Kumpulan Tentang Resep Masakan Lengkap

Jumat, 24 April 2020

Resep Kek Batik Strawberry Ganache

Kek Batik Strawberry Ganache ~ memang waktu ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita, salah satunya kalian. Mereka memang telah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan ide. Next merupakan gambar tentang Kek Batik Strawberry Ganache yang dapat sobat jadikan ide.

Kek Batik Strawberry Ganache anda dapat membuat Kek Batik Strawberry Ganache menggunakan 14 bahan 10 langkah. Berikut step by step untuk membuatnya.

Komposisi untuk memasak Kek Batik Strawberry Ganache

  1. Sobat juga memerlukan 300 gm Roti Merry (patah 2).
  2. Sediakan 200 gm Milo.
  3. Silahkan kamu siapkan 250 gm Butter Churn.
  4. Silahkan kamu siapkan 250 gm Susu Manis.
  5. Selain itu juga tambahkan 3 Sb Dark Cocoa Powder.
  6. Anda Memerlukan 50 ml Air Biasa.
  7. Kamu perlu 100 gm Kacang Ditumbuk Kasar (yang dah siap disanggai).
  8. Sobat juga memerlukan Strawberry Ganache.
  9. Silahkan kamu siapkan 300 gm White Chocolate Milks.
  10. Sobat juga memerlukan 200 gm Whipping Cream.
  11. Silahkan kamu persiapkan 1 SB golden syrup (optional).
  12. Sobat juga memerlukan 2 SB butter.
  13. Siapkan juga 1 SB Strawberry Paste.
  14. Kamu perlu Pewarna pink secukupnya.

Intruksi cara membuat Kek Batik Strawberry Ganache

  1. Cairkan Butter kedalam kuali..Selepas cair,masukkan susu..gaul sampai sebati...
  2. Masukkan Milo dan Cocoa Powder,gaulkan lagi sampai betul² sebati dan tak da ketulan milo dalam adunan (guna api sederhana kecil sahaja)dan air...
  3. Selepas adunan sebati,barulah masukkan roti merry yg dah dipatah 2 ke dalam adunan sedikit demi sedikit,bersama kacang tanah,sehingga adunan milo serap dan melekat di roti...
  4. Sediakan loyang 7x7,yg sudah gris dgn minyak dan dilapik dgn baking paper...masukkan sedikit demi sedikit dan tekan perlahan² dgn menggunakan penekan kek di atas permukaan kek yg dilapik dgn baking paper(supaya adunan xmelekat kat penekan kek) - ketepikan.
  5. Topping Ganache ; ambil bowl dan masukkan white chocolate..asingkan..
  6. Panaskan whipping cream dalam pan sehingga mendidih. (Jgn terlalu lama,nanti whipping cream akan berkerak).
  7. Kemudian,tuangkan whipping cream td ke dlm bowl chocolate dan kacau cepat² sehingga menyatu...
  8. Kemudian,masukkan butter,strawberry paste, golden syrup dan perwarna pink...kacau sebati...
  9. Tuangkan ganache ke atas kek td,dan sejukkan semalaman....
  10. Selamat mencuba 😉.

Begitulah pembahasan Kek Batik Strawberry Ganache terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan website ini bermanfaat suport saya dengan cara bagikan postingan artikel blog ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga mem-bookmark halaman website ini dengan judul Kek Batik Strawberry Ganachekonten ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga konten ini bersumber dari https://www.cookpad.com

0 komentar:

Posting Komentar

Label