Kumpulan Tentang Resep Masakan Lengkap

Jumat, 21 Februari 2020

Tutorial memasak Kek Batik Indulgence

Kek Batik Indulgence ~ memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita, salah satunya Anda. Mereka memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan ide. Berikutnya adalah gambar tentang Kek Batik Indulgence yang dapat kamu jadikan contoh.

Kek Batik Indulgence kamu sanggup membuat Kek Batik Indulgence mengfungsikan 22 bahan 10 langkah. Inilah cara anda untuk memasaknya.

Bumbu dan bahan untuk memasak Kek Batik Indulgence

  1. Kamu butuh White Chocolate Mousse.
  2. Selain itu juga tambahkan 200 g white chocolate.
  3. Silahkan sobat persiapkan 400 g non-dairy fresh cream (instant).
  4. Anda perlu 20 g gelatin.
  5. Persiapkan 100 g air panas.
  6. Silahkan kamu siapkan 2 st esen vanila.
  7. Silahkan kamu siapkan boleh tambahkan 250g cream cheese jika suka.
  8. Anda membutuhkan Ganache.
  9. Kamu membutuhkan 250 g dark chocolate.
  10. Anda Memerlukan 200 g non-dairy fresh cream(instant).
  11. Sediakan juga 1 sb golden syrup (optional kalau takde)saya letak.
  12. Silahkan sobat siapkan 15 g butter/mentega (optional kalau nak berkilat)saya letak.
  13. Silahkan sobat persiapkan Kek Batik.
  14. Anda butuh 400 g biskut Marie (kalau nak 500g pun takpe).
  15. Anda membutuhkan 250 g butter.
  16. Silahkan sobat persiapkan 3/4 tin susu pekat.
  17. Kamu perlu 🤎Bahan dibancuh:.
  18. Persiapkan 300 ml susu segar perisa coklat.
  19. Anda butuh 200 g Milo.
  20. Sediakan juga 4 sb serbuk koko.
  21. Kamu butuh 1 st esen vanila.
  22. Silahkan sobat siapkan 1 st serbuk Nescafe.

Langkah cara membuat Kek Batik Indulgence

  1. Kek batik: Cairkan butter dalam kuali,masukkan susu pekat dan bahan2 serbuk dan esen vanila yang dibancuh sekali dgn susu coklat. (Kalau takde susu coklat,guna freshmilk@susu cair). Masak sehingga ada gelembung2 udara. Masukkan biskut marie yg dipatah2kan. Kacau rata..
  2. Alas loyang dgn plastik. Masukkan adunan kek batik. Tekan2 padat dan rata. Sejukkan. (2 jam)*alas plastik senang nak keluarkan untuk potong..
  3. White Chocolate Mousse:(Dengan kaedah double boiled): 1.Panaskan fresh cream dalam bowl stainless steel,masukkan coklat putih. Kacau rata perlahan-lahan sehingga semua cair dan sebati. 2. Dlm bekas lain,Cairkan gelatin dgn air panas@guna microwave@double boiled. 3. Campurkan esen vanila dan gelatin ketika coklat masih panas. Kacau rata. *boleh simpan sedikit moose untuk tujuan mencorak/melorek kemudian..
  4. Tuangkan white chocolate mousse di atas kek batik yang telah sejuk/set. Sejukkan sehingga white chocolate mousse betul2 set..
  5. Ganache: (Dengan kaedah double boiled)1.Panaskan fresh cream dalam bowl dan kacau supaya tidak berketul. Biar suam. Masukkan coklat kacau rata perlahan-lahan sehingga coklat cair dan sebati. 2. Masukkan golden syrup (sirap glukos). 3.Masukkan butter. Kacau sehingga berkilat..
  6. Tuangkan ganache di atas white chocolate mousse yang telah betul2 beku/set. Lorekkan ganache dgn white chocolate moussse yang disimpan. Sejukkan.(semalaman lebih baik..tapi suruh anak2 bersabar dan istighfar byk2😸).
  7. Potong bila kek batik indulgences ini betul2 telah set.(keluarkan dgn plastik,potong dan boleh simpan semula dlm bekas/loyang dgn plastik jugak).
  8. P/s: walau nampak step panjang,tapi senang je nak buat..asalkan bahan2 dah ready. Ganache boleh sediakan awal2,simpan dlm peti. Nak guna just double boiled semula...
  9. P/s: saya guna nisbah gelatin kepada air 1:5. Kaedah terbaik untuk larutkan gelatin: tabur gelatin atas air (dlm mangkuk),diamkan 10 minit supaya gelatin serap air dgn baik. Kemudian barulah double boiled..
  10. P/s: untuk potong kek supaya cantik,rendam dulu pisau dlm air panas bbrp minit,lap,baru potong. (Saya main potong je tu..sebab keluarkan dari peti je..anak2 dah serbu 😅).

Begitulah pembahasan Kek Batik Indulgence terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel situs ini bermanfaat suport saya dengan cara bagikan postingan artikel website ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga menandai halaman website ini dengan judul Kek Batik Indulgencepostingan ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga postingan ini bersumber dari https://www.cookpad.com

0 komentar:

Posting Komentar

Label