Kumpulan Tentang Resep Masakan Lengkap

Minggu, 24 Mei 2020

Tutorial membuat Resepi kek batik mama linda

Resepi kek batik mama linda ~ memang saat ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita, salah satunya kamu. Mereka memang sudah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan ide. Next merupakan gambar berkaitan dengan Resepi kek batik mama linda yang dapat sobat jadikan wawasan. Kek batik ini berasal dari Malaysia Timur, Sarawak dan ia juga terkenal di negara jirannya, Sabah. Ia mudah dibuat dan sedap dimakan. Malah, penggemarnya kebanyakan adalah mereka yang suka makan coklat.

Resepi kek batik mama linda Orait, nah saya kongsikan resepi kak Azlina Ina. Harap dapat bantu korang yang suka. Kek batik adalah antara resepi yang mudah untuk dibuat. kamu mampu membuat Resepi kek batik mama linda menggunakan 9 bahan 4 langkah. Berikut step by step untuk memasaknya.

Bahan-bahan untuk memasak Resepi kek batik mama linda

  1. Silahkan sobat persiapkan bahan a:.
  2. Silahkan kamu persiapkan 750 gram biskut merie (1& 1/2 pack)- dipatah2kan.
  3. Anda butuh 1 cawan almond (dihancurkan kasar).
  4. Kamu membutuhkan bahan b:.
  5. Silahkan kamu siapkan 200 gram gula kastor.
  6. Silahkan kamu siapkan 60 gram serbuk koko.
  7. Kamu butuh 240 ml susu full milk dutch lady.
  8. Sobat juga memerlukan 150 gram anchor butter.
  9. Silahkan kamu siapkan 1 sudu kecil essen vanilla or coffee.

Ianya tidak menggunakan peralatan yang canggih. Hanya beberapa bahan sahaja yang digunakan. Di sini kami kongsikan resepi kek batik cheese yang menjadi viral dan patut anda cuba. Kredit resepi kepada Puan Haya Habibah.

Intruksi cara memasak Resepi kek batik mama linda

  1. Caranya: - satukan semua bahan b dan renehkan hingga gula and butter mencair sebati - rehatkan adunan hingga sejuk - satukan bahan a ke dalam bahan b yang telah sejuk dan mampatkan masuk ke dlm loyang, sejukkan sebentar untuk ia mengeras.
  2. Ganached: 1/2 cawan whipped cream 120 gram dark chocolate berlys caranya: double boilkan bahan ganached dan tuang di atas permukaan adunan kek batik, and sejukkan beberapa jam hingga ia mengeras elok...
  3. Memo: - bagi rakan2 yang gemar kek batik yang lembut, masukkan adunan a ke dalam adunan b ketika adunan b masih panas, kacau segera and mampatkan dan bagi mereka yang nak texture ranggup once bahagian b masak sebati sejukkan ia sebelum di satukan bersama bahan a -mama guna loyang 8' -with thick ganached and add on banyak topping anda boleh jual di antara harga rm 40-45 bergantung pada jenis topping yang anda nak letak ya selamat mencuba.
  4. .

Jenis butter yang digunakan akan mempengaruhi rasa kek batik. Jika guna pure butter yang mahal, rasa akan lebih berlemak dan rich. Resepi kek batik simple dan confirm jadi. Masak butter smp cair, masak kek batik guna api kecik je ek. kemudian terus masukkan susu pekat. Kek batik merupakan salah satu antara kek yang paling banyak menarik hati masyarakat Malaysia.

Begitulah pembahasan Resepi kek batik mama linda terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan website ini bermanfaat suport kami dengan cara share postingan artikel situs ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga menandai halaman blog ini dengan judul Resepi kek batik mama lindakonten ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga postingan ini bersumber dari https://www.cookpad.com

0 komentar:

Posting Komentar

Label