Kumpulan Tentang Resep Masakan Lengkap

Selasa, 17 November 2020

Resep Ayam Percik Kelantan

Ayam Percik Kelantan ~ memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita, salah satunya Anda. Mereka memang telah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Selanjutnya adalah gambar mengenai Ayam Percik Kelantan yang bisa Anda jadikan ide. Jika sukakan sedikit rasa pedas, sediakanlah ayam percik berwarna merah. Jika sukakan sedikit rasa pedas, sediakan lah. Ayam Percik Putih resipi original dari Kelantan.

Ayam Percik Kelantan Ayam percik putih Kelantan sememangnya berbeza daripada negeri lain kerana kuahnya berwarna putih dan menjadikannya sangat unik. Senang je nak buat Ayam Percik versi Kelantan ni! Boleh standby untuk menu berbuka puasa korang nanti. anda mampu memasak Ayam Percik Kelantan menggunakan 17 bahan 6 langkah. Berikut step by step untuk memasaknya.

Bahan dan bumbu untuk memasak Ayam Percik Kelantan

  1. Silahkan sobat siapkan 2 ketul ayam bahagian peha penuh.
  2. Silahkan sobat siapkan 1 inci halia.
  3. Anda membutuhkan 3 ulas bawang putih.
  4. Anda butuh 3 biji bawang merah.
  5. Anda membutuhkan Garam secukup rasa.
  6. Sediakan juga Bahan Kuah.
  7. Kamu perlu 1 batang serai.
  8. Anda perlu 5 biji bawang merah.
  9. Anda Memerlukan 3 ulas bawang putih.
  10. Anda membutuhkan 1 inci lengkuas.
  11. Anda membutuhkan 200 ml santan.
  12. Silahkan kamu siapkan 1 keping asam keping.
  13. Sediakan 5 tangkai cili kering.
  14. Silahkan sobat siapkan 5 biji cili padi.
  15. Silahkan sobat siapkan Garam.
  16. Selain itu juga tambahkan Gula.
  17. Selain itu juga tambahkan Serbuk perasa.

No more procrastinating after seeing Kelly's & Vivian's Ayam Percik! The gravy is so flavourful and super addicting! Great with a huge bowl of warm white rice. Saya masih ingat antara ayam percik yg sedap ialah ayam percik yg dijual Cik gu Asmat di pasar Ramadhan suatu ketika dulu.

Step by step cara memasak Ayam Percik Kelantan

  1. Ayam diperap selama 30-40minit.
  2. Panaskan minyak masuk bahan bahan kuah yang telah di blend kecuali asam keping dan santan.
  3. Masukan ayam,masak ayam 1/2 masak dan keluarkan ayam tadi.
  4. Masukan santan,garam dan gula,masak hingga sedikit kering.
  5. Bakar ayam dalam magic pan., Sapukan bahan kuah,bakar sehingga masak.
  6. Siap untuk dihidangkan, kuah yang lebih boleh dituang atas ayam tadi dan siap.

Cara masak ayam percik versi Kelantan. Ayam tadi dibakar dengan bara api sederhana, sebaik-baiknya menggunakan dapur arang untuk aroma yang lebih sedap. Ayam percik atau nama lainnya, ayam golek merupakan sejenis hidangan pantai timur Malaysia. Cara membuatnya ialah ayam akan dipanggang dengan menyelitupi kuah bersantan. Ini adalah cara dan resepi ayam percik kelantan paling sedap dan mudah untuk di buat, nak Cara Buat Ayam Percik Simple.

Begitulah pembahasan Ayam Percik Kelantan terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan situs ini bermanfaat suport saya dengan cara bagikan postingan artikel blog ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga menandai halaman blog ini dengan judul Ayam Percik Kelantanpostingan ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga postingan ini bersumber dari https://www.cookpad.com

0 komentar:

Posting Komentar

Label