Kumpulan Tentang Resep Masakan Lengkap

Selasa, 26 Mei 2020

Resep Kek Hati Parek

Kek Hati Parek ~ memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita, salah satunya Anda. Mereka memang sudah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan ide. Selanjutnya adalah gambar tentang Kek Hati Parek yang dapat kalian jadikan inspirasi. Resepi Original Kek Hati Parek Sarawak. Gred Premium Menggunakan Pure Butter Golden Churn Kaya dengan kismis Hitam Tahan Lama disuhu bilik Tanpa Pewarna tiruan Tanpa sebarang. Jika teringin makan kek hati parek@ pari kena rajinkan diri dan cuba resepi kek hati parek@pari ini.

Kek Hati Parek Kek Hati Parek/Pari (Stingray Liver) adalah kek tradisi wajib yang mesti dihidangkan atas meja tamu pada setiap perayaan. Kepakaran kami adalah membuat kek hati parek original darj sarawak dan keenakan kek. Kek Hati Pari adalah salah satu kek tradisional Sarawak yang lazat. anda dapat memasak Kek Hati Parek manfaatkan 12 bahan 14 langkah. Inilah step by step untuk membuatnya.

Bumbu dan bahan untuk memasak Kek Hati Parek

  1. Anda Memerlukan Bahan.
  2. Anda membutuhkan 16 oz butter.
  3. Kamu perlu 6 gelas gula (2 gelas utk d masak).
  4. Selain itu juga tambahkan 10 bj telur gred A.
  5. Persiapkan 400 gm susu manis.
  6. Kamu siapin 200 gm horlicks.
  7. Anda membutuhkan 6 sudu besar browning.
  8. Sediakan 7 gelas tepung gandum - saya ubah.
  9. Silahkan kamu persiapkan 2 sudu bikarbonat soda - saya ubah.
  10. Silahkan kamu persiapkan 2 sudu baking powder- saya tambah.
  11. Persiapkan 500 gm kismis (dtumbuk halus).
  12. Sobat juga memerlukan 1 bar coklat cadbury (optional).

Bahan-bahannya mudah tetapi penyediaannya makan masa. Kek Hati parek pula merupakan kek taraf klasik. Kek ini adalah kek tradisi yang berwarna coklat kehitaman ternyata amat sedap dan menjadi RATU KEK di meja hidangan. DaPurku Berasap Lagi.: Kek hati pari @ parek.

Langkah cara memasak Kek Hati Parek

  1. Cara Pukul butter dengan 4 gelas gula sampai kembang. Masuk telur 1 per 1. Sebatikan...
  2. Masuk susu manis, horlicks, dan browning. Ratakan adunan..
  3. Tuang tepung dengan soda bikarbonat sedikit2 sampai habis terus masuk coklat dan kismis..
  4. Last sekali gula yang di masak.. time tak harus kerja keras sebab gula masak ya cepat mengeras dan maok hati2 sbb mun tekenak maka cop kerajaan hati parek akan terhasil.. hahaa ratakan adunan...
  5. Tuang dalam loyang 10" dan tutup muka nya dengan plastik. ikat kuat2 sebab nya akan melilih sikit2 kelak. jangan make aluminium foil.. Mun make loyang 8 bahagi 2 adunan..
  6. Kukus 8jam.. ok 8jam.. jangan kurang.. 8jam.. pake kukus dapor.. timpak dengan mak lesong tudung ya...
  7. Dah siap 8jam ngukus..biar plg kurang 3 4 hr bruk makan.. Kek tk tahan sampe 6 bln. Sekian..selamat mencuba ♥♥♥ Great Recipe!!! Credit to the owner...😘😘😘.
  8. Tip. Adunan kena likat (sticky texture). - Gula ikut sukatan - Tepung ikut sukatan - Browning kena balance Adunan Kek ini besar. - 60% sukatan untuk Loyang 9x9x5 (Kek tinggi) - 40% sukatan ini boleh muat loyang 8x8x3.
  9. Bahan Penting (saya guna) - 400gm Kismis - 200gm Prune - Blend hancur (campur sedikit air) - Blend sikit2, untuk hasil yang halus..
  10. Gelas - Gelas Nescafe.
  11. Cara Kukus - Dapur Gas api medium. 8 jam ke atas - Trio, 5 jam ke 6 jam..
  12. Coklat... - Boleh pilih coklat kesukaan anda. - Dari Cadbury, Nutella, Defli, Sun and etc - Ratio sukatan... ikut selera. Balance rasa, saya prefer dalam 100 ke 150gm anjakan rasa coklat..
  13. Cara Memasak Gula - Panaskan kuali - Api medium - Masukkan gula, biarkan sampai mendidih. Kacau semasa gula sudah hancur sepenuhnya - Tuang cepat2 ke dalam adunan. - Gula akan keras, semasa proses mengacau. Jangan nanggis pulak... tak apa. Putuskan kecik2, kacau dalam adunan. Gula keras tu akan cair semasa proses mengukus...😘😘😘.
  14. *** AZNIE BUAT NI SEPARUH ADUNAN JE YE... DAPAT SATU LOYANG 8'... KLU BUAT SATU ADUNAN BOLE DPT 2 LOYANG 8'......*****.

Sebab tu rasa kek lapis horlick dan juga kek lapis lain padat tapi lembut dan lembab. Click on the heart to add this to your Favourite list. Lihat lebih banyak idea tentang Kek lapis, Resipi kek dan Resipi. I Can't See!-Famous Sarawak Midnight Cake (Cake Seri kaya Sarawak, Kek Belachan, Kek Hati Parit). Oyundaki amacınız olabildiğince iyi kek yapıp müşteriyi mutlu etmektir.

Begitulah pembahasan Kek Hati Parek terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel blog ini bermanfaat suport kami dengan cara bagikan postingan artikel situs ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga mem-bookmark halaman blog ini dengan judul Kek Hati Parekartikel ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga postingan ini bersumber dari https://www.cookpad.com

0 komentar:

Posting Komentar

Postingan Populer

Label