Kumpulan Tentang Resep Masakan Lengkap

Senin, 04 Mei 2020

Panduan membuat Pound Cake / Kek Mentega

Pound Cake / Kek Mentega ~ memang saat ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita, salah satunya kamu. Mereka memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di smartphone untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Selanjutnya merupakan gambar tentang Pound Cake / Kek Mentega yang dapat kalian jadikan contoh.

Pound Cake / Kek Mentega kamu sanggup membuat Pound Cake / Kek Mentega gunakan 8 bahan 9 langkah. Inilah langkah-langkah untuk membuatnya.

Bahan-bahan untuk memasak Pound Cake / Kek Mentega

  1. Silahkan kamu siapkan 185 gm Mentega suhu bilik (aku gunkan SCS).
  2. Silahkan sobat siapkan 3 biji Telur (suhu bilik).
  3. Sobat juga memerlukan 3 sudu besar Susu sejat (suhu bilik).
  4. Kamu membutuhkan 1 1/2 sudu kecil Esen vanila.
  5. Siapkan juga 150 gm Tepung serbaguna.
  6. Silahkan sobat siapkan 1 sudu teh Serbuk penaik.
  7. Kamu perlu 1/4 sudu teh Garam (kalau pakai mentega bergaram, garam boleh dilangkau).
  8. Silahkan kamu persiapkan 150 gm Gula tepung (aku gunakan 120gm).

Intruksi cara memasak Pound Cake / Kek Mentega

  1. Sediakan semua bahan. Panaskan ketuhar 180° letakkan rak kawat di tengah ketuhar. Sapukan loyang dengan mentega, lapiskan kertas minyak kemudian sapukan kertas dengan mentega lagi..
  2. Pukul telur, susu sejat dan vanila menggunakan pemukul telur sehingga sebati..
  3. Ayak tepung serbaguna, serbuk penaik dalam mangkuk pengadun, tambahkan gula pasi kacau sehingga sebati..
  4. Tambah mentega dan 1/2 telur yang dipukul. Adun dengan pengadun elektrik pada kelajuan rendah sehingga lembut dan sebati..
  5. Tambah 1/4 telur yang dipukul, kacau 30 saat. Jangan lupa untuk mengacau adunan di pinggir mangkuk supaya sebati. Tambahkan baki 1/4 telur yang dipukul dan kacau untuk 30 saat..
  6. Tuangkan ke dalam loyang. Aku pakai loaf pan saiz 21.5x11x5cm. Hentak loyang beberapa kali meratakan adunan..
  7. Bakar 55-65minit sehingga masak (berdasarkan ketuhar masing-masing). Aku gunakan ketuhar elektrik api atas bawah suhu 180celcius.
  8. Nota: Bakar sampai permukaan kelihatan perang, cuba dengan pencungkil gigi kalau tidak ada adunan yang melekat maksudnya sudah masak. Kalau permukaan sudah bewarna perang tapi belum masak, tutup permukaan adunan dengan kertas aluminium.
  9. Nota: Permukaan kek yang retak bermakna pound cake masak dengan sempurna..

Begitulah pembahasan Pound Cake / Kek Mentega terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel website ini bermanfaat suport saya dengan cara bagikan postingan artikel situs ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga mem-bookmark halaman blog ini dengan judul Pound Cake / Kek Mentegaartikel ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga konten ini bersumber dari https://www.cookpad.com

0 komentar:

Posting Komentar

Label