Kumpulan Tentang Resep Masakan Lengkap

Rabu, 13 Mei 2020

Resep Kek Lapis Cadbury

Kek Lapis Cadbury ~ memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita, salah satunya kalian. Mereka memang telah terbiasa menggunakan internet di HP untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Selanjutnya adalah gambar berkaitan dengan Kek Lapis Cadbury yang bisa kalian jadikan inspirasi.

Kek Lapis Cadbury anda dapat memasak Kek Lapis Cadbury memanfaatkan 13 bahan 15 langkah. Inilah langkah-langkah untuk memasaknya.

Bahan dan bumbu untuk memasak Kek Lapis Cadbury

  1. Sediakan Bahagian A.
  2. Selain itu juga tambahkan 10 biji Telur.
  3. Persiapkan 180 g Gula Pasir.
  4. Anda membutuhkan Bahagian B.
  5. Silahkan kamu persiapkan 450 g Mentega.
  6. Siapkan juga 1 cawan Susu Pekat Manis (315g).
  7. Sediakan C Bahagian.
  8. Kamu siapin 1 sudu makan Ovalette.
  9. Sediakan 1 sudu makan Esen Vanila.
  10. Anda perlu 1 sudu makan Serbuk Penaik (optional).
  11. Anda Memerlukan Bahagian D.
  12. Kamu membutuhkan 220 g Tepung Pau.
  13. Sediakan juga 200 g Horlicks.

Step by step cara memasak Kek Lapis Cadbury

  1. Sediakan semua bahan mengikut bahagian.
  2. Pukul Bahagian A sehingga sebati.
  3. Pukul Bahagian B sehingga sebati.
  4. Satukan Bahagian A ke dalam Bahagian B dan pukul hingga sebati.
  5. Jangan risau kalau nampak macam ni. Ini memang tekstur dia..
  6. Masukkan Bahagian C: ovalette, vanila dan serbut penaik (jika ada) dan kacau hingga sebati.
  7. Masukkan Tepung Pau dan Horlicks sikit demi sedikit dan pukul hingga sebati.
  8. Panaskan ketuhar pada suhu 170 celsius.
  9. Sapukan mentega pada bahagian bawah loyang dan tepek kertas minyak (TIP: biarkan bahagian tepi tak terusik tau!!).
  10. Ambik 1 senduk dan ratakan di dalam loyang tadi. Ketuk2 sikit dan bakar selama 10minit.
  11. TIP: 1st layer pakai api atas bawah.. 2nd layer sampai keatas, guna api atas je.. suhu kena dikawal. kalau ada lapisan tiba2 mengembung, bermaksd suhu oven panas sangat dan perlu diadjust...
  12. Ulang untuk 3 lapisan.
  13. Tuangkan 1 senduk dan susun Cadbury atau vice versa macam dalam gambar. Jangan tenggelamkan Cadbury tu. Nanti lapisan tu terburai!.
  14. Ulang sampai semua adunan habis.
  15. Biarkan sejuk dulu, pastu baru potong.

Begitulah pembahasan Kek Lapis Cadbury terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel website ini bermanfaat suport kita dengan cara share postingan artikel situs ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga mem-bookmark halaman blog ini dengan judul Kek Lapis Cadburypostingan ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga konten ini bersumber dari https://www.cookpad.com

0 komentar:

Posting Komentar

Label