Kumpulan Tentang Resep Masakan Lengkap

Selasa, 11 Agustus 2020

Step by step membuat Ayam Percik PKP

Ayam Percik PKP ~ memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita, salah satunya Anda. Mereka memang telah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Seterusnya merupakan gambar seputar Ayam Percik PKP yang dapat sobat jadikan inspirasi.

Ayam Percik PKP anda bisa membuat Ayam Percik PKP memakai 19 bahan 6 langkah. Inilah langkah-langkah untuk membuatnya.

Bumbu dan bahan untuk memasak Ayam Percik PKP

  1. Silahkan sobat siapkan perapan ayam.
  2. Anda perlu 2 bahagian peha ayam (ayam potong 4).
  3. Anda butuh 1 biji bawang besar (di kisar).
  4. Selain itu juga tambahkan 2 ulas bawang putih (di kisar).
  5. Persiapkan 1 inci halia (di kisar).
  6. Selain itu juga tambahkan 1 sudu kecil garam.
  7. Sobat juga memerlukan 1 sudu kecil sos tiram.
  8. Silahkan sobat siapkan kuah percik.
  9. Siapkan juga 1 biji bawang merah besar (di kisar).
  10. Silahkan sobat persiapkan 2 ulas bawang putih (di kisar).
  11. Selain itu juga tambahkan 1 inci halia (di kisar).
  12. Silahkan sobat persiapkan 2 sudu besar cili boh.
  13. Siapkan juga 1 kotak kecil santan KARA.
  14. Sediakan 1 cawan air.
  15. Silahkan kamu siapkan 1 keping asam keping.
  16. Anda butuh 1 sudu kecil garam.
  17. Anda Memerlukan 1/2 keping gula melaka.
  18. Silahkan kamu siapkan 2 batang serai (di ketuk).
  19. Anda membutuhkan 1 sudu kecil tepung beras (bancuh dengan sedikit air panas).

Intruksi cara memasak Ayam Percik PKP

  1. Basuh ayam bersih2. Jika ayam besar kelar sedikit. Kemudian perap dengan bahan kisar selama 1 jam..
  2. Masak sebentar ayam dalam kuali sehingga separuh masak. Tak perlu letak air atau minyak..
  3. Kemudian alas aluminium foil dan masukkan ayam ke dalam air fryer dengan suhu 180°c selama 20 minit. Lepas 20 minit balikkan ayam dan sapu lebihan bahan perapan tadi dan masak lagi selama 10 minit. Suhu dan masa bergantung pada AF masing masing. Dah masak keluarkan ayam..
  4. Untuk kuah percik masukkan bahan kisar dan lain lain kecuali santan dan air ke dalam periuk. Masak sebentar hingga sebati..
  5. Kemudian masukkan sekotak santan dan segelas air. Terpulang nak kuah banyak mana. Kacau sebati sehingga betul betul masak. Kuah ni sedap ada rasa pedas dan manis manis sedikit..
  6. Akhir sekali bancuh 1 sudu kecil tepung beras dengan air panas dan masukkan dalam kuah tadi. Kacau sebati supaya kuah kelihatan sedikit pekat. Jika tengah bakar ayam boleh letak sedikit kuah percik ni atas ayam supaya rasa dia meresap ke dalam. Boleh la siram kuah percik ke atas ayam tadi. Taraaaa. Dah siap! Selamat mencuba. 😋.

Begitulah pembahasan Ayam Percik PKP terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel situs ini bermanfaat suport kami dengan cara share postingan artikel blog ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga mem-bookmark halaman blog ini dengan judul Ayam Percik PKPkonten ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga artikel ini bersumber dari https://www.cookpad.com

0 komentar:

Posting Komentar

Label