Kumpulan Tentang Resep Masakan Lengkap

Rabu, 03 Juni 2020

Resep Kek Batik Indulgence

Kek Batik Indulgence ~ memang saat ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita, salah satunya Anda. Mereka memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan contoh. Next merupakan gambar mengenai Kek Batik Indulgence yang bisa kamu jadikan contoh. Assalamualaikum, hari ni kami akan share beberapa KEBAIKAN COKLAT yang ramai tidak tahu 😆😉. Setiap kali bicara soal coklat pasti ramai yang. Produk lain : daging salai homemade & puding kek. 📦 postage/self pickup/delivery 🚗 area klang valley .

Kek Batik Indulgence This cake is made by mixing broken Marie biscuits combined with a chocolate sauce or runny custard made with. Kek Batik Indulgence ni tengah hangat viral di laman-laman sosial dan grup masakan. Bagi anda yang nak cuba buat sendiri manisan enak ini, resipi perkongsian saudari Ainie Syeema ni boleh dicuba. anda mampu memasak Kek Batik Indulgence memanfaatkan 22 bahan 10 langkah. Inilah cara anda untuk membuatnya.

Bahan dan bumbu untuk memasak Kek Batik Indulgence

  1. Kamu membutuhkan White Chocolate Mousse.
  2. Selain itu juga tambahkan 200 g white chocolate.
  3. Silahkan sobat siapkan 400 g non-dairy fresh cream (instant).
  4. Silahkan kamu persiapkan 20 g gelatin.
  5. Kamu butuh 100 g air panas.
  6. Sediakan juga 2 st esen vanila.
  7. Silahkan kamu siapkan boleh tambahkan 250g cream cheese jika suka.
  8. Sediakan Ganache.
  9. Anda butuh 250 g dark chocolate.
  10. Kamu butuh 200 g non-dairy fresh cream(instant).
  11. Sediakan juga 1 sb golden syrup (optional kalau takde)saya letak.
  12. Silahkan kamu siapkan 15 g butter/mentega (optional kalau nak berkilat)saya letak.
  13. Siapkan juga Kek Batik.
  14. Selain itu juga tambahkan 400 g biskut Marie (kalau nak 500g pun takpe).
  15. Siapkan juga 250 g butter.
  16. Silahkan kamu siapkan 3/4 tin susu pekat.
  17. Selain itu juga tambahkan 🤎Bahan dibancuh:.
  18. Kamu membutuhkan 300 ml susu segar perisa coklat.
  19. Kamu perlu 200 g Milo.
  20. Kamu perlu 4 sb serbuk koko.
  21. Silahkan kamu persiapkan 1 st esen vanila.
  22. Silahkan kamu siapkan 1 st serbuk Nescafe.

KEK BATIK INDULGENCE - makan sampai terpejam mata - YouTube. Tips Kek Batik Indulgence tanpa perlu bakar, tanpa telur tetap LEMBUT dan tips potong kek cantik. Bukan sekadar kek batik, namun resepi yang dikongsikan kali ini cukup memukau pandangan mata. Gabungan cheese dan coklat Cadbury. Последние твиты от Abang Kek Batik (@shahrulhainan).

Langkah cara membuat Kek Batik Indulgence

  1. Kek batik: Cairkan butter dalam kuali,masukkan susu pekat dan bahan2 serbuk dan esen vanila yang dibancuh sekali dgn susu coklat. (Kalau takde susu coklat,guna freshmilk@susu cair). Masak sehingga ada gelembung2 udara. Masukkan biskut marie yg dipatah2kan. Kacau rata..
  2. Alas loyang dgn plastik. Masukkan adunan kek batik. Tekan2 padat dan rata. Sejukkan. (2 jam)*alas plastik senang nak keluarkan untuk potong..
  3. White Chocolate Mousse:(Dengan kaedah double boiled): 1.Panaskan fresh cream dalam bowl stainless steel,masukkan coklat putih. Kacau rata perlahan-lahan sehingga semua cair dan sebati. 2. Dlm bekas lain,Cairkan gelatin dgn air panas@guna microwave@double boiled. 3. Campurkan esen vanila dan gelatin ketika coklat masih panas. Kacau rata. *boleh simpan sedikit moose untuk tujuan mencorak/melorek kemudian..
  4. Tuangkan white chocolate mousse di atas kek batik yang telah sejuk/set. Sejukkan sehingga white chocolate mousse betul2 set..
  5. Ganache: (Dengan kaedah double boiled)1.Panaskan fresh cream dalam bowl dan kacau supaya tidak berketul. Biar suam. Masukkan coklat kacau rata perlahan-lahan sehingga coklat cair dan sebati. 2. Masukkan golden syrup (sirap glukos). 3.Masukkan butter. Kacau sehingga berkilat..
  6. Tuangkan ganache di atas white chocolate mousse yang telah betul2 beku/set. Lorekkan ganache dgn white chocolate moussse yang disimpan. Sejukkan.(semalaman lebih baik..tapi suruh anak2 bersabar dan istighfar byk2😸).
  7. Potong bila kek batik indulgences ini betul2 telah set.(keluarkan dgn plastik,potong dan boleh simpan semula dlm bekas/loyang dgn plastik jugak).
  8. P/s: walau nampak step panjang,tapi senang je nak buat..asalkan bahan2 dah ready. Ganache boleh sediakan awal2,simpan dlm peti. Nak guna just double boiled semula...
  9. P/s: saya guna nisbah gelatin kepada air 1:5. Kaedah terbaik untuk larutkan gelatin: tabur gelatin atas air (dlm mangkuk),diamkan 10 minit supaya gelatin serap air dgn baik. Kemudian barulah double boiled..
  10. P/s: untuk potong kek supaya cantik,rendam dulu pisau dlm air panas bbrp minit,lap,baru potong. (Saya main potong je tu..sebab keluarkan dari peti je..anak2 dah serbu 😅).

OK sekarang kak ita kongsikan resepi kek Batik Indulgence Dan Cara buat rujuk video ya Selamat mencuba. KEK BATIK INDULGENCE - makan sampai terpejam mata. Tips Kek Batik Indulgence tanpa perlu bakar, tanpa telur tetap LEMBUT dan tips potong kek cantik. Resepi kek batik indulgence cheese viral azlina ina wahh.mesti korang tengah mencari cari. Dessert yang mudah, kerana kita tak perlu bakar guna oven.

Begitulah pembahasan Kek Batik Indulgence terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel blog ini bermanfaat suport saya dengan cara bagikan postingan artikel blog ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga mem-bookmark halaman blog ini dengan judul Kek Batik Indulgenceartikel ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga postingan ini bersumber dari https://www.cookpad.com

0 komentar:

Posting Komentar

Label