Kumpulan Tentang Resep Masakan Lengkap

Senin, 27 April 2020

Panduan membuat Rainbow Cake

Rainbow Cake ~ memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita, salah satunya Anda. Mereka memang sudah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Next adalah gambar berkaitan dengan Rainbow Cake yang dapat sobat jadikan inspirasi.

Rainbow Cake kamu bisa membuat Rainbow Cake memanfaatkan 15 bahan 16 langkah. Berikut step by step untuk membuatnya.

Bahan dan bumbu untuk memasak Rainbow Cake

  1. Silahkan sobat persiapkan Bahan.
  2. Silahkan sobat siapkan 3 cwn tepung gandum.
  3. Sediakan 4 sdk baking powder.
  4. Anda perlu 1/2 sdk garam.
  5. Sediakan 1 cwn butter~suhu bilik.
  6. Silahkan kamu persiapkan 2 cwn gula castor ~ kurangkan sebab manis.
  7. Silahkan kamu persiapkan 5 biji putih telor ~ suhu bilik.
  8. Kamu perlu 2 sdk esen vanila.
  9. Kamu butuh 1 1/2 cawan susu segar ~ suhu bilik.
  10. Selain itu juga tambahkan pewarna - oren, merah, kuning, biru, ungu dan hijau.
  11. Kamu perlu Topping cream cheese.
  12. Anda Memerlukan 500 gm cheesecream.
  13. Selain itu juga tambahkan 200 gm butter.
  14. Kamu membutuhkan 250 gm gula icing.
  15. Siapkan juga Putar semua bahan hingge sebati.

Langkah cara memasak Rainbow Cake

  1. Cara Sediakan loyang 8 inc ~ kalau boleh 3 loyang.
  2. Sapu loyang dengan butter dan alas dasar loyang dengan baking paper..
  3. Sapukan juga baking paper dengan butter. Panaskan oven pada suhu 170C.
  4. Ayakkan tepung, baking pwder dan garam ~ ketepikan.
  5. Dalam bekas mixer pukul butter dan gula sampai kembang dan gebu atau butter bertukar warna putih..
  6. Masukkan telur putih dan pukul lagi sampai gebu dan ringan.
  7. Masukkan esen vanila Kemudian slowkan yang paling perlahan sekali, mixer, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar Boleh juga guna spatula dan guna kaedah kaup balik..
  8. Tepung kena berselang seli dengan susu. Mulai dengan tepung dan akhiri dengan tepung juga. maksunya : tepung ~ susu ~ tepung ~ susu ~ tepung ~ susu dan akhir mesti tepung..
  9. Kemudian bahagikan adunan sama banyak dalam 6 bekas berasingan *timbang setiap adunan supaya dia sama tebal bila dah siap di bakar.
  10. Letakkan pewarna dalam setia bekas dan gaul rata Masukkan dalam loyang Bakar adunan tadi satu persatu dalam oven pada suhu 170C letrak pada rak bawah menggunakan api atas dan bawah dan bakar selama 15 ~ 20 minit atau sehingga kek benar-benar masak..
  11. Bila dah masak letak atas redai. Tunggu dia sejuk sekejap dan kemudian terbalikkan kek yang keras supaya bila kita susun kek nampak rata dan sekata. Ita gunakan kaedah checkered untuk kek ni yang asalnya hanya lapisan selapi2 aje..
  12. UNTUK KEK AZNIE KUKUS JE SENANG SKIT... KEK PUN LEMBUT JE.. XPERLU POTONG BAHAGIAN ATAS.. SETIAP LOYANG AZNIE KUKUS DALAM 10-12 MINIT JE... Ok sekarang kita buat pula dia punya topping kali ni banyak versi boleh pilih yang mana satu yang berkenan di hati.. Untuk.
  13. CARA-CARA DEKO KEK -ambil sekeping kek letak diatas papan kek (ikut susunan rainbow ye)..kemudian ambik sedikit cream cheese dan sapu permukaan kek hingga rata.. kemudian ambilsekeping kek lagi dan bubuh cream cheese diatasnya dan ratakan... buat hingga habis semua lapisan ye....
  14. .
  15. .
  16. Untuk yang ni aznie guna fresh cream dan coklat ganeche je....

Begitulah pembahasan Rainbow Cake terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan website ini bermanfaat suport kita dengan cara share postingan artikel website ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga mem-bookmark halaman blog ini dengan judul Rainbow Cakeartikel ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga postingan ini bersumber dari https://www.cookpad.com

0 komentar:

Posting Komentar

Label