Kumpulan Tentang Resep Masakan Lengkap

Rabu, 23 September 2020

Panduan membuat Mee Basah Sabah

Mee Basah Sabah ~ memang saat ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita, salah satunya kamu. Mereka memang telah terbiasa menggunakan internet di HP untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan ide. Berikutnya adalah gambar seputar Mee Basah Sabah yang bisa sobat jadikan ide.

Mee Basah Sabah kamu mampu membuat Mee Basah Sabah mengfungsikan 18 bahan 16 langkah. Berikut cara anda untuk membuatnya.

Komposisi untuk memasak Mee Basah Sabah

  1. Sobat juga memerlukan Mee.
  2. Sediakan juga Mee Kuning Gardenia (jenama lain pun boleh) 1packet.
  3. Sobat juga memerlukan Bawang putih 2 diketuk.
  4. Selain itu juga tambahkan 3 sudu makan kicap manis.
  5. Kamu membutuhkan Kuah.
  6. Kamu membutuhkan Bawang putih 4 ulas yg dihiris/dicincang.
  7. Anda butuh Ayam yg dipotong kecil.
  8. Anda membutuhkan Udang (pilihan).
  9. Anda butuh Sotong (pilihan).
  10. Kamu perlu Fishcake (pilihan).
  11. Kamu perlu Bunga kobis*, Lobak*, Baby Sawi*.
  12. Selain itu juga tambahkan yang ditanda * tu terpulang nak guna sayur apa ye.
  13. Silahkan sobat persiapkan 1 kiub pati ayam.
  14. Silahkan sobat siapkan Air tepung jagung (lebih kurang 1sudu makan tepung jagung).
  15. Kamu membutuhkan Pelengkap.
  16. Sediakan juga 3-5 cili padi (ikutlah nak pedas mana).
  17. Anda membutuhkan Limau kasturi.
  18. Sediakan juga Garam.

Intruksi cara memasak Mee Basah Sabah

  1. Buat bahagian kuah dulu. Panaskan 3 sudu makan minyak..
  2. Tumis bawang putih..
  3. Masukkan ayam, fishcake, etc (lauk) *jangan masukkan seafood dulu.
  4. Masukkan air 2 cawan, ikut lah nak banyak mana kuah nya..
  5. Masukkan sayur mayur..
  6. Masukkan seafood..
  7. Masukkan 1kiub pati ayam, garam dan perasa, rasa kuah tu sikit kalau dah ok..
  8. Masukkan air tepung jagung bagi pekat kuahnya. Then, dah siap! Ketepikan..
  9. Untuk Mee. Panaskan minyak 3 sudu makan..
  10. Tumis bawang putih yg diketuk tadi..
  11. Masukkan mee kuning gardenia..
  12. Gaul cepat-cepat agar mee tak melekat dekat kuali..
  13. Sebatikan dengan kicap manis 3sudu makan..
  14. Gaul lagi sehingga masak/garing. Dah siap..
  15. Hidangkan mee bersama kuah, dan bahan pelengkap tadi, kalau nak lebih sedap tambah black pepper..
  16. Tambahan : biasanya sebelum masukkan air tepung jagung tadi, saya ambil sedikit kuah untuk ditambah ke dalam bahan pelengkap tadi. Ikut kesesuaian masing-masing. Selamat menjamu selera!.

Begitulah pembahasan Mee Basah Sabah terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel situs ini bermanfaat suport kami dengan cara bagikan postingan artikel website ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga mem-bookmark halaman website ini dengan judul Mee Basah Sabahpostingan ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga konten ini bersumber dari https://www.cookpad.com

0 komentar:

Posting Komentar

Label