Kumpulan Tentang Resep Masakan Lengkap

Kamis, 21 Mei 2020

Step by step membuat Kek Marble (Versi Periuk Tekanan)

Kek Marble (Versi Periuk Tekanan) ~ memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita, salah satunya sobat. Mereka memang telah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan ide. Berikutnya adalah gambar tentang Kek Marble (Versi Periuk Tekanan) yang dapat kalian jadikan contoh.

Kek Marble (Versi Periuk Tekanan) kamu mampu memasak Kek Marble (Versi Periuk Tekanan) memanfaatkan 8 bahan 8 langkah. Berikut step by step untuk memasaknya.

Komposisi untuk memasak Kek Marble (Versi Periuk Tekanan)

  1. Persiapkan 250 gram mentega (buttercup).
  2. Kamu membutuhkan 1 cawan gula custor.
  3. Anda butuh 4 biji telur gred C.
  4. Silahkan kamu siapkan 2 cawan tepung gandum diayak.
  5. Siapkan juga 2 sudu teh baking powder diayak.
  6. Siapkan juga 1 sudu teh esen vanilla.
  7. Siapkan juga 2 sudu makan serbuk koko diayak.
  8. Anda perlu 1/2 cawan susu sejat.

Step by step cara memasak Kek Marble (Versi Periuk Tekanan)

  1. Sediakan bahan-bahan. Satukan dan ayak tepung gandum dan baking powder, ketepikan..
  2. Pukul mentega dan gula hingga kembang. Potong kecil mentega tu ye supaya senang nak putar. Kak Lat guna senduk kayu je. Petuanya putar ikut arah jam hingga selesai. Jangan putar tak tentu hala ye😂.
  3. Masukkan telur satu demi satu, pukul sebati setiap telur yang dimasukkan. Masukkan esen vanilla..
  4. Masukkan tepung berselang seli dengan susu sejat. Kaup dan balikkan dengan menggunakan spatula..
  5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Masukkan serbuk koko yang telah diayak pada 1 bahagian dan satu lagi biarkan warna asal. Nak tambah warna-warna lain pun boleh, ikut citarasa masing-masing..
  6. Sapukan periuk dengan mentega. Kak Lat guna lebihan yang melekat dekat balutan buttercup tu ja. Sayang kan 😊. Masukkan adunan warna asal, selang selikan dengan adunan koko. Akhir sekali, lorekkan dengan pencukil gigi..
  7. Tekan butang yang bertanda kek. Periuk tekanan Kak Lat ni 35 minit ja. Ikut periuk tekanan masing-masing ye. Kak Lat tambah lagi 10 minit bagi garing sikit keknya..
  8. Dah siap. Biarkan sejuk dulu sebelum dikeluarkan dari periuk. Alhamdulillah, senang je nak keluarkan dan tak melekat! Selamat mencuba..

Begitulah pembahasan Kek Marble (Versi Periuk Tekanan) terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel situs ini bermanfaat suport saya dengan cara bagikan postingan artikel situs ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga mem-bookmark halaman blog ini dengan judul Kek Marble (Versi Periuk Tekanan)konten ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga konten ini bersumber dari https://www.cookpad.com

0 komentar:

Posting Komentar

Label