Kumpulan Tentang Resep Masakan Lengkap

Sabtu, 21 November 2020

Cara memasak Kuah Kacang Dhal

Kuah Kacang Dhal ~ memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita, salah satunya sobat. Mereka memang sudah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Next merupakan gambar berkaitan dengan Kuah Kacang Dhal yang bisa Anda jadikan ide.

Kuah Kacang Dhal kamu mampu membuat Kuah Kacang Dhal memanfaatkan 13 bahan 8 langkah. Inilah langkah-langkah untuk membuatnya.

Bahan dan bumbu untuk memasak Kuah Kacang Dhal

  1. Silahkan sobat siapkan kacang dhal 200g (rebus dulu ye sampai empuk).
  2. Anda butuh 4-5 biji bawang merah dimayang.
  3. Silahkan sobat persiapkan 2 ulas bawang putih dimayang.
  4. Kamu siapin 5-6 lada kering dipotong 3 (ikot tahap kepedasan memasing ye).
  5. Silahkan kamu persiapkan daun kari dalam 2 tangkai bukan 3 helai ok.
  6. Silahkan sobat persiapkan 1 sudu kecil serbuk lada putih.
  7. Anda membutuhkan 1 sudu kecil garam.
  8. Kamu membutuhkan 1 sudu kecil serbuk kunyit.
  9. Selain itu juga tambahkan 1 sudu besar serbuk kari ayam/daging (saya guna adabi punye).
  10. Silahkan kamu persiapkan 1 biji lobak merah dipotong dadu.
  11. Sediakan juga 1 biji terung panjang dipotong dadu (sy xletak sbb dah habis.).
  12. Silahkan kamu siapkan 1 biji ubi kentang dipotong dadu.
  13. Sobat juga memerlukan sedikit ayam dipotong dadu(letak tulang2 kaki ayam pun ok).

Langkah cara membuat Kuah Kacang Dhal

  1. Sebelum rebus kacang dhal ni kalo boleh rendam la dulu dlm 3 jam camtu nak rendam semalaman pun xde masalah. jimat masa dan jimat gas kat dapur tu. (kite kalo boleh smue bende nak berjimat kan) sementara tunggu kacang dhal empuk kita prepare la dulu bahan2 yang lain.
  2. Ni bahan2 nk masak nanti. prepare siap2 senang.
  3. Panaskan minyak. goreng dulu daun kari dan lada kering sampai naik bau.. masa ni terbersin jgk la. jgn bagi hangit sudah.
  4. Lepas dah naik bau. masukkan plak bawang merah bawang putih sampai layu... baunye harum tau. sy suka.
  5. Serbuk kari kunyit dan lada putih disatukan dalam air sedikit. masak sampai naik bau.
  6. Lepas tu tambah la sedekit air xnak la sampai kering sgt kan. letak la ayam lobak merah dan ubi. kalo nak letak terung tu biar lepas ayam dah masak sebab xnak bagi lembik sgt. kan xbest.. oh ya. ayam ni saya letak sbb nak bagi rasa sbb sy xletak bahan perasa seperti maggi secukup rasa atau ajinimoto. terpulang pada memasing ye kalo suka letak bahan perasa dipersilakan. ikot selera memasing..
  7. Bila dah empuk ubi kentang lobak merah.. letak la kacang dhal yang dah direbus empuk..
  8. Biar mendidik. tambah garam da daaaa.. siap. mudahkan. urmm sedapnya kalo pekena ngn roti puri atau roti canai..

Begitulah pembahasan Kuah Kacang Dhal terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel website ini bermanfaat suport saya dengan cara share postingan artikel website ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga menandai halaman blog ini dengan judul Kuah Kacang Dhalpostingan ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga konten ini bersumber dari https://www.cookpad.com

0 komentar:

Posting Komentar

Label