Kumpulan Tentang Resep Masakan Lengkap

Kamis, 15 Oktober 2020

Cara memasak Ayam Kampung Masak Kurma

Ayam Kampung Masak Kurma ~ memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita, salah satunya Anda. Mereka memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di smartphone untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Berikutnya merupakan gambar seputar Ayam Kampung Masak Kurma yang dapat Anda jadikan wawasan. Hi Semua, kali ini Che Nom nak kongsikan resepi Ayam Masak Kurma. Sama seperti kari, hidangan ni sangat terkenal di kalangan masyarakat Melayu, juga. Cara-Cara Memasak Ayam Masak Kurma :) ❤ Bahan-bahan ❤ - Ayam - Bawang Merah - Bawang Putih - Halia - Kayu Manis - Bunga Lawang - Buah Pelaga - Rempah Kurma.

Ayam Kampung Masak Kurma Cari sahaja rempah kurma ayam Bahan masak yang sinonim dengan resepi ayam masak kurma ialah penggunaan ubi kentang. Kentang yang dimasak sekali dengan rempah. Hari ni che mat masak kurma ayam. kamu dapat membuat Ayam Kampung Masak Kurma pakai 14 bahan 4 langkah. Berikut langkah-langkah untuk memasaknya.

Bahan-bahan untuk memasak Ayam Kampung Masak Kurma

  1. Sobat juga memerlukan 1 ekor ayam kampung.
  2. Anda membutuhkan 1 biji bawang besar potong 4.
  3. Silahkan kamu persiapkan 5 biji bawang merah.
  4. Kamu siapin 4 ulas bawang putih.
  5. Selain itu juga tambahkan 3 sekawan. Pelaga 2 biji, bunga lawang 2 biji, cengkih 4 biji.
  6. Silahkan kamu siapkan 1.6 liter Air.
  7. Sediakan 3 sudu besar gula(pereh).
  8. Silahkan kamu siapkan 1 sudu makan garam(pereh).
  9. Sediakan juga 1 biji tomato. Belah 2@4.
  10. Kamu siapin Sekeping 2 asam keping.
  11. Anda Memerlukan Sepeket rempah kurma.
  12. Anda Memerlukan 3/4 cawan santan pekat.
  13. Persiapkan Minyak utk menumis.
  14. Anda Memerlukan Halia 1'.

Plan asal nak bikin kari, tapi menu bertukar tanpa dirancang bila Bak nak makan kurma ayam. Baik lah kita dahulukan selera big boss. Tak susah nak bikin, senang saja. Rempah kurma tu ikut pilihan anda nak guna jenama apa atau guna yang rempah kurma.

Langkah cara memasak Ayam Kampung Masak Kurma

  1. Tumis 3 sekawan tu dlu. Selepas itu masukkan bawang dan halia yg telah diblender. Tumis sampai garing. Jangan lupe masukkan sekali sepeket rempah kurma tu. Jangan trtukar dengan rempah sup plak. Baca leklok🤣.
  2. Sebelum tumis td mati kan air ayam Kampung ni dlu yer.. Klu ada periuk tekanan lagi bagus...sy pakai periuk tekanan atas dapur je. Boleh juga.. Masak air dengan ayam td sampai empuk. Proses ni lama.. Dekat sejam. Huhuhu..
  3. Dah garing bawang td.. Masukkan Kentang & lobak merah. Lupe nk snap time buh lobak td..
  4. Tunggu Kentang dan lobak merah empuk. Masukkan santan. Pahtu buh bawang besar yg belah 4 tu trus. Time ni leh buh asam keping. Tunggu menggelegak leh tutup. Boleh letak gula & garam. Dan tomato tadi. Siap utk dihidang. 😊.

Kini ayam kampung lebih banyak dipilih dibanding ayam negeri karena manfaat kesehatannya yang lebih Sehingga kita harus tahu bagaimana cara memasak ayam kampung agar dagingnya lunak dan enak saat dimakan. Nah, sebelum masak ayam kampung, ada. Biasanya anak anak tak suka masakan kurma. Aween pernah minta suruh tukar menu bila diberitahu saya ingin memasak kurma. Tapi memang mengejutkan kerana masakan lauk kurma hari ini habis licin dengan sekali makan sahaja.

Begitulah pembahasan Ayam Kampung Masak Kurma terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel situs ini bermanfaat suport saya dengan cara bagikan postingan artikel website ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga mem-bookmark halaman blog ini dengan judul Ayam Kampung Masak Kurmapostingan ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga konten ini bersumber dari https://www.cookpad.com

0 komentar:

Posting Komentar

Label