Kumpulan Tentang Resep Masakan Lengkap

Senin, 29 Juni 2020

Tutorial membuat Kari ayam tanpa santan

Kari ayam tanpa santan ~ memang saat ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita, salah satunya kalian. Mereka memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di smartphone untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Next adalah gambar tentang Kari ayam tanpa santan yang dapat Anda jadikan wawasan. Ni resepi mak mertua akak. kari dia ni memang top dekat warung dia. orang datang dari jauh semata nak makan kari yg dimasak fresh on the spot. hehe. dia. Cara Masak Kari Ayam Tanpa Santan: Rebus potongan daging ayam dengan air secukupnya, tambahkan tahu dan tunggu sampai setengah matang. Resepi kari tanpa santan ni macam kari mamak la tapi versi mak mertua saya ni lagi sedap.

Kari ayam tanpa santan Dengan rasanya yang cocok hampir di semua lidah, tentu sajian ini sangat pas menemani makan pagi, siang maupun makan malam anda. Kari ayam tanpa santan ni juga sedap di makan bersama roti canai, chapati ataupun roti biasa. So apa lagi, jom lah cuba buat sendiri di rumah dan Gini rupanya masak kari ayam tanpa santan. kamu dapat membuat Kari ayam tanpa santan gunakan 16 bahan 4 langkah. Inilah cara anda untuk memasaknya.

Bahan-bahan untuk memasak Kari ayam tanpa santan

  1. Anda perlu ekor ayam.
  2. Persiapkan biji kentang.
  3. Sobat juga memerlukan daun kari.
  4. Selain itu juga tambahkan sb serbuk kari.
  5. Kamu membutuhkan biji tomato.
  6. Siapkan juga biji cili merah.
  7. Siapkan juga biji bawang merah.
  8. Anda Memerlukan biji bunga lawang.
  9. Kamu membutuhkan kayu manis.
  10. Kamu membutuhkan biji cengkih.
  11. Kamu perlu biji buah pelaga.
  12. Anda butuh air.
  13. Siapkan juga sb garam.
  14. Anda perlu Bahan tumbuk.
  15. Anda membutuhkan inci halia.
  16. Kamu perlu bawang putih.

Nanti nak cuba masak la kat rumah, thank you kak share resepi ni. antara menu yang saya suka masak adalah kari ayam tanpa santan. kenapa tanpa santan? sebab santan tidak baik untuk kesihatan bila dimakan terlalu kerap. tak usah berlama-lama, jom kita layan resepi dibawah ini. Gulai ayam adalah sejenis masakan ayam, berkuah yang sering dihidangkan bersama nasi. Namun, ia turut sesuai untuk dijamah dengan pelbagai jenis roti, termasuk roti putih, roti mamak, roti tempayan, roti jala, dan roti nan. Rasanya masih cukup sama dengan kari ayam biasa umumnya.

Intruksi cara memasak Kari ayam tanpa santan

  1. Tumis bahan bertanda *. Kemudian masukkan daun kari sehingga naik bau. Masukkan bawang merah. Tumis sehingga kekuningan.
  2. Kemudian masuklam ayam dan bahan tumbuk. Jangan masukkan air. Biar sehingga ayam kecut dan keluarkan lemak dari ayam tersebut..
  3. Masukkan serbuk kari. Bahagian ni letak air sedikit sahaja.Masukkan kentang. Tunggu sehingga betul betul pecah minyak. Baru lah masukkan air. Boleh lah perasakan dengan garam. Biar sehingga mendidih..
  4. Baru masukkan tomato dan cili. Masakkan seketika. Siap..

Tiada perbezaan tertentu bila makan kari ayam tanpa santan ini. Menu Kari Ayam asli negara kita memang bisa disajikan tanpa santan tetapi untuk kali ini, saya ingin menyajikan salah satu resep kari dari negara tetangga yang juga cukup terkenal bukan hanya di negaranya tetapi juga di dunia, yaitu Resep Kari Ayam India dan cara mudah membuatnya. Memasak resep kari tanpa penambahan santan tak mengurangi kelezatan dan yang pasti sehat. Coba buat di rumah dengan beberapa resep berikut ini, yuk! Siapkan ayam yang telah dipotong, marinasi dengan sedikit garam dan sedikit perasan jeruk nipis.

Begitulah pembahasan Kari ayam tanpa santan terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel website ini bermanfaat suport kita dengan cara share postingan artikel website ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga mem-bookmark halaman website ini dengan judul Kari ayam tanpa santankonten ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga konten ini bersumber dari https://www.cookpad.com

0 komentar:

Posting Komentar

Label