Kari ayam tanpa santan ~ memang waktu ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita, salah satunya kamu. Mereka memang telah terbiasa menggunakan internet di gadget untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan contoh. Seterusnya merupakan gambar seputar Kari ayam tanpa santan yang dapat Anda jadikan inspirasi. Ni resepi mak mertua akak. kari dia ni memang top dekat warung dia. orang datang dari jauh semata nak makan kari yg dimasak fresh on the spot. hehe. dia. Cara Masak Kari Ayam Tanpa Santan: Rebus potongan daging ayam dengan air secukupnya, tambahkan tahu dan tunggu sampai setengah matang. Resepi kari tanpa santan ni macam kari mamak la tapi versi mak mertua saya ni lagi sedap.
Dengan rasanya yang cocok hampir di semua lidah, tentu sajian ini sangat pas menemani makan pagi, siang maupun makan malam anda. Kari ayam tanpa santan ni juga sedap di makan bersama roti canai, chapati ataupun roti biasa. So apa lagi, jom lah cuba buat sendiri di rumah dan Gini rupanya masak kari ayam tanpa santan. anda mampu membuat Kari ayam tanpa santan memakai 16 bahan 4 langkah. Inilah step by step untuk membuatnya.
Bahan dan bumbu untuk memasak Kari ayam tanpa santan
- Kamu perlu 1/2 ekor ayam.
- Silahkan kamu persiapkan 1 biji kentang.
- Anda butuh 2 helai daun kari.
- Silahkan kamu siapkan 5 sb serbuk kari.
- Kamu siapin 1 biji tomato.
- Silahkan sobat siapkan 1 biji cili merah.
- Sediakan juga 2 biji bawang merah.
- Sediakan juga 1 biji bunga lawang.
- Sediakan 1 batang kayu manis.
- Anda butuh 2 biji cengkih.
- Sobat juga memerlukan 2 biji buah pelaga.
- Silahkan sobat siapkan 1 liter air.
- Siapkan juga 1 sb garam.
- Silahkan sobat persiapkan Bahan tumbuk.
- Sediakan juga 1 inci halia.
- Kamu membutuhkan 3 ulas bawang putih.
Nanti nak cuba masak la kat rumah, thank you kak share resepi ni. antara menu yang saya suka masak adalah kari ayam tanpa santan. kenapa tanpa santan? sebab santan tidak baik untuk kesihatan bila dimakan terlalu kerap. tak usah berlama-lama, jom kita layan resepi dibawah ini. Gulai ayam adalah sejenis masakan ayam, berkuah yang sering dihidangkan bersama nasi. Namun, ia turut sesuai untuk dijamah dengan pelbagai jenis roti, termasuk roti putih, roti mamak, roti tempayan, roti jala, dan roti nan. kari ayam recipi drpd mak. Rasanya masih cukup sama dengan kari ayam biasa umumnya.
Step by step cara memasak Kari ayam tanpa santan
- Tumis bahan bertanda *. Kemudian masukkan daun kari sehingga naik bau. Masukkan bawang merah. Tumis sehingga kekuningan.
- Kemudian masuklam ayam dan bahan tumbuk. Jangan masukkan air. Biar sehingga ayam kecut dan keluarkan lemak dari ayam tersebut..
- Masukkan serbuk kari. Bahagian ni letak air sedikit sahaja.Masukkan kentang. Tunggu sehingga betul betul pecah minyak. Baru lah masukkan air. Boleh lah perasakan dengan garam. Biar sehingga mendidih..
- Baru masukkan tomato dan cili. Masakkan seketika. Siap..
Tiada perbezaan tertentu bila makan kari ayam tanpa santan ini. Menu Kari Ayam asli negara kita memang bisa disajikan tanpa santan tetapi untuk kali ini, saya ingin menyajikan salah satu resep kari dari negara tetangga yang juga cukup terkenal bukan hanya di negaranya tetapi juga di dunia, yaitu Resep Kari Ayam India dan cara mudah membuatnya. Memasak resep kari tanpa penambahan santan tak mengurangi kelezatan dan yang pasti sehat. Coba buat di rumah dengan beberapa resep berikut ini, yuk! Siapkan ayam yang telah dipotong, marinasi dengan sedikit garam dan sedikit perasan jeruk nipis.
Begitulah pembahasan Kari ayam tanpa santan terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan blog ini bermanfaat suport saya dengan cara bagikan postingan artikel situs ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga menandai halaman blog ini dengan judul Kari ayam tanpa santankonten ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga postingan ini bersumber dari https://www.cookpad.com
0 komentar:
Posting Komentar