Kumpulan Tentang Resep Masakan Lengkap

Kamis, 11 Juni 2020

Tutorial memasak Kek belacan (kek lapis sarawak)

Kek belacan (kek lapis sarawak) ~ memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita, salah satunya kamu. Mereka memang sudah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan contoh. Berikutnya merupakan gambar tentang Kek belacan (kek lapis sarawak) yang bisa kamu jadikan contoh. While this might seem fairly standard—layers are a common feature in dessert, after all—kek lapis Sarawak takes the idea of layering to a whole other level. The Sarawak layer cake, known as kek lapis Sarawak (meaning "Sarawak layer cake") or kek lapis moden Sarawak in Malay, is a layered cake served in Sarawak, Malaysia on special occasions. They are often baked for religious or cultural celebrations such as Eid ul-Fitr, Christmas, Deepavali.

Satu lagi resepi kek sarawak yang sedap!!! Kek Buah Kukus Lembab dan Sedap Azie Kitchen. Indonesian Desserts, Asian Desserts, Brownie Desserts, Brownie Recipes, Layer Cake Recipes, Dessert Recipes, Cake Cookies, Cupcake Cakes, Cupcakes. anda mampu memasak Kek belacan (kek lapis sarawak) mengfungsikan 13 bahan 8 langkah. Berikut langkah-langkah untuk memasaknya.

Bahan dan bumbu untuk memasak Kek belacan (kek lapis sarawak)

  1. Sediakan juga 250 gm mentega.
  2. Silahkan sobat siapkan telur 10 biji.
  3. Kamu butuh 1 tin susu pekat manis.
  4. Silahkan kamu siapkan 1 tin serikaya.
  5. Kamu perlu 1 tin kecil nestle cream.
  6. Anda perlu 1 paket kecil horlicks.
  7. Silahkan sobat siapkan 1 paket kecil milo.
  8. Siapkan juga 2 cawan tepung gandum.
  9. Anda Memerlukan 1 cawan gula halus.
  10. Sediakan juga 1 sudu kecil nescafe.
  11. Siapkan juga 1 sudu besar serbuk koko.
  12. Kamu membutuhkan 1 susu tea esen vanilla.
  13. Selain itu juga tambahkan browning sugar secukupnya.

BAHASA MALAYSIA VERSION Kek yang meletop-letop hangat di perkatakan pada raya tahun ni. menggabungkan kek tradisi Sarawak iaitu Kek Belacan dan Kek Lumut serta di tambahkan dengan cheesecake. ya rabbi. tak terkata. The internal design layer and the external outer layer top and bottom layer. Related Video :kek lapis Sarawak Visual. Kek belacan yang paling terkenal di Sarawak.

Langkah cara memasak Kek belacan (kek lapis sarawak)

  1. Panaskan air untuk mengukus..
  2. Pukul mentega & gula halus hingga gebu.kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul..
  3. Masukkan esen vanilla + susu oekat manis + serikaya + nestle cream & pukul sebati..
  4. Masukkan pula horlicks + milo + sebuk koko & nescafe..kacau sebati bahan tersebut..
  5. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit..
  6. Masukkan pula browning sugar sehingga adunan tersebut berwarna kehitaman. gaul sehingga semuanya sebati..
  7. Sediakan loyang yg telah digiris dgn mentega & tepung.masukkan adunan ke dlm loyang & tutup dgn aluminium foil..
  8. Kukus sehingga 5 jam.

Menjadi kek yang wajib ada ketika perayaan. Rupa seakan kek coklat biasa, tapi ada bahan-bahannya yag tiada pada kek biasa yang menjadikan kek belacan ini unik. Rujukan Resipi : - Resepi Kek Lapis Sarawak. Kek istimewa berasal dari negeri Sarawak, warisan turun temurun daripada sahabat lama. Aku sediakan bahagian resepi ni sebab aku tengok blog ni suram sangat.

Begitulah pembahasan Kek belacan (kek lapis sarawak) terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan blog ini bermanfaat suport kita dengan cara bagikan postingan artikel website ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga mem-bookmark halaman website ini dengan judul Kek belacan (kek lapis sarawak)postingan ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga postingan ini bersumber dari https://www.cookpad.com

0 komentar:

Posting Komentar

Label