Kumpulan Tentang Resep Masakan Lengkap

Minggu, 10 Mei 2020

Resep Kek Gula Hangus (Tak Perlu Peram)

Kek Gula Hangus (Tak Perlu Peram) ~ memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita, salah satunya kalian. Mereka memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di ponsel untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan ide. Seterusnya adalah gambar tentang Kek Gula Hangus (Tak Perlu Peram) yang bisa kamu jadikan wawasan.

Kek Gula Hangus (Tak Perlu Peram) kamu sanggup memasak Kek Gula Hangus (Tak Perlu Peram) memanfaatkan 8 bahan 7 langkah. Berikut step by step untuk memasaknya.

Bumbu dan bahan untuk memasak Kek Gula Hangus (Tak Perlu Peram)

  1. Anda Memerlukan 125 gram butter.
  2. Anda membutuhkan 1 cawan gula.
  3. Silahkan kamu siapkan 1 cawan air panas.
  4. Sobat juga memerlukan 4 biji telur.
  5. Kamu perlu 1 cawan susu pekat manis.
  6. Silahkan kamu siapkan 1 cawan tepung gandum.
  7. Persiapkan 1 sudu besar esen vanilla.
  8. Persiapkan 1 sudu besar soda bikarbonat.

Intruksi cara memasak Kek Gula Hangus (Tak Perlu Peram)

  1. Mula2 cairkan butter. Then. masukkan gula dan biar ia menjadi perang. Api boleh dibiarkan besar dalam proses ni, cuma kena kacau selalu, supaya gula perang sekata..
  2. Apabila kita dah dapat keperangan gula yang kita nak, masukkan air sikit2 sebab larutan gula akan meletup2 manja. Kacau sehingga gula larut. Tutup api.
  3. Dalam bekas lain, pecahkan telur. Mix dengan susu pekat manis. Tips: Tak perlu pukul kembang, cukup sekadar ia “bersatu” je..
  4. Masukkan tepung gandum yang dah diayak, esen vanilla. Kacau sampai ia sebati. Tips lagi, tak perlu kacau beriya. Bila dah sebati, baru masukkan soda bikarbonat dan lastly air gula hangus tadi. Lepas soda masuk, kita akan notice adunan kita “berbuih”. So nilah “sarang semut” yang kita dambakan..
  5. Griskan rice cooker, tuangkan adunan dan tekan button “cook”. Masa masakan adalah 45 mins..
  6. Memandangkan rice cooker akan “keep warm” after certain time, so kita kna standby kat tepi tu lah. Lepas button dia dah naik untuk keep warm, kita biar 5 min and tekan balik kepada mode “cook”..
  7. Semalam masa masak, dalam 4 kali jugak lah keluar masuk dapur, check2 button tu and tekan balik kepada “cook”. Kek akan siap bila kita cucuk lidi and lidi bersih xde kek yang melekat di sekelilingnya. Selamat mencuba.

Begitulah pembahasan Kek Gula Hangus (Tak Perlu Peram) terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan blog ini bermanfaat suport saya dengan cara bagikan postingan artikel website ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga mem-bookmark halaman blog ini dengan judul Kek Gula Hangus (Tak Perlu Peram)konten ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga artikel ini bersumber dari https://www.cookpad.com

0 komentar:

Posting Komentar

Label