Kumpulan Tentang Resep Masakan Lengkap

Rabu, 06 Mei 2020

Tutorial membuat Kek belacan (kek lapis sarawak)

Kek belacan (kek lapis sarawak) ~ memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita, salah satunya sobat. Mereka memang telah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan ide. Berikutnya merupakan gambar tentang Kek belacan (kek lapis sarawak) yang dapat sobat jadikan wawasan. While this might seem fairly standard—layers are a common feature in dessert, after all—kek lapis Sarawak takes the idea of layering to a whole other level. The Sarawak layer cake, known as kek lapis Sarawak (meaning "Sarawak layer cake") or kek lapis moden Sarawak in Malay, is a layered cake served in Sarawak, Malaysia on special occasions. They are often baked for religious or cultural celebrations such as Eid ul-Fitr, Christmas, Deepavali.

The cake is soft but dense in texture like the modern Sarawak layered cake (Kek Lapis Sarawak), since it is an adaptation from the layered cake recipes. BAHASA MALAYSIA VERSION Kek yang meletop-letop hangat di perkatakan pada raya tahun ni. menggabungkan kek tradisi Sarawak iaitu Kek Belacan dan Kek Lumut serta di tambahkan dengan cheesecake. ya rabbi. tak terkata. Untuk mengelakkan kek tadi melekat boleh juga gunakan kertas minyak untuk diletakkan dalam acuan sebelum dimasukkan adunan kek. kamu sanggup memasak Kek belacan (kek lapis sarawak) manfaatkan 13 bahan 8 langkah. Inilah step by step untuk membuatnya.

Komposisi untuk memasak Kek belacan (kek lapis sarawak)

  1. Silahkan sobat persiapkan 250 gm mentega.
  2. Sobat juga memerlukan telur 10 biji.
  3. Siapkan juga 1 tin susu pekat manis.
  4. Silahkan sobat siapkan 1 tin serikaya.
  5. Sediakan juga 1 tin kecil nestle cream.
  6. Siapkan juga 1 paket kecil horlicks.
  7. Persiapkan 1 paket kecil milo.
  8. Persiapkan 2 cawan tepung gandum.
  9. Silahkan kamu persiapkan 1 cawan gula halus.
  10. Silahkan kamu persiapkan 1 sudu kecil nescafe.
  11. Selain itu juga tambahkan 1 sudu besar serbuk koko.
  12. Anda perlu 1 susu tea esen vanilla.
  13. Kamu siapin browning sugar secukupnya.

Satu lagi resepi kek sarawak yang sedap!!! Kek Buah Kukus Lembab dan Sedap Azie Kitchen. Indonesian Desserts, Asian Desserts, Brownie Desserts, Brownie Recipes, Layer Cake Recipes, Dessert Recipes, Cake Cookies, Cupcake Cakes, Cupcakes. Kek belacan yang paling terkenal di Sarawak.

Langkah cara membuat Kek belacan (kek lapis sarawak)

  1. Panaskan air untuk mengukus..
  2. Pukul mentega & gula halus hingga gebu.kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul..
  3. Masukkan esen vanilla + susu oekat manis + serikaya + nestle cream & pukul sebati..
  4. Masukkan pula horlicks + milo + sebuk koko & nescafe..kacau sebati bahan tersebut..
  5. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit..
  6. Masukkan pula browning sugar sehingga adunan tersebut berwarna kehitaman. gaul sehingga semuanya sebati..
  7. Sediakan loyang yg telah digiris dgn mentega & tepung.masukkan adunan ke dlm loyang & tutup dgn aluminium foil..
  8. Kukus sehingga 5 jam.

Menjadi kek yang wajib ada ketika perayaan. Rupa seakan kek coklat biasa, tapi ada bahan-bahannya yag tiada pada kek biasa yang menjadikan kek belacan ini unik. Rujukan Resipi : - Resepi Kek Lapis Sarawak. The internal design layer and the external outer layer top and bottom layer. Related Video :kek lapis Sarawak Visual.

Begitulah pembahasan Kek belacan (kek lapis sarawak) terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel blog ini bermanfaat suport kami dengan cara bagikan postingan artikel website ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga mem-bookmark halaman website ini dengan judul Kek belacan (kek lapis sarawak)postingan ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga artikel ini bersumber dari https://www.cookpad.com

0 komentar:

Posting Komentar

Label