Kumpulan Tentang Resep Masakan Lengkap

Minggu, 07 Juni 2020

Resep KEK @ DESSERT : Kek sarang semut @ gula hangus

KEK @ DESSERT : Kek sarang semut @ gula hangus ~ memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita, salah satunya kamu. Mereka memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Selanjutnya adalah gambar berkaitan dengan KEK @ DESSERT : Kek sarang semut @ gula hangus yang dapat kamu jadikan contoh.

KEK @ DESSERT : Kek sarang semut @ gula hangus anda dapat memasak KEK @ DESSERT : Kek sarang semut @ gula hangus pakai 8 bahan 9 langkah. Inilah step by step untuk memasaknya.

Komposisi untuk memasak KEK @ DESSERT : Kek sarang semut @ gula hangus

  1. Sediakan juga 1 1/4 cawan gula.
  2. Anda membutuhkan 1 cawan air panas.
  3. Anda butuh 1/3 cawan butter.
  4. Kamu siapin 1 cawan tepung gandum.
  5. Sediakan 2 sudu teh soda bikarbonat.
  6. Kamu perlu 4 biji telur.
  7. Persiapkan 1/2 cawan susu pekat.
  8. Silahkan kamu persiapkan 1 sudu teh esen vanila.

Langkah cara membuat KEK @ DESSERT : Kek sarang semut @ gula hangus

  1. Panaskan dan cairkan gula. Guna api perlahan untuk elakkan gula hangit. Setelah gula cair, masukkan air panas perlahan lahan supaya gula tidak merecik keluar. Biarkan sebentar sehingga gula cair bersama air tadi. Setelah cair, tutup api dan masukkan butter. Kacau sebati sehingga butter cair..
  2. Ketepikan gula tadi dan sejukkan..
  3. Di dalam bekas yang lain, satukan telur dan susu pekat serta esen vanila.pukul sebati. Tidak perlu pukul hingga kembang cukup seksdar kuning telur sebati bersama susu pekat..
  4. Kemudian, masukkan tepung dan soda bikarbonat yang telah di ayak ke dalam adunan telur. Kacau hingga sebati dan tidak beketul..
  5. Setelah gula yang di cairkan tadi sejuk, boleh lah masukkan ke dalam adunan tepung dan kacau sebati..
  6. Tapis dan tuang adunan ke dalam loyang pembakar yang telah di oles dengan butter dan dilapik baking paper. Tutup dan Perap kan adunan selama 2 jam..
  7. Sebelum adunan di bakar, panaskan oven terlebih dahulu dengan suhu 160⁰ selama 10mnt dan boleh bakar adunan yang telah diperap terlebih dahulu..
  8. Bakar api bawah dahulu selama 30mnt dan kemudian api atas bawah selama 20mnt. Bergantung pada oven masing masing..
  9. Tips : kek hendaklan potong secara melintang untuk kelihatan lubang lubang di dalam kek tersebut. SELAMAT MENCUBA😀.

Begitulah pembahasan KEK @ DESSERT : Kek sarang semut @ gula hangus terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan website ini bermanfaat suport kita dengan cara share postingan artikel blog ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga mem-bookmark halaman blog ini dengan judul KEK @ DESSERT : Kek sarang semut @ gula hanguspostingan ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga konten ini bersumber dari https://www.cookpad.com

0 komentar:

Posting Komentar

Label