Kumpulan Tentang Resep Masakan Lengkap

Selasa, 02 Juni 2020

Resep Kek Karamel Alunan Kasih

Kek Karamel Alunan Kasih ~ memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita, salah satunya kamu. Mereka memang sudah terbiasa menggunakan internet di gadget untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Berikutnya merupakan gambar berkaitan dengan Kek Karamel Alunan Kasih yang bisa kalian jadikan inspirasi.

Kek Karamel Alunan Kasih anda sanggup membuat Kek Karamel Alunan Kasih manfaatkan 23 bahan 10 langkah. Berikut step by step untuk membuatnya.

Bumbu dan bahan untuk memasak Kek Karamel Alunan Kasih

  1. Anda butuh Karamel.
  2. Anda butuh 🎂 2 1/2 sudu besar gula.
  3. Sobat juga memerlukan Puding.
  4. Kamu siapin 🎂 2 biji telur penuh (putih & kuning).
  5. Persiapkan 🎂 3 biji kuning telur.
  6. Kamu perlu 🎂 1 tin susu cair.
  7. Persiapkan 🎂 1/2 cawan susu pekat manis.
  8. Silahkan kamu siapkan 🎂 1 sudu besar tepung kastad.
  9. Silahkan sobat persiapkan 🎂 1 sudu teh esen vanila.
  10. Silahkan sobat persiapkan Meringue.
  11. Kamu siapin 🎂 6 biji putih telur (pastikan x bercampur kuning telur & air).
  12. Persiapkan 🎂 3/4 cawan gula.
  13. Anda butuh 🎂 1 sudu teh cream of tartar.
  14. Anda butuh Kek.
  15. Silahkan sobat persiapkan 🎂 3 biji kuning telur.
  16. Kamu butuh 🎂 1/2 cawan gula.
  17. Silahkan kamu siapkan 🎂 1/2 cawan air.
  18. Anda Memerlukan 🎂 1/4 cawan minyak jagung/minyak masak.
  19. Anda membutuhkan 🎂 1 sudu teh esen vanila.
  20. Silahkan sobat siapkan 🎂 1 1/2 cawan tepung gandum.
  21. Silahkan sobat persiapkan 🎂 1 sudu besar serbuk penaik.
  22. Anda butuh 🎂 pewarna merah jambu & hijau.
  23. Selain itu juga tambahkan 🎂 serbuk koko @ milo secukupnya.

Langkah cara membuat Kek Karamel Alunan Kasih

  1. (Karamel) Cairkan gula di dlm loyang saiz 9 inci hingga keperangan. Kemudian sejukkan & biar ia mengeras.
  2. (Puding) Kacau semua bahan2 hingga sebati. Jangan sampai berbuih. Tapiskan ke dlm loyang berisi karamel tadi.
  3. (Meringue) Pukul putih telur hingga berbuih. Kemudian, masukkan cream or tartar. Pukul lagi. Selepas itu, masukkan gula & pukul dgn high speed hingga kental & bertanduk. Bila terbalikkan bekas, adunan tidak tumpah.
  4. (Kek) Pukul telur, gula, air, minyak & esen vanila hingga berkrim. Masukkan tepung gandum & serbuk penaik yg telah di ayakkan. Pukul lagi hingga kembang.
  5. Masukkan pula meringue secara tiga peringkat sambil di kaup balikkan dari bawah ke atas perlahan2 hingga sebati..
  6. Bahagikan adunan kpd 3 bahagian. 2 bahagian di campur dgn warna merah jambu & hijau. Satu lagi dibiarkan warna asal. Masa ni boleh panaskan oven dulu selama 10 minit pd suhu 170•c.
  7. Sudukan adunan hijau di atas puding perlahan2. Tak perlu di ratakan sebab utk dapatkan corak beralun. Jangan bimbang, ia tidak akan tenggelam sebab di dlm adunan kek ada meringue yg membuatkan ia menjadi ringan & terapung di atas permukaan puding. Kemudian, tapiskan serbuk koko/milo secara nipis memenuhi lapisan hijau tadi. Sudukan adunan kek semula warna putih. Jangan ratakan ye..buat step yg sama sampai ke lapisan merah jambu. Lapisan akhir tak perlu di tabur dgn serbuk koko lagi.
  8. Letak loyang kek di dlm loyang yg lebih besar berisi air panas. Tuang sampai 1/4 drp aras loyang saja, cukup sampai loyang kek tenggelam sedikit di dlm air. Kaedah ini di panggil 'water bath'. Ia akan membuatkan kek menjadi gebu.
  9. Bakar selama 1 jam 15 minit pd suhu 170•c hingga masak. Bila di cucuk dgn lidi, ia keluar bersih. Bergantung pada oven masing2..
  10. Setelah kek masak, sejukkan selama 20 minit hingga tepi kek lekang dari loyang. Sisipkan dgn pisau hingga ke dasar puding karamel & terbalikkan perlahan2 di atas pinggan.

Begitulah pembahasan Kek Karamel Alunan Kasih terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan website ini bermanfaat suport kita dengan cara share postingan artikel situs ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga mem-bookmark halaman blog ini dengan judul Kek Karamel Alunan Kasihartikel ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga artikel ini bersumber dari https://www.cookpad.com

0 komentar:

Posting Komentar

Label