Kumpulan Tentang Resep Masakan Lengkap

Minggu, 22 November 2020

Tutorial memasak Nasi Ayam Madu Bakar

Nasi Ayam Madu Bakar ~ memang saat ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita, salah satunya sobat. Mereka memang telah terbiasa menggunakan internet di HP untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Next adalah gambar berkaitan dengan Nasi Ayam Madu Bakar yang dapat Anda jadikan wawasan.

Nasi Ayam Madu Bakar anda bisa membuat Nasi Ayam Madu Bakar pakai 30 bahan 8 langkah. Inilah langkah-langkah untuk membuatnya.

Bumbu dan bahan untuk memasak Nasi Ayam Madu Bakar

  1. Selain itu juga tambahkan Untuk Sup dan Rebusan Ayam:.
  2. Sediakan 1 inci Halia.
  3. Anda butuh 1/2 biji Bawang Besar - hiris besar-besar.
  4. Anda membutuhkan 2 ulas Bawang Putih - diketuk aje.
  5. Sediakan juga 1 kiub ayam (ctie guna jenama knorr).
  6. Sediakan juga 1/4 Ayam (utk makan 2 org).
  7. Silahkan sobat persiapkan Perapan Ayam :.
  8. Silahkan sobat persiapkan Ayam yang telah direbus.
  9. Anda Memerlukan 3 sudu besar Madu.
  10. Selain itu juga tambahkan 2 Sudu besar Sos Perasa (nak guna Sos Tiram pun boleh, ikut korang).
  11. Sediakan 3 sudu besar Kicap (boleh juga guna kicap pekat).
  12. Silahkan kamu siapkan 1 sudu kecil Minyak Bijan.
  13. Kamu perlu Untuk Nasi Ayam :.
  14. Anda perlu 2 cawan Beras (untuk 2 orang makan) - basuh beras bersih-bersih dan toskan.
  15. Kamu butuh Rahsia nasi ayam bertambah sedap. Lemak dan kulit ayam jangan korang buang. Basuh bersih-bersih, nak guna buat masak nasi.
  16. Kamu siapin Bahan tumbuk :.
  17. Anda butuh 2 ulas Bawang Putih.
  18. Sediakan juga 2 ulas Bawang Merah.
  19. Anda perlu 1 inch Halia.
  20. Selain itu juga tambahkan tumbuk semua bahan hingga lumat.
  21. Anda membutuhkan Sos Cili Nasi Ayam :.
  22. Kamu siapin 3 biji Lada Merah Besar*.
  23. Anda Memerlukan 2 ulas Bawang Putih*.
  24. Kamu membutuhkan 1 sudu besar Gula.
  25. Silahkan sobat persiapkan 100 ml Kuah Sup Ayam*.
  26. Silahkan kamu persiapkan 1/2 sudu besar jus limau.
  27. Kamu butuh 1 sudu besar Sos Cili.
  28. Kamu butuh Secubit Garam.
  29. Sobat juga memerlukan Sos Kicap :.
  30. Sediakan juga Lebihan perapan ayam tadi masak atas api. Tambah sedikit kicap & kuah sup, masak sehingga sos kicap pekat.

Step by step cara membuat Nasi Ayam Madu Bakar

  1. Cara Buat Sup & Rebusan Ayam -Cara dia senang aje😆: • Letak air dalam periuk kira-kira 1 liter air. Lepas tu masukkan semua bahan rebusan tadi. Masukkan ayam dan rebus. Ayam xperlu rebus lama cukup sekadar didihan pertama sahaja. Angkat ayam & toskan. Sup dah masak tutup api. (Lihat gambar 1 hingga 6 - Proses Merebus dan buat Kuah Sup).
  2. Cara buat perapan ayam Campur semua bahan perapan ayam bagi semua sebati. • siti tak letak garam dekat ayam sebab kicap dengan sos perisa dah masin. Kalau nak letak pun boleh, letak sikit je. Ikut selera rasa masing-masing. • Lepas tu perap dalam 2 ke 3 jam. Perap 1 jam pun boleh. Tapi kalau lagi lama perap lagi sedap dan ayam bila dibakar bertambah lembut isinya. (Lihat gambar 7 dan 8 - siti perap ayam guna bahan yg ada kat umah je. Sos tiram baru habis stock jd kebetulan sos perisa ada..
  3. Untuk Nasi Ayam : 2 cawan Beras (untuk 2 orang makan) - basuh beras bersih-bersih dan toskan. Rahsia nasi ayam bertambah sedap. Lemak dan kulit ayam jangan korang buang. Basuh bersih-bersih, nak guna buat masak nasi. (Lihat Gambar 9 & 10).
  4. Cara buat Nasi Ayam : • Panaskan kuali. Letak 2 sudu besar marjerin, kemudian letak bahan tumbuk tadi. • Tumis sampai keperangan, kemudian masukkan lemak dan kulit ayam tadi. Tumis sampai lah lemak-lemak tu cair. • lepas tu masukkan beras yang dah cuci tadi. Kacau rata bagi beras masak seketika. Masa ni bau seharum semerbak..sampai orang sebelah rumah pun boleh tergoda dengan bau nya😆.
  5. Kemudian masukkan beras yg dah goreng tadi dalam Rice Cooker. Tambah 1 kiub ayam. Masukkan kuah sup dalam kuantiti 2 cawan setengah (air agak-agak la, sama macam masak nasi biasa juga. Kalau Kuah Sup tak cukup boleh je tambah air biasa) • ok bab nasi ayam dah selesai. Dah masak boleh la korang ngap😁 (Lihat gambar 17 dan 18) • lepas dah perap, bakar ayam dalam oven suhu 200°c selama 20 ke 25 minit atau hingga masak (Lebihan perapan ayam tadi jangan di buang. Sebab nak buat Sos kicap).
  6. Kalau tak nak bakar, nak goreng ayam tu pun boleh (tapi siti bakar aje, sihat sikit😊) • Ayam dah masak boleh la potong ikut cara korang. Ok bab ayam dah siap. (Lihat gambar 19 dan 20).
  7. Sos Kicap : Lebihan perapan ayam tadi masak atas api. Tambah sedikit kicap & kuah sup, masak sehingga sos kicap pekat. Tips : Nak bagi ayam nampak berkilat, sapukan sos kicap yang telah dimasak tadi ke atas ayam (barulah ayam nampak "shining like a diomond"😆) (Lihat gambar 21 dan 22).
  8. Cara buat sambal cili. Yang tanda (*) tu blend sampai hancur lumat ye. • kemudian korang masakkan cili yang dah blend tadi atas dapur. Masukkan sekali jus limau, gula, sos cili dan garam • masak cili sampai pekat. Kemudian angkat dah boleh hidang (Lihat gambar 23 dan 24) HIASAN : Tomato dengan timun Nasi Ayam Madu Bakar dah sedia di makan😊. SELAMAT. SENANG JE..TAK PAYAH SUSAH-SUSAH PENING KEPALA NAK PIKIR BAHAN..

Begitulah pembahasan Nasi Ayam Madu Bakar terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan blog ini bermanfaat suport kita dengan cara share postingan artikel blog ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga menandai halaman website ini dengan judul Nasi Ayam Madu Bakarkonten ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga artikel ini bersumber dari https://www.cookpad.com

0 komentar:

Posting Komentar

Label