Kumpulan Tentang Resep Masakan Lengkap

Jumat, 13 Maret 2020

Resep Kek Batik Rangup

Kek Batik Rangup ~ memang waktu ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita, salah satunya sobat. Mereka memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan ide. Berikutnya merupakan gambar berkaitan dengan Kek Batik Rangup yang bisa Anda jadikan wawasan.

Kek Batik Rangup anda dapat membuat Kek Batik Rangup memakai 7 bahan 13 langkah. Inilah langkah-langkah untuk memasaknya.

Bumbu dan bahan untuk memasak Kek Batik Rangup

  1. Silahkan kamu persiapkan 250 gram butter.
  2. Anda membutuhkan 1/2 tin susu cair.
  3. Kamu perlu 1 tin susu manis.
  4. Kamu butuh 2 cawan milo.
  5. Anda butuh 3 sudu serbuk koko.
  6. Anda butuh 2 cawan nestum.
  7. Anda butuh 1 paket biskut marie (dalam 40 keping saiz besar).

Step by step cara memasak Kek Batik Rangup

  1. Ini adalah bahan-bahannya. Gambar ketiga tu saya dah bahagi ikut sukatan. Kalau anda perasan, resepi ni ada nestum. Yaaa, nestum inilah yang membuatkan kek batik ini sedikit liat chewy chewy kata orang 😁.
  2. Pertama, cairkan sebuku butter tadi..
  3. Masukkan susu manis..
  4. Masukkan susu cair..
  5. Masukkan serbuk koko. Kacau..
  6. Masukkan milo. Kacau..
  7. Masukkan nestum. Kacau..
  8. Kacau hingga sebati dan licin. Perlahankan api..
  9. Masukkan biskut marie yang sudah dipatah-patahkan..
  10. Tutup api. Gaul hingga merata..
  11. Pindah masuk ke dalam loyang. Saya buat 2 loyang untuk dapatkan kek setebal 1 inci. Tekan-tekan guna sudu. Kalau nak puas hati, tekan guna tangan. Pastikan guna sarung tangan atau alas dengan plastik ya. Panas tu 😆. Pastikan kek kita padat dalam loyang. Kalau tak, nanti masa nak potong, keknya pecah..
  12. Macam ni rupa dia bila sudah dipadatkan. Kalau guna loyang, lapik permukaan kek dengan plastik. Nak jimat ruang peti ais, tingkatkan aja 2 loyang tu. takda masalah..
  13. Dalam sejam pun dah beku boleh potong. Cumanya kalau nak cantik dan senang potong, keluarkan dulu kek kita dari peti ais dalam 5 minit sebelum potong. Saya tak sabar, beku-beku saya dah potong. Hihi. Selamat mencuba 🍓.

Begitulah pembahasan Kek Batik Rangup terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel website ini bermanfaat suport saya dengan cara share postingan artikel blog ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga menandai halaman blog ini dengan judul Kek Batik Rangupkonten ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga artikel ini bersumber dari https://www.cookpad.com

0 komentar:

Posting Komentar

Label