Kumpulan Tentang Resep Masakan Lengkap

Rabu, 04 November 2020

Resep Peha Ayam Percik Kelantan

Peha Ayam Percik Kelantan ~ memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita, salah satunya sobat. Mereka memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan contoh. Berikutnya merupakan gambar mengenai Peha Ayam Percik Kelantan yang bisa kamu jadikan contoh.

Peha Ayam Percik Kelantan anda bisa membuat Peha Ayam Percik Kelantan memakai 16 bahan 9 langkah. Berikut step by step untuk membuatnya.

Bahan-bahan untuk memasak Peha Ayam Percik Kelantan

  1. Kamu siapin Bahan A:.
  2. Anda Memerlukan 6 ketul peha ayam saiz besar (bahagian lain pun boleh).
  3. Anda perlu 3 biji bawang merah.
  4. Siapkan juga 1 inci halia.
  5. Kamu membutuhkan 1 camca teh garam gunung.
  6. Sediakan juga Bahan B:.
  7. Kamu perlu 2 kotak kecil santan (UHT Ayam Brand).
  8. Selain itu juga tambahkan 1 batang serai (saiz besar)diketuk.
  9. Silahkan sobat persiapkan 1 keping asam gelugur.
  10. Selain itu juga tambahkan 1 1/2 camca teh garam gunung (Saji).
  11. Sobat juga memerlukan 2 camca besar gula perang (Better Brown CSR).
  12. Kamu membutuhkan 1 camca teh rata tepung beras dibancuh dengan 2 camb air.
  13. Kamu siapin 3/4-1 cawan metrik air.
  14. Kamu perlu 6 ulas bawang merah.
  15. Kamu membutuhkan 2 inci halia.
  16. Silahkan sobat siapkan 1 camca besar penuh serbuk lada (Faiza).

Langkah cara membuat Peha Ayam Percik Kelantan

  1. Siapkan bahan A.Tumbuk bawang merah,halia dan garam gunung hingga halus.Lumur ke seluruh paha ayam,perap selama 1 jam.Ketepikan..
  2. Siapkan bahan B.Kisar bawang merah,halia,serbuk lada dengan 3/4 cawan air hingga halus..
  3. Tuangkan bahan kisar ke dalam periuk.Masukkan santan,asam gelugur,garam gunung,gula perang,bancuhan tepung beras dan serai..
  4. Sentiasa kacau kuah percik hingga menggelegak supaya santan tidak berketul.Seimbangkan rasa.Tutup api..
  5. Panaskan kuali non stick.Bakar ayam dengan kuali bertutup.Panggang hingga berubah warna di kedua-dua bahagian..
  6. Ambil satu senduk kuah percik,siram ke atas paha ayam,panggang lagi dengan kuali tertutup..
  7. Buka penutup kuali,balikkan peha ayam,siram dengan kuah percik,tutup kuali..
  8. Ulangi proses sehingga ayam masak sepenuhnya dan kuah percik berbaki 1/4 bahagian..
  9. Panaskan baki kuah percik hingga sedikit pekat,semasa menghidang curahkan kuah ke atas peha ayam tadi..

Begitulah pembahasan Peha Ayam Percik Kelantan terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel website ini bermanfaat suport kita dengan cara bagikan postingan artikel blog ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga menandai halaman website ini dengan judul Peha Ayam Percik Kelantanartikel ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga artikel ini bersumber dari https://www.cookpad.com

0 komentar:

Posting Komentar

Label