Kumpulan Tentang Resep Masakan Lengkap

Rabu, 02 Desember 2020

Resep Burasak Bugis, Lemang Kukus bersama Sayur Lodeh & Sambal Ayam

Burasak Bugis, Lemang Kukus bersama Sayur Lodeh & Sambal Ayam ~ memang waktu ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita, salah satunya kamu. Mereka memang sudah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Selanjutnya merupakan gambar tentang Burasak Bugis, Lemang Kukus bersama Sayur Lodeh & Sambal Ayam yang bisa Anda jadikan contoh.

Burasak Bugis, Lemang Kukus bersama Sayur Lodeh & Sambal Ayam anda dapat membuat Burasak Bugis, Lemang Kukus bersama Sayur Lodeh & Sambal Ayam menggunakan 42 bahan 9 langkah. Berikut cara anda untuk memasaknya.

Bumbu dan bahan untuk memasak Burasak Bugis, Lemang Kukus bersama Sayur Lodeh & Sambal Ayam

  1. Sediakan juga A)Burasak Bugis (penyediaan:3-4 jam).
  2. Anda membutuhkan 1 cawan beras (dicuci bersih).
  3. Anda Memerlukan 1 cawan santan pekat.
  4. Sobat juga memerlukan 1 cawan air.
  5. Selain itu juga tambahkan 1/2 sudu makan garam.
  6. Silahkan sobat siapkan 2 helai daun pandan.
  7. Kamu butuh 5 cawan air (untuk merebus).
  8. Sediakan Beberapa helai daun pisang (dibersihkan dan dilayur).
  9. Sobat juga memerlukan Tali Rafia (untuk mengikat).
  10. Sobat juga memerlukan B)Lemang Kukus (penyediaan: 1jam 15 minit).
  11. Sediakan 500 gm beras pulut (dicuci & direndam 30minit).
  12. Silahkan sobat persiapkan 1 cawan santan pekat.
  13. Sediakan 1 cawan air.
  14. Kamu siapin 1/2 sudu makan garam.
  15. Siapkan juga 5 cawan air (untuk kukusan).
  16. Sobat juga memerlukan Beberapa helai daun pisang (dibersihkan dan dilayur).
  17. Sobat juga memerlukan Tali Rafia (untuk mengikat).
  18. Sediakan C)Sayur Lodeh (penyediaan: 30-45 minit).
  19. Kamu membutuhkan 1/2 biji sengkuang (dihiris).
  20. Siapkan juga 1 batang lobak merah (dihiris).
  21. Kamu membutuhkan 4 batang kacang panjang (dihiris).
  22. Silahkan kamu siapkan 1 peket tempe (dihiris dan digoreng awal).
  23. Kamu butuh 1 biji kentang (dihiris dan digoreng awal).
  24. Sobat juga memerlukan 1 peket Tauhu kering & Suhun (direndam supaya lembut).
  25. Silahkan sobat siapkan 1 peket bunga kubis (dipotong mengikut kesesuaian).
  26. Kamu butuh 1 biji cili merah (dihiris).
  27. Anda butuh 1 genggam udang kering (dikisar).
  28. Siapkan juga 1 biji bawang besar (dikisar).
  29. Sediakan juga 3 biji bawang putih (dikisar).
  30. Sobat juga memerlukan 1 cawan air.
  31. Kamu butuh 1 cawan santan.
  32. Anda membutuhkan 1/2 sudu makan serbuk kunyit.
  33. Silahkan sobat siapkan 1/2 sudu makan garam.
  34. Silahkan sobat siapkan D)Sambal Ayam (penyediaan: 30-45 minit).
  35. Persiapkan 10-15 ketul daging Ayam (yang telah digoreng awal).
  36. Sediakan juga 1 cawan cili kering (yang telah direbus & dikisar halus).
  37. Kamu butuh 3 biji bawang putih (dikisar).
  38. Sobat juga memerlukan 1 biji bawang besar (dikisar).
  39. Kamu perlu 1 inci halia (dikisar).
  40. Anda perlu 1 sudu kecil garam.
  41. Selain itu juga tambahkan 2 sudu makan gula.
  42. Silahkan kamu persiapkan 1/2 cawan minyak (untuk menumis).

Langkah cara memasak Burasak Bugis, Lemang Kukus bersama Sayur Lodeh & Sambal Ayam

  1. A) Burasak Bugis. Cuci bersih beras (toskan air dan ketepikan). Kemudian campurkan 1 cawan santan pekat, 1 cawan air dan 1/2 sudu garam. Masukkan daun pandan ke dalam periuk..
  2. Masakkan bancuhan santan dan air sehingga sedikit mendidih, kemudian masukkan beras. Masak sehingga hampir kering atau pekat. Tapi jangan terlalu kering. Kemudian sejukkan..
  3. Setelah sejuk, ambil sesenduk dan letakkan di atas daun pisang yang telah dibersihkan dan dilayur. Bungkuskan seperti membungkus lepat. Setelah siap, ikatkan dengan tali rafia supaya ia padat. Setelah siap bungkus kesemua, rebuskan selama 2-3 jam. (Anggaran tebal 1.5 cm supaya tidak perlu masak sehingga 4-6 jam)..
  4. Selepas 2-3 jam rebus, bolehlah toskan airnya dan sejukkan. Setelah sejuk, boleh dipotong untuk dihidangkan. Tip: Pilih daun pisang yang hijau muda supaya warna dan rasa burasak lebih sedap. Jika tiada pilihan, boleh juga guna daun yang sedikit hijau tua, tapi ketika merebus, setiap 1 jam perlu gantikan airnya supaya rasa Burasak ini tidak pahit akibat terserap dengan aroma daun pisang..
  5. B)Lemang Kukus. Cuci bersih beras pulut. Rendamkan selama 30 minit. Kemudian toskan airnya. Masukkan 1 cawan santan, 1 cawan air dan 1/2 sudu makan garam, kacau rata dan tuangkan ke dalam loyang yang telah dimasukkan beras pulut. Kacau rata. Kukus selama 30 minit. Setelah siap kukus, sejukkan seketika. Kemudian ambil sesenduk dan letakkan di atas daun pisang, bungkus berbentuk silinder dan ikatkan di hujungnya dengan tali rafia. Setelah siap bungkus semuanya, kukuskan lagi selama 30 minit. Siap..
  6. C) Sayur Lodeh. Rendam Tauhu Kering dan Suhun. Hiris Sengkuang, Lobak Merah, Kentang. Kentang dan tempe perlu digoreng dan diketepikan..
  7. Hiriskan juga Kacang panjang dan potong bunga kubis. Bawang putih, bawang besar dan udang kering dikisarkan. Kemudian masukkan bahan kisar ke dalam periuk. Masukkan santan, air, garam dan serbuk kunyit. Masakkan sehingga sedikit mendidih kemudian masukkan semua sayuran dan juga kentang dan tempe yang telah digoreng awal. Masak sehingga didih, tutupkan api memasak. Siap..
  8. D) Sambal Ayam. Gorengkan ayam yang telah dilumurkan dengan garam dan kunyit lebih awal. Ketepikan. Kisarkan bawang putih, bawang besar dan halia. Kemudian tumiskan sehingga sedikit kekuningan. Masukkan cili kering yang telah direbus dan dikisar halus. Masakkan sehingga terbit minyak atau pecah minyak. Masukkan ayam dan gaul rata seketika. Tutup api memasak. Siap dihidangkan..
  9. Siap dihidangkan ke semua menu. Selamat menjamu selera.😃.

Begitulah pembahasan Burasak Bugis, Lemang Kukus bersama Sayur Lodeh & Sambal Ayam terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan blog ini bermanfaat suport kita dengan cara share postingan artikel situs ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga menandai halaman blog ini dengan judul Burasak Bugis, Lemang Kukus bersama Sayur Lodeh & Sambal Ayamartikel ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga postingan ini bersumber dari https://www.cookpad.com

0 komentar:

Posting Komentar

Label