Kumpulan Tentang Resep Masakan Lengkap

Sabtu, 20 Juni 2020

Tutorial memasak Kari ayam pekat pekat gitu

Kari ayam pekat pekat gitu ~ memang waktu ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita, salah satunya Anda. Mereka memang telah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan ide. Seterusnya merupakan gambar tentang Kari ayam pekat pekat gitu yang dapat sobat jadikan wawasan. Hari ni kita Masak Kari Ayam Special Cara orang kampung dolu dolu!! Nak Masak Kari ni kena rajin sikit la, ambil masa untuk prepare bahan-bahan je! Bahan bahan ayam bawang putih bawang merah kunyit hidup serbuk kunyit halia daun kari serbuk kari tomato kentang santan pekat selamat mencuba.

Kari ayam pekat pekat gitu Pastu masukkan santan.leh tambah air kalau nak lebih pekat. pastu masukkan asam keping , gula dan garam biarkan memasak sampai mendidih. Mee kari sedap dimakan jika kuah tak pekat dan tak cair. Jangan risau nanti kuah sejuk ianya menjadi sedikit pekat. anda sanggup memasak Kari ayam pekat pekat gitu memakai 11 bahan 5 langkah. Berikut langkah-langkah untuk membuatnya.

Bahan dan bumbu untuk memasak Kari ayam pekat pekat gitu

  1. Kamu perlu 3 ketul ayam.
  2. Sediakan juga 1 bawang merah.
  3. Anda perlu 3 ulas bawang putih.
  4. Kamu perlu 1 halia besar ibu jari awak.
  5. Sediakan juga 3 sudu serbuk kari.
  6. Anda perlu Santan.
  7. Anda Memerlukan Optional bahan.
  8. Sediakan Serbuk cili.
  9. Silahkan kamu siapkan Sedikit Jintan manis.
  10. Silahkan kamu persiapkan Ketumbar powder.
  11. Anda butuh Kerisik.

Bila sudah pecah minyak, masukkan ayam kampung tadi dan gaul sebati. Tutup kuali dengan penutup sampai ayam masak. Resepi Kari Daging Pekat - Sebenarnya, saya seorang penggemar kari tetapi tidak peduli betapa saya suka hidangan berasaskan daging saya seperti kari udang. jadi jika saya membuat kari daging, saya perlu makan hanya kerana itu. Mana-mana kari masak saya pernah merasai semua versi kari.

Intruksi cara memasak Kari ayam pekat pekat gitu

  1. Saya suka rebus ayam sebelum masak, tknk pun tak apa. Lumurkan ayam bersama ketumbar powder dan garam, ketepikan..
  2. Blend bawang merah, bawang putih, halia. Bismillah Dan tumis tumis bahan sampai naik bau.
  3. Masukkan daun kari, kari powder yang dicampur air, serbuk cili*, sedikit jintan manis*. Setelah kering tambah air..
  4. Masukkan ayam ayam yang telah kita sisihkan mereka tadi 😔. Setelah kelihatan empuk, letakkan santan dan sedikit kerisik..
  5. Lengkapkan hidupnya dgn garam, dan sedia untuk dihidangkan..

Mee kari ini juga bolehlah menjadi juadah untuk dihidangkan kepada tetamu atau mungkin sahaja kepada ahli keluarga anda. Telah lama mencari resepi Ayam Kapitan selepas melihat Chef Wan kongsi Ayam Kapitan yang sedang mendidih dalam Instagram beliau. Seolah ayam pun bergoreng dengan rempah yang ditumis gitu. Kari daging, kari ayam , kari udang, kari ketam, kari telur rebus…. Kuah kari lak kalau yang pekat tuu sedap dibuat cecah sama roti.

Begitulah pembahasan Kari ayam pekat pekat gitu terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan website ini bermanfaat suport saya dengan cara share postingan artikel blog ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga menandai halaman website ini dengan judul Kari ayam pekat pekat gitupostingan ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga postingan ini bersumber dari https://www.cookpad.com

0 komentar:

Posting Komentar

Label