Kumpulan Tentang Resep Masakan Lengkap

Rabu, 04 Maret 2020

Panduan memasak Neapolitan Sponge Cake

Neapolitan Sponge Cake ~ memang waktu ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita, salah satunya sobat. Mereka memang telah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Next adalah gambar tentang Neapolitan Sponge Cake yang bisa Anda jadikan contoh.

Neapolitan Sponge Cake kamu dapat membuat Neapolitan Sponge Cake gunakan 16 bahan 10 langkah. Berikut step by step untuk membuatnya.

Bumbu dan bahan untuk memasak Neapolitan Sponge Cake

  1. Silahkan sobat persiapkan Bahan A.
  2. Kamu membutuhkan 90 gm Tepung gandum.
  3. Persiapkan 12 gm Tepung jagung.
  4. Siapkan juga 1/4 sudu kecil baking soda.
  5. Selain itu juga tambahkan 1/4 sudu kecil garam halus.
  6. Sediakan juga 6 Kuning telur.
  7. Anda perlu 1 sudu kecil esen vanilla.
  8. Sediakan juga 70 gm Minyak jagung.
  9. Anda butuh 100 gm coconut milk ~ saya guna susu cair.
  10. Anda Memerlukan Bahan B.
  11. Silahkan sobat persiapkan 6 Putih telur.
  12. Kamu siapin 1/4 sudu kecil cream of tartar ~ saya guna cuka masakan.
  13. Kamu perlu 100 gm gula kastor.
  14. Silahkan sobat siapkan C Bahan.
  15. Kamu perlu Beberapa titis pewarna pink + 1 sudu kecil perisa strawberry.
  16. Silahkan kamu siapkan 1/2 sudu besar serbuk koko.

Step by step cara membuat Neapolitan Sponge Cake

  1. Sediakan loyang 7x7"persegi atau loyang bulat 8" dan alaskan dengan baking paper... Bakar guna kaedah waterbath... Panaskan oven pada suhu 170℃ selama 10minit (masukkan sekali dulang/loyang berisi air).
  2. Ayakkan tepung gandum,tepung jagung,baking soda dan garam halus bersama.Ketepikan..
  3. Kuning telur,esen vanilla,minyak jagung,dan susu dicampurkan dan kacau hingga sebati.Masukkan tepung yang telah diayak tadi dan kacau hingga adunan sebati.Ketepikan sebentar sementara kita buat meringue putih telur..
  4. Gunakan mixer pukul 6 putih telur dan cuka masakan /jus lemon hingga berbuih.. Kemudian masukkan sedikit demi sedikit gula castor pukul lagi hingga adunan kembang gebu (soft firm peak).
  5. Ambil 1/3 adunan meringue putih telur dan masukkan ke dalan adunan kuning telur tadi dan kaup balikkan dgn whisk hingga sebati.Kemudian masukkan adunan ini ke dalam meringue putih telur dan kaup balik hingga adunan betul2 sebati..
  6. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian.Campurkan pewarna pink dan Strawberry paste pada bahagian pertama.Ayak serbuk koko / coklat emulco pada bahagian kedua.Biarkan adunan ketiga dengan plain sahaja..
  7. Letakkan setiap adunan secara rawak di dalam loyang 7"persegi ataupun 8" bulat.Buat sehingga habis adunan..
  8. Hentakkan loyang sedikit untuk mengeluarkan buih udara di dalam adunan kek.Bakar kaedah waterbath suhu 155℃ 70~80 minit atau sehingga kek masak sempurna.~ Oven #mawarwilsa 160℃ 80 minit,kemudian saya keluarkan loyang waterbath dan bakar lagi kek selama 10 minit suhu 100℃ bertujuan untuk mengeringkan bahagian bawah dan tepi kek..
  9. 8. Setelah kek masak keluarkan dari oven dan sejukkan diredai besi,tunggu sehingga keliling kek lekang dari loyang segera keluarkan kek dan sejukkan baru boleh dipotong.
  10. NOTA 🍒 SUHU DAN MASA PEMBAKARAN ADALAH BERBEZA,JADI ADJUST MENGIKUT KESESUAIAN OVEN MASING2..

Begitulah pembahasan Neapolitan Sponge Cake terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel website ini bermanfaat suport saya dengan cara bagikan postingan artikel situs ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga menandai halaman blog ini dengan judul Neapolitan Sponge Cakeartikel ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga konten ini bersumber dari https://www.cookpad.com

0 komentar:

Posting Komentar

Label