Kumpulan Tentang Resep Masakan Lengkap

Rabu, 25 November 2020

Tutorial memasak Laksa Pahang Original

Laksa Pahang Original ~ memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita, salah satunya kalian. Mereka memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di ponsel untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan ide. Berikutnya merupakan gambar berkaitan dengan Laksa Pahang Original yang dapat sobat jadikan ide.

Laksa Pahang Original anda dapat memasak Laksa Pahang Original menggunakan 33 bahan 10 langkah. Berikut langkah-langkah untuk memasaknya.

Bumbu dan bahan untuk memasak Laksa Pahang Original

  1. Selain itu juga tambahkan Untuk Mee Laksa.
  2. Anda perlu 500 gm Tepung berprotein tinggi.
  3. Anda membutuhkan 2 sudu teh Garam halus.
  4. Anda Memerlukan 2 sudu besar Minyak masak.
  5. Sobat juga memerlukan 230-260 ml Air panas.
  6. Selain itu juga tambahkan Untuk Kuah Laksa.
  7. Sediakan juga 1 1/2 kg Ikan selayang segar.
  8. Anda butuh 3 keping Asam keping.
  9. Siapkan juga 700 gm Santan pekat.
  10. Silahkan kamu siapkan 60 ml Minyak untuk menumis.
  11. Siapkan juga 1 liter Air.
  12. Sediakan 50 gm Cili merah kering.
  13. Siapkan juga 12 biji Bawang merah.
  14. Anda Memerlukan 5 ulas Bawang putih.
  15. Sobat juga memerlukan 2 batang Serai (ambil bahagian putihnya).
  16. Anda membutuhkan 2 cm Halia.
  17. Anda butuh 2 cm Lengkuas.
  18. Anda Memerlukan 1/2 sudu teh Belacan.
  19. Anda perlu 1 cm Kunyit.
  20. Sobat juga memerlukan 1 sudu besar Ketumbar.
  21. Sediakan 25 gm Serbuk kari ikan.
  22. Anda Memerlukan 1 sudu besar Gula pasir.
  23. Selain itu juga tambahkan 1 sudu besar Garam.
  24. Kamu perlu 2 sudu teh Stok ayam (Contohnya: Knorr).
  25. Siapkan juga Untuk ulam.
  26. Kamu butuh 10 biji Kacang panjang (dihiris halus).
  27. Sediakan 2 biji Timun (buang biji dan dipotong jadi batang).
  28. Silahkan sobat persiapkan 200 gm Tauge (buangkan akarnya).
  29. Silahkan kamu persiapkan Pelengkap.
  30. Persiapkan Belacan bakar.
  31. Sediakan Sambal laksa.
  32. Anda perlu 15 biji Cili padi merah.
  33. Kamu butuh 5 biji Cili merah.

Langkah cara memasak Laksa Pahang Original

  1. Untuk mee laksa: Campurkan semua bahan untuk mee dalam satu bekas, dan tambahkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga tidak melekit dan gulung doh menggunakan mesin mee. Rebus mee sampai masak dan lembut, keluarkan dan ditos. ketepikan.
  2. Untuk kuah laksa: Bersihkan ikan, cuci bersih dan rebus ikan bersama asam keping. Setelah masak, keluarkan ikan dan pisahkan daging ikan dari tulangnya.
  3. Hancurkan sebahagian daging ikan dan sebahagian lagi dikisar. Kisarkan tulang ikan yang dicampur dengan air, kemudian tapis. Ketepikan.
  4. Rebus cili merah kering sehingga lembut, ketepikan.
  5. Tumbuk atau kisar cili merah yang sudah direbus, bawang merah, bawang putih, serai, lengkuas, kunyit, halia, ketumbar, belacan dan serbuk kari ikan sehingga halus dan lembut. ketepikan.
  6. Panaskan minyak, tumis bahan yang telah dikisar tadi sehingga wangi dan naik minyak. Masukkan asam keping, ikan yang telah dihancurkan dan dikisar, didihan air ikan, dan santan. Masak dengan api sederhana sambil dikacau berterusan supaya santan tidak pecah..
  7. Masukkan garam, gula pasir, stok ayam. Kemudian cuba rasa. Bila sudah mendidih, matikan api. ketepikan..
  8. Untuk sambal: Rebus cili padi dan cili merah sehingga hancur. ketepikan.
  9. Untuk ulam sayur: Kacang panjan dihiris bulat dan kecil, ketepikan. Belah timun buangkan biji dan dihiris panjang bersaiz mancis. ketepikan. Bersih dan tanggalkan tauge dari akarnya, ketepikan.
  10. PENYEDIAAN: Sediakan mee laksa dalam piring/mangkuk, siram kuah laksa tambahkan ulam sayur, sambal dan belacan. Laksa Pahang sudah sedia untuk dihidangkan. Cuba lah dan selamat memasak....😚😚😚.

Begitulah pembahasan Laksa Pahang Original terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan website ini bermanfaat suport kita dengan cara share postingan artikel situs ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga mem-bookmark halaman website ini dengan judul Laksa Pahang Originalkonten ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga artikel ini bersumber dari https://www.cookpad.com

0 komentar:

Posting Komentar

Label