Kumpulan Tentang Resep Masakan Lengkap

Kamis, 21 Mei 2020

Resep Kek Marble Klasik #KekRaya #Minggu5 #MaratonRaya

Kek Marble Klasik #KekRaya #Minggu5 #MaratonRaya ~ memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita, salah satunya kalian. Mereka memang sudah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan contoh. Berikutnya adalah gambar berkaitan dengan Kek Marble Klasik #KekRaya #Minggu5 #MaratonRaya yang dapat sobat jadikan inspirasi.

Kek Marble Klasik #KekRaya #Minggu5 #MaratonRaya anda sanggup membuat Kek Marble Klasik #KekRaya #Minggu5 #MaratonRaya menggunakan 11 bahan 11 langkah. Berikut step by step untuk membuatnya.

Bahan-bahan untuk memasak Kek Marble Klasik #KekRaya #Minggu5 #MaratonRaya

  1. Sediakan juga Bahan A:.
  2. Selain itu juga tambahkan 225 gm gula kastor.
  3. Kamu membutuhkan 225 gm mentega.
  4. Kamu butuh 4 biji telur gred A.
  5. Kamu siapin Bahan B:.
  6. Silahkan sobat persiapkan 225 gm tepung gandum.
  7. Sediakan juga Bahan C:.
  8. Selain itu juga tambahkan 3 sudu makan susu segar.
  9. Anda perlu 1 sudu teh esen vanila.
  10. Kamu membutuhkan Bahan D:.
  11. Anda perlu 2 sudu teh serbuk koko.

Intruksi cara memasak Kek Marble Klasik #KekRaya #Minggu5 #MaratonRaya

  1. Panaskan oven pada suhu 180°c..
  2. Pukul bahan A iaitu mentega dan gula kastor sehingga pucat..
  3. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Pukul sebati sehingga kembang..
  4. Kemudian masukkan bahan B iaitu tepung berselang seli dengan bahan C iaitu campuran susu segar dan esen vanila. Kaup balikkan adunan hingga sebati..
  5. Gris loyang bersaiz 20cm atau 8' dan lapikkan kertas minyak di dasarnya..
  6. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian dicampurkan dengan serbuk koko. Dan satu lagi bahagian, biarkan dengan warna asal..
  7. Ceduk adunan menggunakan sudu atau cawan penyukat. Mulakan menceduk adunan asal dahulu ke dalam loyang yang telah digris tadi. Kemudian ceduk pula adunan koko dan tuangkan di atas adunan asal. Ulangi langkah sehingga adunan habis..
  8. Ratakan adunan dengan menghentakkan sedikit loyang. Juga bertujuan untuk membuang angin dalam adunan. Gunakan lidi sate, buatkan corak marble atau corak kesukaan anda di atas permukaan adunan..
  9. Bakar selama lebih kurang 40 - 50 minit atau mengikut oven masing-masing. Cucuk kek dengan lidi sate. Sekiranya lidi bersih, itu tanda kek sudahpun masak..
  10. Sejukkan kek seketika sebelum dikeluarkan dari loyang dan letakkan di atas redai. Potong kek apabila ia benar-benar sejuk..
  11. Sedia dinikmati dengan minuman panas kegemaran anda atau dimakan begitu saja. ♥️.

Begitulah pembahasan Kek Marble Klasik #KekRaya #Minggu5 #MaratonRaya terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan blog ini bermanfaat suport saya dengan cara bagikan postingan artikel blog ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga menandai halaman website ini dengan judul Kek Marble Klasik #KekRaya #Minggu5 #MaratonRayapostingan ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga postingan ini bersumber dari https://www.cookpad.com

Related Posts:

  • Cara memasak Mable Zebra Cake Mable Zebra Cake ~ memang waktu ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita, salah satunya sobat. Mereka memang telah terbiasa menggun… Read More
  • Panduan membuat Kek Marble Merdeka#chefzam Kek Marble Merdeka#chefzam ~ memang waktu ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita, salah satunya kamu. Mereka memang sudah terbias… Read More
  • Resep Kek Marble Lembap Kek Marble Lembap ~ memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita, salah satunya Anda. Mereka memang sudah terbiasa mamnfaa… Read More
  • Resep Kek Marble Moist Kek Marble Moist ~ memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita, salah satunya sobat. Mereka memang sudah terbiasa me… Read More
  • Resep Kek Marble Gorgeous Kek Marble Gorgeous ~ memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita, salah satunya kamu. Mereka memang telah terbiasa… Read More

0 komentar:

Posting Komentar

Label