memasaknya.

Komposisi untuk memasak Kek Sarang Semut

  1. Sediakan 1 cawan gula pasir.
  2. Kamu perlu 1 cawan air panas (betul2 panas).
  3. Sobat juga memerlukan 3 sudu makan marjerin (saya guna marjerin pelangi).
  4. Kamu membutuhkan 1 cawan tepung gandum.
  5. Sediakan 4 biji telur.
  6. Kamu membutuhkan 3/4 cawan susu pekat manis.
  7. Kamu butuh 2 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat.
  8. Kamu perlu 1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder.
  9. Selain itu juga tambahkan 1 penutup botol esen vanilla.

Intruksi cara membuat Kek Sarang Semut

  1. Cairkan gula di dalam periuk kecil/kuali dengan menggunakan api yang kecil. Biarkan hingga gula mencair dan bewarna perang. Boleh kacau sekali sekala. Proses pencairan gula ni agak mengambil masa..
  2. Bila gula sudah hampir cair sepenuhnya, boleh masak sedikit air guna heater..
  3. Bila gula telah cair sepenuhnya, masukkan air panas (betul-betul panas) ke dalam cairan gula. Hati-hati ketika memasukkan air panas sebab cairan gula akan menggelegak..
  4. Kacau hingga gula dan air panas betul sebati..
  5. Masukkan marjerin. Dan gaul rata..
  6. Tutup kan api. Biarkan sejuk seketika..
  7. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Kacau perlahan guna whisk untuk kuning telur pecah sahaja..
  8. Masukkan esen vanilla, dan susu pekat. Kacau rata..
  9. Masukkan adunan gula hangus tadi ke dalam mangkuk berisi adunan telur tadi. Kacau hingga rata..
  10. Ayakkan tepung gandum bersama soda bikarbonat dan baking powder..
  11. Masukkan tepung ke dalam adunan yang dicampur tadi. Adun hingga sebati. Jangan kacau terlalu kuat, cukup hingga rata sahaja. Akan ada tepung yang tak larut dan berbintil..
  12. Oleskan loyang dengan marjerin, dan alas kan dengan baking paper supaya kek tidak melekat pada loyang..
  13. Tapiskan adunan kek sarang semut ke dalam loyang..
  14. Biarkan sekurangnya 2 jam untuk mendapatkan struktur sarang semut yang cantik. Makin lama peram, lagi jelas sarang nya..
  15. Kukus selama 1 jam 15 minit atau hingga masak. Kena tutup loyang dengan aluminium foil..
  16. Keluarkan kek dari loyang, dan biarkan sejuk di atas redai..
  17. Siap. Sedia untuk dimakan..

Begitulah pembahasan Kek Sarang Semut terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel situs ini bermanfaat suport saya dengan cara bagikan postingan artikel situs ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga mem-bookmark halaman blog ini dengan judul Kek Sarang Semutartikel ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga artikel ini bersumber dari https://www.cookpad.com

0 komentar:

Posting Komentar

Label