Kumpulan Tentang Resep Masakan Lengkap

Sabtu, 21 November 2020

Resep Ayam Percik Kelantan

Ayam Percik Kelantan ~ memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita, salah satunya kamu. Mereka memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan ide. Seterusnya adalah gambar mengenai Ayam Percik Kelantan yang bisa kamu jadikan contoh. Jika sukakan sedikit rasa pedas, sediakanlah ayam percik berwarna merah. Jika sukakan sedikit rasa pedas, sediakan lah. Ayam Percik Putih resipi original dari Kelantan.

Ayam Percik Kelantan Ayam percik putih Kelantan sememangnya berbeza daripada negeri lain kerana kuahnya berwarna putih dan menjadikannya sangat unik. Senang je nak buat Ayam Percik versi Kelantan ni! Boleh standby untuk menu berbuka puasa korang nanti. anda bisa memasak Ayam Percik Kelantan memakai 17 bahan 6 langkah. Inilah cara anda untuk memasaknya.

Bahan dan bumbu untuk memasak Ayam Percik Kelantan

  1. Kamu membutuhkan 2 ketul ayam bahagian peha penuh.
  2. Persiapkan 1 inci halia.
  3. Kamu membutuhkan 3 ulas bawang putih.
  4. Anda Memerlukan 3 biji bawang merah.
  5. Kamu butuh Garam secukup rasa.
  6. Anda butuh Bahan Kuah.
  7. Silahkan kamu persiapkan 1 batang serai.
  8. Silahkan kamu siapkan 5 biji bawang merah.
  9. Silahkan kamu persiapkan 3 ulas bawang putih.
  10. Sobat juga memerlukan 1 inci lengkuas.
  11. Sediakan 200 ml santan.
  12. Anda perlu 1 keping asam keping.
  13. Silahkan sobat persiapkan 5 tangkai cili kering.
  14. Anda Memerlukan 5 biji cili padi.
  15. Kamu membutuhkan Garam.
  16. Anda Memerlukan Gula.
  17. Siapkan juga Serbuk perasa.

No more procrastinating after seeing Kelly's & Vivian's Ayam Percik! The gravy is so flavourful and super addicting! Great with a huge bowl of warm white rice. Saya masih ingat antara ayam percik yg sedap ialah ayam percik yg dijual Cik gu Asmat di pasar Ramadhan suatu ketika dulu.

Intruksi cara memasak Ayam Percik Kelantan

  1. Ayam diperap selama 30-40minit.
  2. Panaskan minyak masuk bahan bahan kuah yang telah di blend kecuali asam keping dan santan.
  3. Masukan ayam,masak ayam 1/2 masak dan keluarkan ayam tadi.
  4. Masukan santan,garam dan gula,masak hingga sedikit kering.
  5. Bakar ayam dalam magic pan., Sapukan bahan kuah,bakar sehingga masak.
  6. Siap untuk dihidangkan, kuah yang lebih boleh dituang atas ayam tadi dan siap.

Cara masak ayam percik versi Kelantan. Ayam tadi dibakar dengan bara api sederhana, sebaik-baiknya menggunakan dapur arang untuk aroma yang lebih sedap. Ayam percik atau nama lainnya, ayam golek merupakan sejenis hidangan pantai timur Malaysia. Cara membuatnya ialah ayam akan dipanggang dengan menyelitupi kuah bersantan. Ini adalah cara dan resepi ayam percik kelantan paling sedap dan mudah untuk di buat, nak Cara Buat Ayam Percik Simple.

Begitulah pembahasan Ayam Percik Kelantan terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan situs ini bermanfaat suport kita dengan cara bagikan postingan artikel situs ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga menandai halaman blog ini dengan judul Ayam Percik Kelantanpostingan ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga konten ini bersumber dari https://www.cookpad.com

0 komentar:

Posting Komentar

Label