Kumpulan Tentang Resep Masakan Lengkap

Jumat, 09 Oktober 2020

Cara memasak Ikan percik

Ikan percik ~ memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita, salah satunya sobat. Mereka memang sudah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan ide. Next merupakan gambar tentang Ikan percik yang bisa kalian jadikan wawasan. Sebelum ni saya dah pernah buat ayam percik. Saya guna ikan kembung untuk buat percik ni. Boleh juga guna ikan lain ikut kegemaran.

Ikan percik Ok, ni saya sertakan resepi Ikan percik cara saya. Kot lah ada yang nak mencuba.. Ikan perap dulu dengan kunyit dan garam. anda sanggup memasak Ikan percik menggunakan 19 bahan 5 langkah. Inilah step by step untuk membuatnya.

Bumbu dan bahan untuk memasak Ikan percik

  1. Anda membutuhkan Ikan.
  2. Selain itu juga tambahkan ekor ikan selar.
  3. Silahkan sobat siapkan Kunyit.
  4. Selain itu juga tambahkan Garam.
  5. Sediakan juga Cili kisar.
  6. Anda perlu Segenggam cili kering.
  7. Anda butuh biji bawang besar.
  8. Kamu perlu Kuah percik.
  9. Anda butuh biji bawang besar.
  10. Sediakan juga bawang putih.
  11. Anda perlu serai.
  12. Sobat juga memerlukan inci halia.
  13. Silahkan sobat siapkan cili kisar.
  14. Kamu membutuhkan santan.
  15. Silahkan sobat siapkan asam keping.
  16. Silahkan sobat persiapkan serbuk kunyit.
  17. Silahkan kamu persiapkan Gula nise.
  18. Siapkan juga garam.
  19. Selain itu juga tambahkan Tepung Beras dicampur air.

Tetapi memang susah untuk mendapat ikan percik merah original dari Kelantan walaupun yang Jika sebelum ini di SINI, saya lumur kuah percik pada ikan dan bakar, tapi kali ini ikan bakar hanya. Resepi Ikan Percik Kelantan - Assalamualaikum. Suboh Negeri terdapat nama tawak berhampiran kanopi. Tandatangan Sark Kelate Percik Ike juga selepas beberapa kali melihat.

Step by step cara memasak Ikan percik

  1. Bersihkan ikan, letakkan kunyit dan garam. Kemudian bakar atas pan.
  2. Untuk cili kisar. Segenggam cili kisar, digunting dan rebus. Kemudian sejukkan dan kisar dengan bawang. Untuk kuah percik, hanya ambil 3sudu kisar sahaja..
  3. Masukkan bawang besar, bawang putih, halia, serai dan sedikit air. Kisar halus. Masukkan bahan kisar, 3sudu makan cili kisar, santan dan sedikit serbuk kunyit. Jika nak pedas, boleh tambah cili kisar lagi..
  4. Masak seketika dengan api perlahan. Masukkan gula kerek, asam keping. Kemudian masukkan 2sudu tepung Beras yang sudah dicampur air kedalam kuali untuk memekatkan kuah..
  5. Bila ikan dah masak, kuah pun dah masak, saya tuangkan kuah kedalam pan untuk bagi ikan sebati dengan kuah. Akhir sekali, baru saya masukkan garam. Dan boleh hidang..

When I saw Cik Manggis' Ikan Bakar it made me very hungry especially the sight of the saucer of budu with lime, chillies and tempoyak. Do you know that I haven't had budu for the longest time? Percik ini merupakan satu lagi resepi popular di sebelah pantai timur. Cara pembuatan ikan percik ini perlu menggunakan jaring dan bara api supaya rasanya lebih lazat dan asli. ASSALAMUALAIKUM , nie kami nk warwarkan kepada semua pembukaan Seri ayam percik & ikan bakar pada bulan ramadhan di.

Begitulah pembahasan Ikan percik terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel website ini bermanfaat suport kita dengan cara share postingan artikel website ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga menandai halaman blog ini dengan judul Ikan percikartikel ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga artikel ini bersumber dari https://www.cookpad.com

0 komentar:

Posting Komentar

Label